19.06.2024

Maailmamme äänet ja tarinat – Avantin Suvisoitto alkaa juhannuksen jälkeen Porvoossa

Suvisoiton yleisö sai esimakua vuoden 2024 Suvisoiton taiteellisen suunnittelijan Ondřej Adámekin musiikista, kun kesän 2023 Suvisoitto avattiin Porvoon Raatihuoneentorilla Adámekin sävellyksellä Coups d’ailes. Tänä kesänä hänen luovaan ajatteluunsa tutustutaan laajemmin ja Adámek on kuratoinut Suvisoittoon monipuolisen ja kulttuurien välisellä vuoropuhelulla leikittelevän ohjelman.

Hengästyttävän monipuolinen tšekkiläinen säveltäjä ja kapellimestari Adámek ammentaa teoksiinsa aineksia pitkiltä vierailuiltaan eri maihin ja kulttuureihin. Hän johtaa orkestereita ja vokaaliyhtyeitä, kehittää soittimia luodakseen ääntä, joka ylittää perinteisten soittimien mahdollisuudet ja tuo yhteen kieliä ja kulttuureja. Myös leikki eri kielillä nousee monin tavoin esiin hänen teoksiaan jäsentävänä tekijänä. Myös hänen Suvisoittonsa ottaa maat ja maailmat avosylin vastaan.

Suvisoiton kapellimestaritehtäviin astuvat uuden suomalaisen kapellimestarisukupolven tähdet Aliisa Neige Barrière ja Kristian Sallinen. Molemmilla on takanaan debyyttivierailut Avantin kapellimestareina. Tämän vuoden Suvisoitossa Barrière johtaa avajaiskonsertin ja Sallinen Suvisoiton päätöskonsertin. Sekä Barrière että Sallinen saavat johtaakseen vaativan ohjelmiston ja molemmat suhtautuvat haasteeseen innokkaasti, eikä rohkeutta puutu.

Suvisoitossa Kamariorkesteri Avantin solisteina kuullaan viulisti Tami Pohjolaa sekä Adámekin luottosopraanoja Landy Andriamboavonjya ja Shigeko Hataa. Suvisoitto täyttyy myös tangon ja jazzin sävelistä, kun Maria Ylipää ystävineen valloittaa lavan yhdessä Avantin jousikokoonpanon kanssa, ja Adele Sauros Quartet saapuu vierailemaan Avanti!-Clubille.

Lisäksi Avantin erilaiset kokoonpanot tarjoavat kuulijoilleen mm. elämyksellisen matkan lyömäsoitinten maailmaan Avanti-Clubilla ja Avanti-kvartetin konsertin Porvoon Tuomiokirkossa, jossa soivat mm Emmy Frensel Wegenerin, Lotta Wennäkosken sävelmaailmat. Kitaristi Petri Kumela ja runoilija Laura Ruohonen vievät kuulijat seikkailulle pienten eläinten maailmaan ja Erika Kallasmaan upea kuvitus varmistaa sen, että kaksikielisessä koko perheen Suvisoitto- konsertissa riittää ihmeteltävää niin perheen pienimmille kuin aikuisillekin.

Avantin asema suomalaisen nykymusiikin tilaajana ja edistäjänä on vahvasti läsnä tämänkin vuoden Suvisoitossa, kun festivaalin aikana kantaesitetään kaksi Avantin uutta tilausteosta. Tara Jovana Valkosen Aikojen alun kvartetto saa kantaesityksensä Avanti-kvartetin soittamana perjantaina 28.6. Porvoon Tuomiokirkossa ja Pilar Moralesin Brief Requiem for the Poets and Prayers kantaesitetään Suvisoiton päätöskonsertissa sunnuntaina 30.6.

Avantin Suvisoiton yhteydessä järjestettävän sävellysmestarikurssin juuret ovat pitkät ja kansainvälisen sävellysmestarikurssin päätöskonsertti soi Suvisoitossa sunnuntaina. Sävellyspajan vetovastuussa ovat Jukka Tiensuu ja Tomi Räisänen. Tänä vuonna sävellysten aiheena ovat tunteet ja kokoonpanona toimii Avantin 10-henkinen yhtye. Sävellyspajan tämän vuoden säveltäjät ovat Wajdi Samir Abou Diab, Nikolas Agrafiotis, Daniele Di Virgilio, Yingting Liu, Edwin H. Ng, Otto Nuoranne ja Dominic Wills.

Kamariorkesteri Avantin Suvisoitto -festivaali puhalletaan käyntiin perinteisen Avajaisfanfaarin raikuessa Porvoon Raatihuoneentorilla torstaina 27.6 kello 12.00, ja festivaali jatkuu Porvoossa sunnuntaihin 30.6.2024.

Suvisoiton Avajaiskonsertti – Adámek tutuksi

Suvisoiton Avajaiskonsertti torstaina 27.6. Porvoon Taidetehtaalla avaa Adámekin säveltäjäfilosofiaa, ja hänen intohimoista kiinnostustaan ihmisääneen, eri kulttuureihin sekä uskontoihin.Suvisoiton avajaiskonsertissa Adámek esittäytyy ohjelmalla, joka antaa hyvän kuvan hänen säveltäjäfilosofiastaan. Konsertin avaava Let me tell you a story on islantilaisen Sjónin (1962) tekstiin tehty teos naisäänelle ja yhtyeelle. Vuonna 2022 valmistuneen teoksen innoittajana on ollut korealainen kansanmusiikki ja musiikkiteatterimuoto pansori, jossa laulaja kertoo tarinaa tyypillisesti vain rummun säestyksellä. Konsertin solisti Shigeko Hata kantaesitti teoksen vuonna 2023.

Japanilainen mekaaninen nukke antoi Adámekin kaipaaman idean teokseen Karakuri laulajalle ja kamariyhtyeelle: ”Vaikka olin edennyt jo melko pitkälle Karakurin luonnostelemisessa, en ollut löytänyt mieleistäni olemassaolon oikeutusta sen äänille ja liikkeille, joita olin intuitiivisesti löytänyt kokeiluissani omalla äänelläni ja käsivarrellani”, kertoo Adámek vuonna 2011 valmistuneesta teoksestaan. ”Palasilta puuttui tarina, punainen lanka, kunnes sattumalta törmäsin 13 sekunnin mittaiseen videoon karakurista, japanilaisesta 1800-luvun mekaanisesta nukesta.” Video sai säveltäjän tutkimaan yhteyksiä laulajan äänen ja käsivarren välillä. Mekaaninen nukke, karakuri, on jousiampuja, jonka sen rakentaja saa toimimaan – tuhoisin seurauksin.

Avajaiskonsertin päätösteos Whence Comes the Voice? vuodelta 2022 paneutuu Adámekille tunnusomaiseen kulttuurien ja uskontojen tutkimiseen ja yhteen tuomiseen. Nais- ja miesäänelle ja kamariorkesterille sävelletyn teoksen tekstit siteeraavat uskonnollista suufilaista runoutta sekä kristityn kirkkoisä Augustinuksen ja juutalaisen kirjailija Etty Hillesumin tekstejä. Teosta edeltää valikoima kansanlauluja Pohjoismaista, Japanista ja Madagaskarilta. Ondřej Adámek toimii konsertin kapellimestarina.

Konsertin johtaa Aliisa Neige Barrière ja solisteina kuullaan Adámek luottosopraanoja Landy Andriamboavonjya sekä Shigeko Hataa. Myös kansanlaulujen ja kirjoitetun musiikin asettaminen rinnakkain on Adamékistä kiehtovaa ja avajaiskonsertissa kuullaan myös kansanmuusikko Tytti Metsää jouhikkoineen.

Suvisoiton avajaiskonsertti
27.6.2024 kello 19
Avanti-sali, Taidetehdas

Liput 44,10 € / 39,10 € / 17,60 €
(lippujen hinnat sisältävät lippu.fi palvelumaksut)

 

Suvisoiton perjantai – jousikvartettoja ja lyömäsoitinten juhlaa

Avanti-kvartetti Suvisoitossa

Avanti! -kvartetin konsertissa Porvoon Tuomiokirkossa keskiössä ovat Emmy Frensel Wegenerin ja Lotta Wennäkosken sävelmaailmat. Konsertin päätteeksi nuoren sukupolven säveltäjä Tara Jovana Valkosen uusin teos Aikojen alun kvartetto saa kantaesityksensä kvartetin tulkitsemana.

Avanti!-kvartetti on yksi Avantin keskeisimmistä kokoonpanoista ja on tunnettu rohkeasta ja ennakkoluulottomasta lähestymistavastaan musiikkiin sekä vangitsevasta esiintymistyylistään. Kvartetin ohjelmisto kattaa sekä kvartettimusiikin klassikoita että harvinaisuuksia historian hämärästä, kuten myös uusia, mielenkiintoisia nykymusiikkiteoksia.

Avanti!-kvartetti:
Anna-Leena Haikola, viulu
Eriikka Maalismaa, viulu
Riitta-Liisa ”Pisku” Ristiluoma, alttoviulu
Mikko Ivars, sello

Avanti! -kvartetti Suvisoitossa
28.6.2024 kello 18
Porvoon tuomiokirkko
Liput 33,60 € / 28,10 € /17,60 € (lippujen hinnat sisältävät lippu.fi palvelumaksut)

Avanti!-Club (K18) – Lyömäsoitinten juhlaa

Perjantai -illan päättää Taidetehtaalla elämyksellinen matka lyömäsoitinten maailmaan, kun Avanti! -clubin lavalla loistavat Avantin nykyiset lyömäsoittajat Petri Piiparinen ja Elmeri Uusikorpi, jotka – hieman yllättäen – ovat houkutelleet mukaansa huilisti Kaisa Kortelaisen.

Clubi-illan aikana selviää miten soivat pikkurummut ja mitä kaikkea voidaan soittaa kekseliäästi ilman malletteja, paljain käsin.

Avanti!-Club (K18)
28.6.2024 kello 20.30
Tehdassali, Taidetehdas
Liput 22,60 € / 17,60 € / 12,60 € (lippujen hinnat sisältävät lippu.fi palvelumaksut)

Pieniä otuksia, tangoa ja jazzia Suvisoiton lauantaissa

Koko perheen Suvisoitto -konsertti: Opus Otus

Mangusti kohtaa kobran, rapu pissaa päästään, malluainen mölisee ja liito-orava etsii pesäkoloa. Kuka syö sulhasensa ja kenen hammas puree betonia?

Lauantai iltapäivän konserttina kello 13 Tehdassalissa kuullaan kaksikielinen Koko perheen Suvisoitto-konsertti: Opus otus.

Kitaristi Petri Kumela ja runoilija Laura Ruohonen vievät kuulijat seikkailulle pienten eläinten maailmaan ja Erika Kallasmaan upea kuvitus varmistaa sen, että konsertissa riittää ihmeteltävää niin perheen pienimmille kuin aikuisillekin.

Koko perheen Suvisoitto -konsertti: Opus Otus
29.6.2024 kello 13
Tehdassali, Taidetehdas
Kesto noin 45 minuuttia, ei väliaikaa

Liput 6,60 € / 17,60 € /
erhelippu 33,60 € (2 aikuista, 2 lasta)
(lippujen hinnat sisältävät lippu.fi palvelumaksut)

Tulista tangoa Porvoossa

Suvisoitto täyttyy myös tangon sävelistä lauantaina kun Maria Ylipää ystävineen valloittaa lavan yhdessä Avantin jousikokoonpanon kanssa!

Suuren suosion saavuttanut Ylipää & ystävät feat. Avanti!: Piazzolla -konsertissa kuullaan Piazzollan rakastetuimpia klassikoita Avantin jousille tehdyillä uusilla sovituksilla. Avantin kanssa lavalla hurmaavat Maria Ylipää, Marzi Nyman, Niko Kumpuvaara ja Ville Herrala.

Ylipää & ystävät feat. Avanti!: Piazzolla
29.6.2024 kello 18
Avanti-sali, Taidetehdas

Liput 44,10 € / 39,10 € / 17,60 €
(lippujen hinnat sisältävät lippu.fi palvelumaksut)

Avanti x Porvoo Jazz Festival: Adele Sauros Quartet

Avanti ja Porvoo Jazz Festival avaavat uuden yhteistyön ja tuovat Suvisoiton lauantai-iltaan palkitun ja monipuolisen saksofonistin Adele Sauroksen yhtyeineen.

Saksofonisti Adele Sauros on yksi tämän hetken aktiivisimmista jazz-muusikoista ja säveltäjistä Suomessa ja Euroopassa. Pohjoismaisen ja amerikkalaisen jazzin tyylejä yhdistelevä Adele Sauros Quartet on perustettu vuonna 2012 ja yhtyeen jäsenet ovat virtuoottisia jazz-muusikoita, joilla on avoimet mielet sekä uskallusta poiketa myös totutuista kaavoista ja heittäytyä improvisoimaan spontaanisti. Sauros uskoo sävelten voivan muuttaa maailmaa, jos tekee taidetta omin ehdoin, kuten Adele Sauros Quartet.

Adele Sauros (tenori- ja sopraanosaksofonit)
Toomas Keski-Säntti (piano)
Vesa Ojaniemi (kontrabasso)
Tuomas Timonen (rummut)

Adele Sauros Quartet
29.6.2024 kello 21.30, ovet kello 21
Tehdassali, Taidetehdas

Liput 22,60 € / 17,60 € / 12,60 € (hinnat sisältävät lippu.fi palvelumaksut)

Päätöspäivässä soi miniatyyrinen sielunmessu, tšekkiläinen sarja ja Sävellyspaja

Sävellyspajan loppukonsertti

Suvisoiton yhteydessä Sävellyspaja-yhdistys ry:n kanssa järjestettävän sävellysmestarikurssin juuret ovat vuodessa 1987. Sävellyspajan opettajina vuosien varrella ovat vierailleet muun muassa Magnus Lindberg, Kaija Saariaho, Jouni Kaipainen ja Esa-Pekka Salonen. Nykyään vetovastuussa ovat Jukka Tiensuu ja Tomi Räisänen.

Kansainvälinen sävellymestarikurssi huipentuu luonnollisesti konserttiin, jossa Avantin muusikot esittävät varta vasten heille sävellettyt seitsemän jousi- ja puhallinkvintetille sävellettyä teosta. Tänä vuonna sävellysten aiheena ovat tunteet ja kokoonpanona toimii 10-henkinen yhtye: yhdistetty puhallinkvintetti ja jousikvintetti

Tervetuloa kuuntelemaan mitä tämän vuoden osallistujat Wajdi Samir Abou Diab, Nikolas Agrafiotis, Daniele Di Virgilio, Yingting Liu, Edwin H. Ng, Otto Nuoranne ja Dominic Wills ovat keksineet!

Kamariorkesteri Avantia johtaa Jukka Rantamäki.

Sävellyspaja 30.6.2024 kello 13
Tehdassali, Taidetehdas, Porvoo
Konsertin kesto noin tunti, ei väliaikaa

Liput 22,60 € / 17,60 € / 6,60 €
(hinnat sisältävät lippu.fi palvelumaksut)

Suvisoiton päätöskonsertti

Vuoden 2024 Suvisoitto päättyy miniarityyri sielunmessuun, tšekkiläisten kansantassien kaikuihin, liturgiseen vuorolauluun, viittauksiin japanilaisen No-teatterin laulajista, inuiittien leikkimieliseen katajjag-kilpailuun ja Bach-fragmentteihin.

Suvisoiton päätöskonserttia voi hyvin pitää synteesinä Ondrej Adámekin muusikonsielusta. Avausteokseksi hän on valinnut espanjalaisen säveltäjä ja äänitaiteilija Pilar Mirallesin (1997) teoksen Brief Requiem for the Poets and Prayers, joka kantaesitetään tässä konsertissa. Miralles valmistui musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta vuonna 2022 ja jatkaa nyt opintojaan kohti tohtorin tutkintoa Akatemian DocMus -ohjelmassa.

Osa J.S. Bachin viulupartitasta d-molli (BWV 1004), toimii porttina Adámekin sooloviuluteokselle Fliessender Bach, joka on sanaleikki: nimi suoraan käännettynä tarkoittaa virtaavaa puroa. Sen teosparina on Adámekin kolmiosainen konsertto viululle ja orkesterille, Follow me. Bachin sekä Adámekin teosten solistina kuullaan viulisti Tami Pohjolaa.

”Partituurin taustalla on ajatus suhteista, jotka kehittyvät ’johtajan’ ja hänen ’seuraajiensa’ välillä”, Adámek kertoo. ”Aluksi aivan yksin oleva johtaja lausuu yksinkertaisen ja voimakkaan sanan, jota yksittäiset henkilöt alkavat toistaa, kunnes koko seuraajien joukko on toistanut johtajansa jokaisen sanan. ”Prosessin aikana jokaista lausuttua sanaa kuitenkin muutetaan, vääristellään ja pilkataan. Lopulta seuraajat kääntyvät johtajaansa vastaan. Tämä puolestaan pysyy alkuperäisissä sanoissaan, kunnes joutuu täysin niiden valtaan. Lopulta johtaja katoaa.

Adámekia kiehtonut kristillisten jumalanpalvelusten liturginen vuorolaulu, viittaukset japanilaiseen Noh-teatterin laulajaan, inuiittien leikkimieliseen katajjag-kilpailuun ja Bach-fragmentteihin ovat Follow Me -konsertossa kaikki osana tarinan kulkua. ”Kolmannen osan lopussa solisti (johtaja) ajetaan pois paikaltaan orkesterin edestä, ja väkijoukon raivo pakottaa hänet vetäytymään. Raivoisalla yleisöllä on viimeinen sana, ja solisti teloitetaan symbolisesti.”

Ondrej Adámek päättää vuoden 2024 Suvisoiton maanmiehensä Antonín Dvořákin Tšekkiläiseen sarjaan D-duuri. Tšekkiläisistä kansantansseista innoituksensa saanut sarja vuodelta 1879 käynnistyy lyyrisellä johdannolla, josta etenee polkan kautta hitaaseen, 3/4-tahtiseen sousedskáan. Lempeää neljättä osaa, Romanssia, seuraa häikäisevä finaali, jota on verrattu Dvořákin Slaavilaisiin tansseihin.

Konsertin johtaa kapellimestari Kristian Sallinen.

Tami Pohjola, viulu
Kristian Sallinen, kapellimestari
Kamariorkesteri Avanti!

Suvisoiton päätöskonsertti
30.6.2024 kello 18
Avanti-sali, Taidetehdas
Kesto noin 1 tunti 30 minuuttia sisältäen väliajan

Liput 44,10 € / 39,10 € / 17,60 €
(hinnat sisältävät lippu.fi palvelumaksut)

Konserttietkot

Suvisoiton konsertteja edeltävät Konserttietkot alkavat 45 minuuttia ennen illan konsertteja. Etkoilla Avantin toiminnanjohtaja Tuomo Huhdanpää keskustelee mm. säveltäjävieraiden kanssa konserttien teoksista ja ohjelmasta.

Torstaina 27.6. kello 18.15 Taidetehdas.
Perjantaina 28.6. kello 17.00 Runo Kitchen (osoite Rihkamakatu 4, Porvoo).
Lauantaina 29.6. kello 17.15 Taidetehdas.
Sunnuntaina 30.6. kello 17.15 Taidetehdas.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

04.07.2024

Avantin Suvisoitto 2024 on päättynyt!

Avantin Suvisoitto päättyi sunnuntaina 30.6. Porvoon Taidetehtaalla tämän vuoden taiteellisen suunnittelijan, säveltäjä Ondřej Adámekin säveliin. Suvisoitossa kuultiin yhteensä kahdeksan konserttia, joissa soi uusin nykymusiikki, jousikvartetot, lyömäsoitinmusiikki, soolokitarateokset, jazz sekä Piazzolan sävellykset. Perinteinen Avajaisfanfaari kuultiin Porvoon…

30.06.2024

Avantin vuoden 2025 Suvisoiton taiteellinen suunnittelija on säveltäjä Sebastian Fagerlund

Kamariorkesteri Avanti! on kutsunut säveltäjä Sebastian Fagerlundin 40. Suvisoitto-festivaalin taiteelliseksi suunnittelijaksi. ”Minulla on suuri ilo ja kunnia saada toimia vuoden 2025 Suvisoiton taiteellisena suunnittelijana. Suvisoitto on aina merkinnyt minulle mielikuvituksellisia ja rikastuttavia konserttikokemuksia ja kohtaamisia. Odotan innolla ohjelmiston…