09.10.2023

Oulun juhlaviikot: Pirkko-kulttuuripalkinto Venla Aakolle

Oulun kulttuuritapahtumayhdistys jakaa tämän vuoden Pirkko-kulttuuripalkinnon käsikirjoittaja Venla Aakolle.

Venla Aakko on kulttuuripersoona vailla vertaa. Ammatillisella urallaan hän on toiminut moninaisissa tehtävissä käsikirjoittajana, toimittajana, toimituspäällikkönä, päätoimittajana, tuottajana, tiedottajana ja kouluttajana.

Valtakunnallisesti ja kansainvälisesti tunnetuimmaksi hän on tullut Kaikki Synnit -tv-sarjasta, jota hän on käsikirjoittanut yhdessä sarjan ohjanneen Mika Ronkaisen kanssa.

Kaikki Synnit on kansainvälisesti myydyin Elisa Viihteen alkuperäissarja. Sarja oli myyty jo yli 60:een maahan.  Kaikki synnit -sarjan ensimmäisen kauden ilmestyessä Helsingin Sanomien televisiokriitikko Leena Virtanen piti sarjaa rohkeana ja kaunistelemattomana kuvauksena aiheestaan. Virtasen mielestä Kaikki synnit ”nostaa suomalaissarjojen tasoa taas muutamalla pykälällä”. Vuonna 2020 julkaistua toista kautta kriitikko piti jopa vahvempana kuin ensimmäistä. Kolmannesta tuotantokaudesta, joka ilmestyi 2022 Lännen median tv-kriitikko Pekka Eronen arvioi, että harva suomalainen rikossarja rakentaa yhtä omanlaistaan maailmaa kuin Kaikki Synnit. Näihin arvioihin on helppo yhtyä. Pohjoissuomalaisena, fiktiivisen Varjakan kunnan naapurissa asuvana voi erityisen voimakkaasti samastua sarjan maailmaan ja henkilöihin.

Kaikki Synnit on saanut useita Kultainen Venla -ehdokkuuksia ja parhaan kansainvälisen tv-sarjan ehdokkuuden Zürichin elokuvafestivaaleilla 2019. Ronkainen ja Aakko palkittiin Parhaan Pohjoismaisen tv-draaman käsikirjoituspalkinnolla Göteborgin elokuvajuhlilla 2019. Koemme valtavaa ylpeyttä ja iloa siitä, miten sarjan tekijät ovat menestyneet.

Nettisivuillaan Venla Aakko kertoo, että häntä kiinnostavat kapinalliset, peesaajat, erakot, porukat, valtapelit, virheet, arvokonfliktit ja tumma huumori. Hän haluaa luoda inhimillisiä ja omaleimaisia hahmoja uskoen, että vaikka tarinat ovat sorron väline, ne voivat myös parantaa maailmaa.  Näihin hänen omiin sanoihinsa kiteytyy paljon siitä, miksi me katsojina ja kokijoina olemme niin valtavan vaikuttuneita hänen luomistyönsä tuloksista. Aakko on pohjattoman kiinnostunut ihmisistä, heidän psykologiastaan ja vaikuttimistaan.

Maailmanparantaja Aakko on myös yksityiselämässään, ystävänä, talkoolaisena, yhteisöjen rakentajana ja ylläpitäjänä: muun muassa Kesän Saunaa ylläpitävä Oulun Rantasaunaseura ry ja Vanha Pikisaari ry ovat saaneet nauttia hänen panoksestaan yhteisöllisyyden ja kaupunkikulttuurin hyväksi. Istuipa hänen kanssaan saunan lauteilla tai Pikisaaren kodin pihalla, hänen kanssaan voi antautua syvälliseen pohdintaan maailman menosta. Keskustelua ei kuitenkaan rasita ryppyotsaisuus – aina helisee iloinen, tavattoman lempeä nauru.

Pirkko-palkinnolla halutaan huomioida henkilö, joka on edistänyt kulttuurin ja taiteen asemaa sekä alan yhteistyötä Oulun seudulla ja joka on tuonut laajaa näkyvyyttä pohjoiselle kulttuurille ja taiteelle. Palkittava Venla Aakko on visionäärinen, tarkkasilmäinen ja laajakatseinen – voimme odottaa häneltä paljon myös tulevaisuudessa. Tiedämme, että niin työparilla Aakko-Ronkainen kuin Aakolla itsellään on työn alla useita muita draamasarjoja ja elokuvia. Tuskin maltamme odottaa, että saamme seuraavan työn nähtäväksemme.

Palkinto on oululaisena käsityönä Jonathan Gomezin verstaalla valmistettu puuveistos, tulevaisuusteleskooppi, jolla näkee sinne, minne ei tavallisesti näe, monenlaisista näkökulmista.

Pirkko-palkinto luovutettiin Venla Aakolle Pirkon-päivänä 7.10.2023 kello 12.30 kulttuuritalo Valveen kahvilassa.

Oulun kulttuuritapahtumayhdistys haluaa nostaa esille palkinnolla yhdistyksen tarkoituksen mukaista toimintaa pohjoisessa Suomessa. Oulun kulttuuritapahtumayhdistyksen tarkoituksena on edistää kulttuurin ja taiteen saavutettavuutta Oulun seudulla sekä vahvistaa alueen kulttuuritoimijoiden toimintaedellytyksiä. Palkinnolla yhdistys haluaa kannustaa kulttuurialaa laaja-alaiseen yhteistyöhön, rohkeaan rajojen ylittämiseen ja näkyvään toimintaan.

Palkinto on perustettu viisivuotiskaudeksi matkalla kohti Oulun Euroopan kulttuuripääkaupunkititteliä. Erikoispalkinto on syntynyt sen ensimmäisen saajan, tanssitaiteilija, Flow Productionsin taiteellisen johtajan Pirjo Yli-Maunulan toiminnan innoittamana. Pirjo Yli-Maunula päättää vuosien 2023–2026 palkittavat näiden, Oulun kulttuuritapahtumayhdistyksen määrittelemien palkintokriteerien mukaan:

  • Palkittava voi olla henkilö tai yhteisö.
  • Palkittava on edistänyt kulttuurin ja taiteen asemaa sekä alan yhteistyötä Oulun seudulla / Pohjois-Suomessa.
  • Palkittava on tuonut laajaa näkyvyyttä pohjoiselle kulttuurille ja taiteelle.
  • Palkittava on osoittanut visionäärisyyttä ja laajakatseisuutta kulttuurialalla.

 

Oulun kulttuuritapahtumayhdistys

Oulun kulttuuritapahtumayhdistyksen tarkoituksena on edistää kulttuurin ja taiteen saavutettavuutta Oulun seudulla sekä vahvistaa alueen kulttuuritoimijoiden toimintaedellytyksiä. Koordinoimme elokuisiin Oulun juhlaviikkoihin kuuluvien tapahtumien ja festivaalien verkostoa ja yhteismarkkinointia ja tuotamme Oulunsalo Soi -festivaalia. Tuomme esille pohjoista kulttuuria Pohjoinen kulttuurivirta -kanavalla. Tarjoamme tuotantopalveluja myös muille kulttuuritapahtumille ja toimimme laajemmin kulttuuritapahtuma-alan kehittäjänä ja verkostoijana Pohjois-Pohjanmaalla.

Elokuussa 2026 Oulujoen suistoon huipentuva Delta Life – Kaupunki syntyy suistoon -projektimme kuuluu Oulu2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkiohjelmaan ja siinä tutkitaan taiteen ja tapahtumisen keinoin, tieteen tutkimustuloksia hyväksikäyttäen, kaupungin ja kulttuurin syntyä vesireiteillä vaaroilta valtamerille ja tehdään sitä näkyväksi.

Yhdistyksen puheenjohtajana toimii Paavo J. Heinonen. Hallituksen muodostavat Pirjo Yli-Maunula, Inka Koutaniemi, Kari Miettunen, Terhi Mustonen, Jyrki Schroderus ja Jukka Takalo sekä varajäsenet Joonatan Hamari, Annikki Kestilä ja Jenny Kilponen. Yhdistys työllistää ympärivuotisesti neljä henkilöä ja kesäsesonkina tusinan verran työntekijöitä kymmenien taiteilijoiden lisäksi. Yhdistys omistaa Ilmakitaransoiton MM-kisoja tuottavan Airnest Productions Oy:n.
Oulun kulttuuritapahtumayhdistyksen jäseniä ovat Jazz-20 ry., Oulun taiteiden yö ry., Oulun musiikkivideofestivaalit ry., Haavemylly Ay., Huutomerkki ry. ja Flow ry.

Yhdistys on Oulun kaupungin kulttuurin sopimuskumppani. Yhdistyksen toimintaa tukee myös opetus- ja kulttuuriministeriö. Yhdistys on Finland Festivalsin jäsen ja kuuluu VisitOulun verkostoon. Oulun juhlaviikoilla on Ekokompassi-ympäristösertifikaatti.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

12.09.2024

Oulun juhlaviikot: Kulttuuritapahtumayhdistys purkavaa osallistumisen esteitä

Oulun Kulttuuritapahtumayhdistys haluaa purkaa tapahtumiin osallistumisen esteitä seuraavan kolmen vuoden aikana. “Esimerkiksi Oulun juhlaviikoilla elokuun tapahtumissa käy joka vuosi noin 60 000 kävijää, mutta silti meilläkin on paljon tilaa uusille yleisöille. Kun jopa 90 %…

11.09.2024

Oulun juhlaviikkojen tarjonnasta nautti noin 58 000 kävijää

Koko elokuun kestävällä oululaisella monitaidefestivaalilla oli tänä vuonna noin 58 000 kävijää. Oulun juhlaviikkojen ohjelmistoon 2024 kuului yli 160 yksittäistä tapahtumaa ja lisäksi Oulun Taiteiden Yön noin 200 tapahtumaa. Lähes 90 % tapahtumista oli pääsymaksuttomia…

18.04.2024

Oulun juhlaviikot seuraa kuuden nuoren taiteilijan matkaa kohti kulttuuripääkaupunkivuotta

Oulun juhlaviikkojen Taiteilija syntyy suistoon -dokumenttisarjaan vuosille 2024–2026 on valittu kuusi nuorta taiteilijaa. Delta Life -projektiin kuuluvassa sarjassa seurataan taiteilijoiden matkaa kohti Oulun kulttuuripääkaupunkivuotta 2026. Dokumenttisarjassa ovat mukana Ida Remsu, Marianne Kauppila sekä Duo Emilia ja Joonatan Oulusta, Helsingissä…