23.03.2022

Naantalin Musiikkijuhlat juhlistaa Jaakko Kuusiston elämäntyötä

Naantalin musiikkijuhlat menetti yhden pitkäaikaisimmista ja keskeisimmistä taiteilijoistaan, kun viulisti, kapellimestari ja säveltäjä Jaakko Kuusisto menehtyi helmikuussa. Kuusiston ainutlaatuista elämäntyötä suomalaisen musiikkimaailman keskiössä sekä hänen pitkää ja tiivistä yhteyttään Naantalin Musiikkijuhliin juhlistetaan festivaalilla kesäkuussa. Kahteen konserttiin on tämän takia tehty ohjelmamuutoksia.

Nuoruudestaan lähtien Naantalissa säännöllisesti vierailleen Jaakko Kuusiston merkitys Musiikkijuhlille oli suuri sekä musiikillisesti että myös lämpimän ja valoisan ilmapiirin luojana. Hänen merkittävän sävellysuransa perintö jatkaa elämäänsä myös Naantalissa.

–  Sain seurata Jaakon musiikillista kehitystä teini-iästä lähtien. Ikäerostamme huolimatta olimme lavalla yleisön edessä lähes kolmenkymmenen vuoden aikana kymmenissä konserteissa. Yksi huippuhetkistä oli Jaakon minulle säveltämän Sellokonserton ensiesitys, kertoo Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Arto Noras.

Barry Douglas & Sinfonia Lahti -konsertti Naantalin kirkossa torstaina 8.6. täydentyykin Jaakko Kuusiston säveltämällä Sellokonsertolla, jonka kantaesitys vuonna 2019 jäi Kuusiston viimeiseksi.

Arto Noras esittää teoksen konsertissa yhdessä Sinfonia Lahden kanssa. Konsertissa kuullaan myös irlantilaisen huippupianistin Barry Douglasin tulkinta Beethovenin Keisarikonsertosta. Ohjelmaan alun perin kuuluneen Jean Sibeliuksen Sinfonia nro 5:n korvaa Sibeliuksen Sinfonia nro 7.

Lauantain 11.6. konsertti Pohjoinen ulottuvuus muuntuu tribuutiksi Jaakko Kuusistolle. Ensimmäinen puoliaika koostuu hänen sävellyksistään Jurmo, Valo, Play II sekä laulusarjasta Tänä aamuna. Kolme laulua Eila Kivikk’ahon runoihin, esittäjinään muun muassa viulistit Pekka Kuusisto ja Elina Vähälä, pianisti Heini Kärkkäinen sekä sopraano Kaisa Ranta. Konsertin toinen puoliaika koostuu muiden pohjoismaisten säveltäjien Griegin, Berwaldin ja Sibeliuksen teoksista.

Lisäksi Kuusiston Meta4-jousikvartetille säveltämä ja omistama teos Play III kuullaan Meta4 Rymättylässä -konsertissa lauantaina 18.6. kello 15.

Naantalin Musiikkijuhlat on yksi Suomen vanhimmista ja arvostetuimmista musiikkitapahtumista. Monipuoliset ja korkeatasoiset konsertit järjestetään merellisen Naantalin ja lähiseudun idyllisissä konserttipaikoissa jälleen 7.–18.6.2022.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

02.11.2021

Naantalin Musiikkijuhlat uudistaa viestintäänsä

Naantalin Musiikkijuhlien viestintää ja visuaalista ilmettä uudistetaan. Työ käynnistyi jo keväällä yhteistyössä naantalilaisen Suunnittelutoimisto Innollisen kanssa, ja nyt mukaan työhön on liittynyt Turussa ja Helsingissä toimiva mainostoimisto Grundlage vastaamaan viestinnän työkalujen päivittämisestä sekä strategisen markkinoinnin kehittämisestä. – Tavoitteena on…