29.12.2022

Naantalin Musiikkijuhlat julkisti vuoden 2023 ilmeensä – keskiössä kansainvälisesti palkitun kuvittajan räväkkä teos

Kesäkauden perinteisesti avaavan Naantalin Musiikkijuhlien vuoden 2023 vuosi-ilme on julkistettu. Ilme perustuu Laura Merzin Soittajat-teokseen.

– Naantalin Musiikkijuhlat on kokonaiselämys, johon kuuluu konserttien, kohtaamisten ja Naantalin idyllisen miljöön ohella olennaisesti myös visuaalisuus. Siksi kutsumme vuosittain kuvataiteilijat ehdottamaan teosta, jonka pohjalle tapahtuman ulkoasu rakentuu yhdessä pysyvien elementtien kuten logomme kanssa. Saimme tälläkin kertaa hakuun runsaasti korkeatasoisia ehdotuksia, mistä suuri kiitos kaikille osallistujille. Valitsijaraati ihastui Laura Merzin raikkaaseen Soittajat-teokseen ensisilmäyksellä, kertoo Naantalin musiikkijuhlien toimitusjohtaja Suvi Innilä.

– Soittajat-teoksen värit, muotokieli ja viitteelliset ihmishahmot kuvaavat sitä yhteisöllistä iloa ja voimaa, jonka musiikki saa aikaan. Toteutin teoksen musteella ja akryyliväreillä, mutta sommittelin sen digitaalisesti niin, että siitä on mahdollista irrottaa yksittäisiä elementtejä ja sommitella niitä uusiksi eri käyttötarkoituksiin, taiteilija Laura Merz kertoo.

Voittajateos herää eloon vuodenvaihteessa

Elementtien monikäyttöisyys oli yksi tärkeimmistä syistä, joiden takia valitsijaraati päätyi ratkaisussaan Merzin työhön. Teos tulee vuonna 2023 näkymään monessa eri muodossa Naantalin Musiikkijuhlien markkinoinnissa: esimerkiksi mainoksissa, konserttiohjelmissa ja verkkosivuilla.

– Naantalin Musiikkijuhlien visuaalinen ilme on aina ollut huippuluokkaa, ja festivaali on vuosien saatossa tehnyt yhteistyötä useiden Suomen merkittävimpien taiteilijoiden kanssa. Elegantin leikkisä Soittajat viittaa mielikuvallisesti legendaarisen Erik Bruunin 1980-luvulla musiikkijuhlille tekemiin julisteisiin, mutta samalla se vie tapahtuman ilmettä räväkästi 2020-luvulle. Ilmavan monipuolisuutensa ansiosta Soittajat soveltuu erinomaisesti eri käyttötarkoituksiin, myös digitaalisiin kanaviin, arvioi Duran Creative -toimiston Head of Design Ville Isopahkala, joka oli mukana kuvataidekilpailun asiantuntijaraadissa yhdessä Suvi Innilän, suunnittelija Miia Liesegangin sekä HAMin amanuenssin Heli Harnin kanssa.

Isopahkalan johdolla helsinkiläisen luovan toimiston Duran Creativen designerit ja graafikot suunnittelevat ja toteuttavat Naantalin Musiikkijuhlien vuoden 2023 visuaalisen ilmeen, jossa Soittajat-teos on keskeisenä elementtinä. Ensimmäiset konkreettiset toteutukset näkyvät jo nyt tapahtuman verkkosivuilla ja lisää on luvassa tammikuussa Matkamessuilla Helsingissä.

Ulkoasun lisäksi myös tapahtuman sisältö kehittyy vuonna 2023 uusiin suuntiin. Viulisti Elina Vähälä on aloittanut työnsä Naantalin Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana, ja hänen suunnittelemansa ensimmäinen ohjelmisto ulottuu klassisen kamarimusiikin lisäksi myös jazzin säveliin ja Samuli Edelmannin tunnelmointiin.

Ensimmäiset konsertit on jo julkistettu ja liput ovat nyt myynnissä. Naantalin Musiikkijuhlien koko ohjelma julkaistaan tammikuun alussa. Musiikin lisäksi festivaalin aikana on mahdollista nauttia lisää myös vuoden 2023 kuvataideteoksen tehneen taiteilijan Laura Merzin teoksista, sillä hänen näyttelynsä järjestetään tuolloin Naantalin taidehuoneella.

Laura Merz on syntynyt vuonna 1982 Lohjalla ja valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2015. Merz tunnetaan ennen kaikkea lastenkirjojen kuvittajana ja julkisten tilojen taideteosten tekijänä. Hänen töitään on esitelty 13 näyttelyssä Suomessa ja ulkomailla, muun muassa New Yorkissa, Shanghaissa ja Pariisissa. Merzin kuvitukset ovat olleet ehdolla lukuisiin kansainvälisiin graafisen alan palkintoihin, kuten brittiläisiin V&A Illustration Awardsiin ja World Illustration Awardsiin sekä kiinalaiseen Golden Pinwheel -palkintoon. Hänet on palkittu Seymour Chwast -palkinnolla Sveitsin Museum of Avant Gardessa, pronssipalkinnolla Japan Illustration Awardsissa sekä useilla kotimaisilla palkinnoilla ja kunniamaininnoilla.

Naantalin Musiikkijuhlat

Naantalin Musiikkijuhlat on yksi Suomen vanhimmista ja arvostetuimmista musiikkifestivaaleista. Sen keskiössä on kamarimusiikki kaikessa monimuotoisuudessaan. Ohjelmaa täydentävät myös maailman huipputaiteilijoiden resitaalit sekä maineikkaiden orkesterien vierailut. Tapahtuma tunnetaan korkeasta taiteellisesta tasostaan, idyllisistä konserttipaikoistaan sekä ajankohdastaan Suomen festivaalikesän avaajana kesäkuun alussa. Juhlien korkeatasoisuus on monesti huomioitu myös kansainvälisesti.

Naantalin Musiikkijuhlat järjestetään 6.-17.6.2023.

www.naantalinmusiikkijuhlat.fi

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

09.01.2024

Naantalin Musiikkijuhlat saa vieraakseen Norjalaisen kamariorkesterin Pekka Kuusiston johdolla

Naantalissa kuullaan kesällä yhtä maailman parhaista jousiorkestereista, Norjalaista kamariorkesteria taiteellisen johtajansa Pekka Kuusiston kanssa. Kyseessä on vuonna 1977 perustetun maineikkaan orkesterin toinen vierailu Suomessa. Ensimmäinen vierailu vuonna 1990 kohdistui sekin Naantalin Musiikkijuhlille. Kaikkiaan kesäkuun festivaalilla…

20.12.2023

Naantalin Musiikkijuhlien vuoden 2024 ilme julkaistiin – valittu kuvataideteos on kannanotto rauhan ja luonnonsuojelun puolesta

Naantalin Musiikkijuhlien visuaalinen ilme on vuodesta 2022 lähtien perustunut kuvataideteoksiin, jotka valitaan vuosittain ammattitaiteilijoille suunnatun haun perusteella. Syksyllä järjestettyyn hakuun tuli jälleen kiitettävästi useita kymmeniä ehdotuksia, joista raati valitsi vuoden 2024 kuvataideteokseksi turkulaisen kuvataiteilijan Meri-Pauliina…

01.12.2023

Naantalin Musiikkijuhlien 2024 ensimmäiset konsertit julkistettiin – luvassa maailmantähtiä sekä oopperaa linnan puistossa

Naantalin Musiikkijuhlia 4.-15.6.2024 tähdittävät muun muassa viulisti Inmo Yang, fagotisti Bram van Sambeek, kapellimestari Dalia Stasevska, sopraano Marjukka Tepponen sekä laulaja Johanna Försti. Kesän festivaali tarjoaa parisenkymmentä konserttia Naantalin ja lähiseudun idyllisissä miljöissä, nyt ensimmäistä…