09.10.2023

Oulun juhlaviikot: Pirkko-kulttuuripalkinto Venla Aakolle

Oulun kulttuuritapahtumayhdistys jakaa tämän vuoden Pirkko-kulttuuripalkinnon käsikirjoittaja Venla Aakolle.

Venla Aakko on kulttuuripersoona vailla vertaa. Ammatillisella urallaan hän on toiminut moninaisissa tehtävissä käsikirjoittajana, toimittajana, toimituspäällikkönä, päätoimittajana, tuottajana, tiedottajana ja kouluttajana.

Valtakunnallisesti ja kansainvälisesti tunnetuimmaksi hän on tullut Kaikki Synnit -tv-sarjasta, jota hän on käsikirjoittanut yhdessä sarjan ohjanneen Mika Ronkaisen kanssa.

Kaikki Synnit on kansainvälisesti myydyin Elisa Viihteen alkuperäissarja. Sarja oli myyty jo yli 60:een maahan.  Kaikki synnit -sarjan ensimmäisen kauden ilmestyessä Helsingin Sanomien televisiokriitikko Leena Virtanen piti sarjaa rohkeana ja kaunistelemattomana kuvauksena aiheestaan. Virtasen mielestä Kaikki synnit ”nostaa suomalaissarjojen tasoa taas muutamalla pykälällä”. Vuonna 2020 julkaistua toista kautta kriitikko piti jopa vahvempana kuin ensimmäistä. Kolmannesta tuotantokaudesta, joka ilmestyi 2022 Lännen median tv-kriitikko Pekka Eronen arvioi, että harva suomalainen rikossarja rakentaa yhtä omanlaistaan maailmaa kuin Kaikki Synnit. Näihin arvioihin on helppo yhtyä. Pohjoissuomalaisena, fiktiivisen Varjakan kunnan naapurissa asuvana voi erityisen voimakkaasti samastua sarjan maailmaan ja henkilöihin.

Kaikki Synnit on saanut useita Kultainen Venla -ehdokkuuksia ja parhaan kansainvälisen tv-sarjan ehdokkuuden Zürichin elokuvafestivaaleilla 2019. Ronkainen ja Aakko palkittiin Parhaan Pohjoismaisen tv-draaman käsikirjoituspalkinnolla Göteborgin elokuvajuhlilla 2019. Koemme valtavaa ylpeyttä ja iloa siitä, miten sarjan tekijät ovat menestyneet.

Nettisivuillaan Venla Aakko kertoo, että häntä kiinnostavat kapinalliset, peesaajat, erakot, porukat, valtapelit, virheet, arvokonfliktit ja tumma huumori. Hän haluaa luoda inhimillisiä ja omaleimaisia hahmoja uskoen, että vaikka tarinat ovat sorron väline, ne voivat myös parantaa maailmaa.  Näihin hänen omiin sanoihinsa kiteytyy paljon siitä, miksi me katsojina ja kokijoina olemme niin valtavan vaikuttuneita hänen luomistyönsä tuloksista. Aakko on pohjattoman kiinnostunut ihmisistä, heidän psykologiastaan ja vaikuttimistaan.

Maailmanparantaja Aakko on myös yksityiselämässään, ystävänä, talkoolaisena, yhteisöjen rakentajana ja ylläpitäjänä: muun muassa Kesän Saunaa ylläpitävä Oulun Rantasaunaseura ry ja Vanha Pikisaari ry ovat saaneet nauttia hänen panoksestaan yhteisöllisyyden ja kaupunkikulttuurin hyväksi. Istuipa hänen kanssaan saunan lauteilla tai Pikisaaren kodin pihalla, hänen kanssaan voi antautua syvälliseen pohdintaan maailman menosta. Keskustelua ei kuitenkaan rasita ryppyotsaisuus – aina helisee iloinen, tavattoman lempeä nauru.

Pirkko-palkinnolla halutaan huomioida henkilö, joka on edistänyt kulttuurin ja taiteen asemaa sekä alan yhteistyötä Oulun seudulla ja joka on tuonut laajaa näkyvyyttä pohjoiselle kulttuurille ja taiteelle. Palkittava Venla Aakko on visionäärinen, tarkkasilmäinen ja laajakatseinen – voimme odottaa häneltä paljon myös tulevaisuudessa. Tiedämme, että niin työparilla Aakko-Ronkainen kuin Aakolla itsellään on työn alla useita muita draamasarjoja ja elokuvia. Tuskin maltamme odottaa, että saamme seuraavan työn nähtäväksemme.

Palkinto on oululaisena käsityönä Jonathan Gomezin verstaalla valmistettu puuveistos, tulevaisuusteleskooppi, jolla näkee sinne, minne ei tavallisesti näe, monenlaisista näkökulmista.

Pirkko-palkinto luovutettiin Venla Aakolle Pirkon-päivänä 7.10.2023 kello 12.30 kulttuuritalo Valveen kahvilassa.

Oulun kulttuuritapahtumayhdistys haluaa nostaa esille palkinnolla yhdistyksen tarkoituksen mukaista toimintaa pohjoisessa Suomessa. Oulun kulttuuritapahtumayhdistyksen tarkoituksena on edistää kulttuurin ja taiteen saavutettavuutta Oulun seudulla sekä vahvistaa alueen kulttuuritoimijoiden toimintaedellytyksiä. Palkinnolla yhdistys haluaa kannustaa kulttuurialaa laaja-alaiseen yhteistyöhön, rohkeaan rajojen ylittämiseen ja näkyvään toimintaan.

Palkinto on perustettu viisivuotiskaudeksi matkalla kohti Oulun Euroopan kulttuuripääkaupunkititteliä. Erikoispalkinto on syntynyt sen ensimmäisen saajan, tanssitaiteilija, Flow Productionsin taiteellisen johtajan Pirjo Yli-Maunulan toiminnan innoittamana. Pirjo Yli-Maunula päättää vuosien 2023–2026 palkittavat näiden, Oulun kulttuuritapahtumayhdistyksen määrittelemien palkintokriteerien mukaan:

  • Palkittava voi olla henkilö tai yhteisö.
  • Palkittava on edistänyt kulttuurin ja taiteen asemaa sekä alan yhteistyötä Oulun seudulla / Pohjois-Suomessa.
  • Palkittava on tuonut laajaa näkyvyyttä pohjoiselle kulttuurille ja taiteelle.
  • Palkittava on osoittanut visionäärisyyttä ja laajakatseisuutta kulttuurialalla.

 

Oulun kulttuuritapahtumayhdistys

Oulun kulttuuritapahtumayhdistyksen tarkoituksena on edistää kulttuurin ja taiteen saavutettavuutta Oulun seudulla sekä vahvistaa alueen kulttuuritoimijoiden toimintaedellytyksiä. Koordinoimme elokuisiin Oulun juhlaviikkoihin kuuluvien tapahtumien ja festivaalien verkostoa ja yhteismarkkinointia ja tuotamme Oulunsalo Soi -festivaalia. Tuomme esille pohjoista kulttuuria Pohjoinen kulttuurivirta -kanavalla. Tarjoamme tuotantopalveluja myös muille kulttuuritapahtumille ja toimimme laajemmin kulttuuritapahtuma-alan kehittäjänä ja verkostoijana Pohjois-Pohjanmaalla.

Elokuussa 2026 Oulujoen suistoon huipentuva Delta Life – Kaupunki syntyy suistoon -projektimme kuuluu Oulu2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkiohjelmaan ja siinä tutkitaan taiteen ja tapahtumisen keinoin, tieteen tutkimustuloksia hyväksikäyttäen, kaupungin ja kulttuurin syntyä vesireiteillä vaaroilta valtamerille ja tehdään sitä näkyväksi.

Yhdistyksen puheenjohtajana toimii Paavo J. Heinonen. Hallituksen muodostavat Pirjo Yli-Maunula, Inka Koutaniemi, Kari Miettunen, Terhi Mustonen, Jyrki Schroderus ja Jukka Takalo sekä varajäsenet Joonatan Hamari, Annikki Kestilä ja Jenny Kilponen. Yhdistys työllistää ympärivuotisesti neljä henkilöä ja kesäsesonkina tusinan verran työntekijöitä kymmenien taiteilijoiden lisäksi. Yhdistys omistaa Ilmakitaransoiton MM-kisoja tuottavan Airnest Productions Oy:n.
Oulun kulttuuritapahtumayhdistyksen jäseniä ovat Jazz-20 ry., Oulun taiteiden yö ry., Oulun musiikkivideofestivaalit ry., Haavemylly Ay., Huutomerkki ry. ja Flow ry.

Yhdistys on Oulun kaupungin kulttuurin sopimuskumppani. Yhdistyksen toimintaa tukee myös opetus- ja kulttuuriministeriö. Yhdistys on Finland Festivalsin jäsen ja kuuluu VisitOulun verkostoon. Oulun juhlaviikoilla on Ekokompassi-ympäristösertifikaatti.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

02.05.2024

Oulun juhlaviikoilla runokilpailu lapsille – päätuomarina Lasse Kukkonen

Oulun juhlaviikot järjestää yhdessä Oulun Muusajuhlat -sanataidefestivaalin kanssa runokilpailun Oulun 4.–6.-luokkalaisille. Kilpailun aiheena on jää/jäätikkö. Kilpailu on auki sunnuntaihin 26.5. saakka. Esiraadin valitsemista finalistirunoista kolme parasta valitsee jääkiekkoilija Lasse Kukkonen. Voittajat julkistetaan lauantaina 17.8. kulttuuritalo Valveella…

18.04.2024

Oulun juhlaviikot seuraa kuuden nuoren taiteilijan matkaa kohti kulttuuripääkaupunkivuotta

Oulun juhlaviikkojen Taiteilija syntyy suistoon -dokumenttisarjaan vuosille 2024–2026 on valittu kuusi nuorta taiteilijaa. Delta Life -projektiin kuuluvassa sarjassa seurataan taiteilijoiden matkaa kohti Oulun kulttuuripääkaupunkivuotta 2026. Dokumenttisarjassa ovat mukana Ida Remsu, Marianne Kauppila sekä Duo Emilia ja Joonatan Oulusta, Helsingissä…

15.03.2024

Oulun juhlaviikot tuottaa vuoden 2026 loppukesän huipentuman

Oulun juhlaviikot 2026 päättyy monitaiteelliseen, pääsymaksuttomaan ulkoilmaspektaakkeliin kaupungin syntypaikalla. Delta Life -projektin huipentuma on yksi suurimmista Oulun Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden tapahtumista. Oulun juhlaviikkoja koordinoiva Oulun Kulttuuritapahtumayhdistys on tehnyt Oulun kulttuurisäätiön kanssa sopimuksen suurtapahtuman tuottamisesta elokuun viimeisenä…