07.06.2023

Uudistuksilla höystetty Kuopio Tanssii ja Soi alkaa ensi viikolla

Monipuolisessa ohjelmistossa nähdään tanssin tähtiä ympäri maailmaa ja monia odotettuja uudistuksia.

Festivaalin pääohjelmiston avaa riemukas, mutta samaan aikaan yhteiskunnallinen musikaali D’un rêve (14. ja 15.6). Burkinafasolaisen koreografin Salia Sanoun ja Compagnie Mouvements Perpétuelsin afrikkalaisia rytmejä, nykytanssia ja elävää laulua sisältävä teos käsittelee mm. eriarvoisuuteen, maanpakoon ja toiseuteen liittyviä kysymyksiä.

Toisena avauspäivän pääohjelman esityksistä (14. ja 15.6.) nähdään odotettu New Creation kansainvälisesti tunnustetulta hiphopin uudistajalta, brasilialaiselta Bruno Beltrãolta ja Grupo de Rualta. Beltrão on mullistanut tanssitaidetta taidokkaalla hiphopin ja nykytanssin vuoropuhelulla ottaen samalla kantaa kotimaansa muuttuvaan politiikkaan.

Hätkähdyttävän visuaalisen elämyksen tarjoilee sveitsiläisen Jasmine Morandin luotsaaman Prototype Statuksen LUMEN (17. ja 18.6.). Teos on matka pimeydestä valoon, jossa 13 tanssijaa heijastuvat esityksen ajan koko näyttämän kokoisesta, tanssijoiden yllä kelluvasta peilistä.

Belgialaiskoreografi Alexander Vantournhout tuo Kuopioon omintakeisen teoksen Through the Grapevine (17. ja 18.6.). Teos on tanssia, sirkusta ja akrobatiaa yhdistelevä kahden miehen pas de deux, jossa tanssijat ovat jatkuvassa kosketuksissa toisiinsa.

Paluun Kuopioon tekee muutama vuosi sitten festivaalilla ihastusta herättänyt italialainen pitkän linjan taiteilija Cristiana Morganti. Omaelämäkerrallisessa soolossa Behind the Light (19. ja 20.6.) kerrotaan suorapuheiseen ja huumorilla höystettyyn tyyliin tarina taiteilijan henkilökohtaisesta ja ammatillisesta kriisistä.

Taiteellisen johtajan Riku Lehtopolun koostama, rakastettu Genelec-Gaala (16. ja 17.6) näyttää tanssin monet kasvot baletista nyky- ja swing-tanssiin. Tänä vuonna on myös ensimmäistä kertaa lasten vuoro päästä nauttimaan omasta gaalastaan Lasten Gaalan merkeissä 18.6. Odotettu uutuustapahtuma on täynnä tanssin riemua koko perheelle. Estradilla nähdään mm. tanssivia pörriäisiä, hullunkuriset kaverukset Pom ja Pom, baletin nuoria lahjakkuuksia sekä breikkaamisen tähtiä.

Festivaalin pääohjelmiston kruunaavat Helsinki Dance Companyn 50-vuotisjuhlateos Special Night (19.6.) ja tanskalaisen Kammerballettenin kuuden pienoisteoksen ilta (19. ja 20.6.), jossa nähdään nykybalettia yhdistettynä elävään kamarimusiikkiin.

TanssiTeltassa pääsee itsekin tanssimaan

Tanssiviikko sisältää tuttuun tapaan runsaasti vapaan pääsyn ohjelmaa. Kauppatorin lavalla ja Musiikkikeskuksella nähdään päivittäin tanssiesityksiä, seminaareissa taas keskustellaan tanssin ja taidealojen polttavista puheenaiheista. Lisäksi tapahtuman aikana järjestetään lähes 70 tanssikurssia, joihin ilmoittautuminen on vielä auki.

Yksi festivaalin uudistuksista on Kuopion kauppatorille pystytettävä TanssiTeltta.

”TanssiTeltta on rento kokoontumispaikka, jossa voi itse tanssia ja kokoontua ystävien kanssa. Teltalta löytyy ravintolapalvelut ja meillä onkin tänä vuonna erityinen ”Tanssii ja Syö”-menu”, festivaalin toiminnanjohtaja Salima Peippo kertoo.

Teltassa on pienempää päiväkohtaista ohjelmaa kuten taiteilijaesittelyitä sekä iltaohjelmaa erilaisten teemabileiden myötä. (Katso teltan ohjelma täältä.)

Myös tapahtuman perinteikäs tanssikulkue on kokenut kasvojenkohotuksen.

”Tuomme Kuopioon aitoa eteläeurooppalaista, iloista karnevaalimeininkiä. Kulkue järjestetään kilpailumuodossa 17.6., ja jokainen joukkue on voinut halutessaan suunnitella tanssikoreografin”, Peippo kertoo.

Kulkueen joukkueet ovat:

  1. Rajalan Puhaltajien Wanhat Torwet /Rajalan puhaltajat ry.
  2.  달춤 (Dalchum) /Kuopion SalsaStudio
  3. Thaleia/ Tuulesta viis ry.
  4. Helemat Heiluu! / Kuopion Kalevalaiset ry.
  5. Puumiehet Show/ Puumiehet show ry.
  6. Tempoa elämään/ Kuopion liikunta ja fysio studio Tempo Oy
  7. Rauhaa ja rakkautta/ Kolmisopen mökkiläisiä
  8. Kalamukki/ Kalamukki ry.
  9. Belly Utopia/ Elina Vartiainen
  10. Los locos de la calle/ Kuopion SalsaStudio

 

Tämän vuoden yksi odotetuimpia vapaan pääsyn esityksiä on Puijon Tornin 60-vuotispäivän kunniaksi järjestetty tanssiesitys italialaiselta Il Posto-ryhmältä. Vertikaalitanssiryhmä tanssii vaijereista roikkuen 75-metristä Puijon Tornia vasten 16. kesäkuuta.

”Meillä on upea tanssiviikko kaikkine uudistuksineen. Kannattaa ehdottomasti tutustua ohjelmistoon kotisivuillamme ja tulla paikan päälle nauttimaan tanssitunnelmasta. Liput on suositeltavaa varata ennakkoon, sillä tapahtumapäivänä esitykset saattavat olla jo loppuunmyyty.”

Tarkemmat tiedot Kuopio Tanssii ja Soi:n ohjelmasta löytyvät kotisivuiltamme www.kuopiodancefestival.fi

 

Käsiohjelmamme on tänä vuonna saatavana myös digitaalisena – lataa se täältä.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

14.06.2024

Kuopio Tanssii ja Soi: Ensimmäinen Tanssin Nuori Tekijä -palkinto on myönnetty Biret ja Gáddjá Haarla Pieskille

Uuden palkinnon avulla halutaan tukea uuden sukupolven taiteilijoiden työllistymistä, johon etenkin korona on vaikuttanut viime vuosina hyvin negatiivisesti. Palkinnolla on tarkoitus rohkaista nuoria tanssitaitelijoita tekemään omaäänistä taidettaan sekä auttaa heitä eteenpäin urallaan. Palkinnon arvo on…

05.04.2024

Kuopio Tanssii ja Soi: Kuopio julistautuu tanssin kaupungiksi – kaupungin tanssitoimijat yhdistivät voimansa

Kuopiolaiset tanssitoimijat yhdistivät osaamisensa ja julistavat Kuopion virallisesti tanssin kaupungiksi Kallavesj’-messujen yhteydessä. Kuopio on nyt virallisesti tanssin kaupunki. Kuopiolaiset tanssialan organisaatiot Kuopio Tanssii ja Soi -festivaali, Tanssiteatteri Minimi ja Itä-Suomen tanssin aluekeskus panivat alulle tanssin…

13.12.2023

Kuopio Tanssii ja Soi: Kuopion viulukilpailu pelastetaan yhteistyöllä

Kuopio Tanssii ja Soi ry. ottaa järjestelyvastuun valtakunnallisesti merkittävästä ja perinteikkäästä viulukilpailusta. Kuopion viulukilpailun tulevaisuus näytti vielä syksyllä olevan vaakalaudalla. Syynä oli kilpailun järjestelyistä vastaavan Kuopion Musiikinystäväin Yhdistyksen taloudellinen tilanne. Yhdistys ajautui taloudelliseen umpikujaan, sillä…