04.12.2023

Kuopio Tanssii ja Soin uusi taiteellinen johtaja on valittu

Kuopio Tanssii ja Soin uudeksi taiteelliseksi johtajaksi vuodesta 2025 alkaen on valittu Kenneth Kvarnström. Kvarnström on yksi Suomen tunnetuimmista koreografeista maailmalla, ja hänellä on ollut merkittävä vaikutus suomalaisen nykytanssin kehitykseen.

Kvarnström on toiminut monipuolisesti erilaisissa taiteen alan tehtävissä 1980-luvun loppupuolelta alkaen. Hänen tanssiryhmänsä K. Kvarnström & Co. on kiertänyt ympäri maailmaa Euroopassa, Yhdysvalloissa, Aasiassa ja Afrikassa. Hän on toiminut lukuisissa tuotannoissa ja organisaatioissa niin tanssijana, koreografina, tuottajana kuin taiteellisena ja toiminnanjohtajanakin.

Lisäksi hän on työskennellyt Dansens Hus -talon johtajana Tukholmassa sekä Helsingin Kaupunginteatterin tanssiryhmän Helsinki Dance Companyn koreografina. Vuonna 2008 Taiteen keskustoimikunta nimitti Kvarnströmin taiteilijaprofessoriksi.

Yhdistyksen hallitus toteaa valinnastaan:

”Kuopio Tanssii ja Soi aloittaa vuonna 2025 uuden ohjelmakauden näyttävästi juhlistaen samalla Kuopion kaupungin 250-juhlavuotta. Olemme todella innoissamme ja ylpeitä päästessämme suunnittelemaan ohjelmakautta Kennethin kanssa, joka on kansainvälisesti yksi merkittävimmistä suomalaisista koreografeista.”

Sen lisäksi, että hän omaa erinomaiset verkostot tanssin kansainvälisellä kentällä sekä Suomessa, hänellä on kokemusta ja näkemystä merkittävistä taideorganisaatioista ja teosten luomisesta suurille näyttämöille. Suhtaudumme tulevaisuuteen kunnianhimoisesti jatkuvasti festivaaliamme kasvattaen ja kehittäen.”

Kvarnströmin tahtotilana on tuoda Kuopioon uudenlaisia esityksiä

”Haluan tuoda sellaisia esityksiä, ryhmiä, koreografeja ja taitelijoita, joita ei olla aiemmin Suomessa nähty. Sellaisia koreografeja, joiden taiteellisuus ja teokset ovat olleet ja ovat tärkeitä nykytanssin kehityksessä maailmalla.”

”Tärkeää on kuunnella myös yleisöä ja tiimiä, mitä he haluavat ja toivovat. Minusta olisi hienoa, jos Kuopio olisi tanssin keskipiste kerran vuodessa.”

Karjaalta kotoisin ja nykyisin Ruotsissa asuva Kvarnström liikkuu usein Suomen ja Ruotsin välillä. Nykypäivän työskentelymallit mahdollistavat myös etätyön, mutta tästä huolimatta tuleva taiteellinen johtaja aikoo olla Kuopiossa vahvasti läsnä. Kaupunki Kvarnströmille on jo tuttu, ja hänet onkin nähty Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalilla muun muassa vuonna 1993 tilausteoksensa ”Carmen?!” myötä.

Taiteellisen johtajan kaudesta viisivuotinen

Hallituksen jäsenistä ja ulkopuolisista asiantuntijoista koostunut valitsijaryhmä haastatteli 10 hyvin korkeatasoista ja asiantuntevaa tanssin ammattilaista tehtävään.

”Hakuprosessin aikana oli hieno nähdä miten tanssin kenttä voi Suomessa hyvin. Moni heistä tulee varmasti olemaan yhteistyökumppanimme tulevaisuudessa”, yhdistyksen toiminnanjohtaja Salima Peippo kertoo.

”Jatkon kannalta olemme linjanneet, että taiteellisen johtajan kaudet festivaalilla tulevat kestämään maksimissaan viisi vuotta. Näin festivaalin ohjelmisto pysyy tuoreena ja aikaisempaa useampi luovan työn ammattilainen pääsee kuratoimaan festivaaliohjelman Kuopio Tanssii ja Soille.”

Ensimmäinen Kenneth Kvarnströmin luotsaama festivaali on vuonna 2025. Aiemmat taiteelliset johtajat nykyisen taiteellisen johtajan Riku Lehtopolun ohella ovat olleet Jorma Uotinen, Alpo Pakarinen, Jukka O. Miettinen ja Doris Laine. Riku Lehtopolun vuonna 2020 alkanut kausi jatkuu vuoden 2024 festivaaliin saakka, jolloin Kuopio Tanssii ja Soi järjestetään 55. kerran.

Kuopio Tanssii ja Soin viikon mittaiseen ohjelmistoon kuuluu vankka kattaus ulkomaisia ja kotimaisia huippuesityksiä sekä laajasti vapaan pääsyn ohjelmaa, kursseja, leirejä, seminaareja sekä paljon muuta tanssillista ohjelmaa, kuten uudistunut karnevaalikulkue.

Festivaali on vanhin, monipuolisin ja laajin vuosittain järjestettävä kansainvälinen tanssitaidefestivaali Pohjoismaissa. Tapahtumassa vierailee vuosittain noin 35 000 kävijää. Seuraava Kuopio Tanssii ja Soi järjestetään 12.-8.6.2024. Festivaalin toiminnanjohtajana jatkaa Salima Peippo.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

28.06.2024

Kuopio Tanssii ja Soi ylitti kävijämäärätavoitteensa

Festivaali houkutteli Kuopioon tuhansia tanssin ystäviä enemmän viime vuoteen nähden. Kuopio Tanssii ja Soi täytti tänä vuonna järjestäjien odotukset niin kävijämäärän kuin esitysten täyttöasteiden kannalta. Kävijämäärätavoite oli 35 000, joka ylitettiin. Suomen Kansallisoopperan ja -baletin Balettioppilaitoksen…

14.06.2024

Kuopio Tanssii ja Soi: Ensimmäinen Tanssin Nuori Tekijä -palkinto on myönnetty Biret ja Gáddjá Haarla Pieskille

Uuden palkinnon avulla halutaan tukea uuden sukupolven taiteilijoiden työllistymistä, johon etenkin korona on vaikuttanut viime vuosina hyvin negatiivisesti. Palkinnolla on tarkoitus rohkaista nuoria tanssitaitelijoita tekemään omaäänistä taidettaan sekä auttaa heitä eteenpäin urallaan. Palkinnon arvo on…

05.04.2024

Kuopio Tanssii ja Soi: Kuopio julistautuu tanssin kaupungiksi – kaupungin tanssitoimijat yhdistivät voimansa

Kuopiolaiset tanssitoimijat yhdistivät osaamisensa ja julistavat Kuopion virallisesti tanssin kaupungiksi Kallavesj’-messujen yhteydessä. Kuopio on nyt virallisesti tanssin kaupunki. Kuopiolaiset tanssialan organisaatiot Kuopio Tanssii ja Soi -festivaali, Tanssiteatteri Minimi ja Itä-Suomen tanssin aluekeskus panivat alulle tanssin…