10.06.2022

Naantalin Musiikkijuhlat muistaa sunnuntaina säveltäjämestari Pendereckiä

Puolalainen säveltäjä ja kapellimestari Krzysztof Penderecki oli suuri Naantalin Musiikkijuhlien sekä tapahtuman perustaneen Arto Noraksen ystävä, joka vieraili Naantalissa säännöllisesti vuosien ajan. Keväällä 2020 menehtynyttä säveltäjää muistetaan Maestro Penderecki in memoriam -muistokonsertissa sunnuntaina Naantalin kirkossa. Ennen konserttia Kirkkopuistoon istutetaan hänen kunniakseen tammi, jonka tuo Naantalille Puolan suurlähettiläs Piotr Rychlik.

Yksi aikamme suurista säveltäjistä tunnetaan myös elokuvamusiikista

Krzysztof Penderecki (1933-2020) oli 1900-luvun lopun ja 2000-luvun alun esitetyimpiä ja palkituimpia säveltäjiä. Hänen tuotantonsa on laaja ja monipuolinen sisältäen muun muassa neljä oopperaa, kahdeksan sinfoniaa, lukuisia instrumentaali- ja kuoroteoksia sekä kamarimusiikkia. Hänet tunnetaan myös elokuvamusiikista, esimerkiksi Friedkinin Manaajasta ja Kubrickin Hohdosta.

Naantalin kirkkopuistoon tammi Pendereckin muistoksi

Penderecki tunnettiin myös suurena puiden ystävänä – hänen 15 hehtaarin arboretuminsa Puolassa käsittää jopa 1800 puuta ja pensasta. Niinpä Adam Mickiewicz -instituutin aloitteesta eri puolille maailmaa, Pendereckille tärkeisiin paikkoihin istutetaan puita maailmanlaajuiseksi muistopuistoksi. Näin nyt myös Naantaliin.

Konsertin alla klo 18.30 Kirkkopuistoon istutetaan tammi, jonka lahjoittaa Naantalille Puolan suurlähettiläs Piotr Rychlik ja jonka vastaanottaa Naantalin kaupungin puolesta kaupunginvaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Jan Lindström. Läsnä tilaisuudessa ovat myös muun muassa Pendereckin hyvä ystävä ja Naantalin Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Arto Noras sekä Pendereckin leski ja tytär.

Nykyisen ja tulevan taiteellisen johtajan yhteisesiintyminen

Naantalin kirkossa klo 19 alkavassa konsertissa kuullaan Pendereckin Sextet sekä Ciaccona, joka on omistettu paavi Johannes Paavali II:n muistolle. Jälkimmäisessä on mahdollista kuulla Naantalin Musiikkijuhlien nykyisen ja tulevan taiteellisen johtajan eli sellisti Arto Noraksen ja viulisti Elina Vähälän esiintyvän yhdessä. Ohjelmassa on myös Schubertin Jousikvintetto C-duuri. Konsertin esiintyjät ovat maailmantähtiä – mukana ovat edellä mainittujen lisäksi muun muassa pianisti Barry Douglas, viulisti Mihaela Martin, sellisti Frans Helmerson sekä käyrätorvisti Radovan Vlatkovic.

http://www.naantalinmusiikkijuhlat.fi

Naantalin Musiikkijuhlat on yksi Suomen vanhimmista ja arvostetuimmista musiikkitapahtumista. Monipuoliset ja korkeatasoiset konsertit järjestetään merellisen Naantalin ja lähiseudun idyllisissä konserttipaikoissa jälleen 7.–18.6.2022.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

03.01.2023

Naantalin Musiikkijuhlat julkisti ensimmäisen Elina Vähälän suunnitteleman ohjelman

Uusi taiteellinen johtaja on uudistanut esiintyjäjoukkoa ja tuonut konsertteihin vahvemmat teemat Naantalin Musiikkijuhlien pääfestivaali toteutetaan jälleen 6.-17.6.2023. Ohjelman on suunnitellut ensimmäistä kertaa viulisti Elina Vähälä, joka nimettiin tapahtuman taiteelliseksi johtajaksi viime kesänä tehtävässä yli 40…

Lue lisää

29.12.2022

Naantalin Musiikkijuhlat julkisti vuoden 2023 ilmeensä – keskiössä kansainvälisesti palkitun kuvittajan räväkkä teos

Kesäkauden perinteisesti avaavan Naantalin Musiikkijuhlien vuoden 2023 vuosi-ilme on julkistettu. Ilme perustuu Laura Merzin Soittajat-teokseen. – Naantalin Musiikkijuhlat on kokonaiselämys, johon kuuluu konserttien, kohtaamisten ja Naantalin idyllisen miljöön ohella olennaisesti myös visuaalisuus. Siksi kutsumme vuosittain kuvataiteilijat…

Lue lisää

09.12.2022

Naantalin Musiikkijuhlien vuoden 2023 ensimmäiset konsertit myyntiin

Julkaistavia konsertteja tähdittävät muun muassa Sibelius-viulukilpailun voittaja Inmo Yang, Liza Ferschtman, Helena Juntunen, Barry Douglas, Paavali Jumppanen sekä Samuli Edelmann. Naantalin Musiikkijuhlien vuoden 2023 ensimmäiset konsertit tulevat myyntiin perjantaina 9.12.  Kesän festivaaliohjelman on suunnitellut ensimmäistä…

Lue lisää