12.04.2022

Naantalin Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja vaihtuu

Naantalin Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja vaihtuu yli 40 vuoden jälkeen. Kesän 2022 festivaali päättää Musiikkijuhlien perustajan, sellisti Arto Noraksen upean, peräti 42 vuoden pituisen kauden tapahtuman taiteellisena johtajana. Uutena taiteellisena johtajana aloittaa yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimmistä viulisteista ja Musiikkijuhlien pitkäaikainen vakiovieras Elina Vähälä.

Arto Noraksen perintönä korkeatasoinen festivaali

Naantalin Musiikkijuhlat sai alkunsa, kun ensimmäinen festivaali järjestettiin kesällä 1980 sellotaiteilija Arto Noraksen aloitteesta. Sen jälkeen noin puoli miljoonaa kävijää on kuullut Musiikkijuhlilla yli 3000 teosta noin 60 orkesterin ja 700 taiteilijan esittäminä.

Noraksen tinkimättömien laatutavoitteiden ja kansainvälisen taiteilijaverkoston ansiosta Naantalin Musiikkijuhlat on nykyään yksi Suomen arvostetuimmista musiikkitapahtumista ja noteerattu korkeatasoiseksi myös Suomen ulkopuolella.

– Nyt on hyvä aika siirtää taiteellinen vetovastuu uudelle sukupolvelle, toteaa toukokuussa 80 vuotta täyttävä Arto Noras.

Noras ei jätä Naantalin Musiikkijuhlia, vaan luotsaa jatkossa kansainvälisen huipputason selloakatemiaa, joka jalostetaan osaksi musiikkileiri Vallis Gratiae -akatemiaa.

Uudeksi taiteelliseksi johtajaksi Naantalin hyvin tunteva huippuviulisti

Naantalin musiikkijuhlasäätiön hallitus päätti uudesta taiteellisesta johtajasta eilen.

– Arto Noras on tehnyt valtavan työn Naantalin Musiikkijuhlien eteen alkaen sen perustamisesta yli neljäkymmentä vuotta jatkuneeseen taiteelliseen luotsaamiseen. Haluan kiittää häntä näistä suurenmoisista saavutuksista samalla kun toivotan tulevan taiteellisen johtajan Elina Vähälän lämpimästi tervetulleeksi tehtäväänsä, toteaa musiikkijuhlasäätiön hallituksen puheenjohtaja Pekka Ritvanen.

Viulisti Elina Vähälä kuuluu kotimaisten instrumentalistiemme kansainväliseen kärkikaartiin. Hänen sointinsa ja virtuositeettinsa ovat valloittaneet musiikkikriitikoita ympäri maailmaa. Kamarimuusikkona ja orkesterisolistina ahkerasti konsertoiva Vähälä toimii myös opettajana: hän on vuonna 2009 toimintansa aloittaneen Viuluakatemian perustajajäsen sekä Wienin musiikin ja esittävän taiteen yliopiston viuluprofessori. Vähälä on toiminut lisäksi Sysmän sekä Oulun musiikkijuhlien taiteellisena johtajana.

Arto Noras on vakuuttunut siitä, että Musiikkijuhlat on hyvissä käsissä.

– Tunnen Elinan pitkältä ajalta, ja arvostan hänen taiteellisia ansioitaan ja musiikillisia pyrkimyksiään. Itse aloitin musiikkijuhlatyöskentelyn reilu 40 vuotta sitten amatöörinä, Elina jo valmiina ja kokeneena ammattilaisena, Noras kertoo.

– Olen iloinen myös siitä, että saatoin itse vaikuttaa seuraajani valintaan, sillä asia on minulle kaikkien näiden vuosien jälkeen luonnollisesti hyvin tärkeä, hän jatkaa.

Ensimmäisestä Vähälän suunnittelemasta Naantalin Musiikkijuhlien ohjelmasta päästään nauttimaan 6.-17.6.2023.

– Olen tavattoman kiitollinen saamastani luottamuksesta. Naantalin Musiikkijuhlat on ainutlaatuinen yhdistelmä upeinta musiikkia ja merellisyyttä, ja olen saanut kuulua sen muusikkoperheeseen jo yli 20 vuotta, toteaa Elina Vähälä.

– Arto on luonut festivaalin, joka on sisällöltään maailmanluokkaa ja tunnelmaltaan idyllinen. Aion luotsata tätä festivaalia kunnioittamalla sen perinteitä ja uudistamalla sitä oman taiteilijapersoonani kautta, hän jatkaa.

Elina Vähälä ehti toimia Oulun musiikkijuhlien taiteellisena johtajana vasta vuoden ajan, ja jättää sen tehtävän ennenaikaisesti aloittaessaan Naantalin Musiikkijuhlien johdossa.

Uusin voimin kohti tulevaa

Naantalin Musiikkijuhlia viedään tulevan kesän jälkeen eteenpäin uusin voimin, sillä toimitusjohtaja Suvi Innilä aloitti työssään marraskuussa 2020 edeltäjänsä Tiina Tunturin jäätyä tehtävästä eläkkeelle 23 vuoden jälkeen.

– Odotan erittäin suurella innolla yhteistyötämme Elinan kanssa – ihailen häntä muusikkona ja persoonana, ja tiedän, että Naantalin Musiikkijuhlien kehittäminen on meille molemmille hyvin tärkeää, Innilä kertoo.

– Olen ollut etuoikeutettu saadessani työskennellä nämä pari vuotta suuresti arvostamani Arto Noraksen kanssa. On ollut ilo rakentaa hänen kanssaan festivaalia, vaikeista ja poikkeuksellisista ajoista huolimatta, hän jatkaa.

Yleisöä hemmotellaan musiikillisella ilotulituksella

Noin 30 konsertista ja muusta tapahtumasta koostuva kesän 2022 ohjelmakokonaisuus juhlistaa Arto Noraksen 80-vuotisjuhlaa sekä hänen pitkää taiteellisen johtajan kauttaan. Yleisöllä onkin mahdollisuus nauttia erityisen upeista ja korkeatasoisista konserteista.

Juhla aloitetaan jo lauantaina 14.5. Helsingissä Temppeliaukion kirkossa Arto 80 – Mestarin matkassa -konsertilla. Illan aikana kuullaan Noraksen sooloesitysten lisäksi kapellimestari Okko Kamun johdolla peräti 36 maamme eturivin sellistin muodostamaa yhtyettä, joka koostuu Arton kollegoista sekä ensimmäisen, toisen ja kolmannen sukupolven oppilaista. Säveltäjänimiä ovat mm. Aulis Sallinen, Jaakko Kuusisto, Krzysztof Penderecki ja Astor Piazzolla.

Juhlat jatkuvat Naantalissa kesäkuussa. Onnea Arto! Ystävät lavalla -konsertissa torstaina 9.6. saadaan nauttia peräti 14 koti- ja ulkomaisen tähden esityksistä Naantalin kirkossa Turun filharmonisen orkesterin solisteina, kahden kapellimestarin johdolla. Ohjelma koostuu J.S. Bachin, W.A. Mozartin, Felix Mendelssohnin, Aulis Sallisen sekä Krzysztof Pendereckin sävellyksistä. Solistivieraita ovat muun muassa viulistit Mihaela Martin, Elina Vähälä ja Christian Altenburger, sellistit Frans Helmerson ja Young Song sekä klarinetisti Michel Lethiec, kapellimestareina toimivat Okko Kamu ja Ralf Gothoni,

Festivaalin päättää ja Arto Noraksen taiteellisen johtajan kauden huipentaa Kahdentoista sellon finaali lauantaina 18.6. Naantalin kirkossa. Muun muassa J.S. Bachin, Aulis Sallisen, Astor Piazzollan ja Heitor Villa-Lobosin teoksista kuullaan sovituksia 12 sellolle. Konsertissa esiintyy myös sopraano Kaisa Ranta.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

02.11.2021

Naantalin Musiikkijuhlat uudistaa viestintäänsä

Naantalin Musiikkijuhlien viestintää ja visuaalista ilmettä uudistetaan. Työ käynnistyi jo keväällä yhteistyössä naantalilaisen Suunnittelutoimisto Innollisen kanssa, ja nyt mukaan työhön on liittynyt Turussa ja Helsingissä toimiva mainostoimisto Grundlage vastaamaan viestinnän työkalujen päivittämisestä sekä strategisen markkinoinnin kehittämisestä. – Tavoitteena on…