13.12.2023

Kuopio Tanssii ja Soi: Kuopion viulukilpailu pelastetaan yhteistyöllä

Kuopio Tanssii ja Soi ry. ottaa järjestelyvastuun valtakunnallisesti merkittävästä ja perinteikkäästä viulukilpailusta.

Kuopion viulukilpailun tulevaisuus näytti vielä syksyllä olevan vaakalaudalla. Syynä oli kilpailun järjestelyistä vastaavan Kuopion Musiikinystäväin Yhdistyksen taloudellinen tilanne.

Yhdistys ajautui taloudelliseen umpikujaan, sillä sen oma kassa tyhjeni viime kilpailun aikana. Tuolloin apurahoja myönnettiin odotettua vähemmän ja yllättäviä kuluja syntyi ennakoimattomista kuluista. Yhtenä kompastuskivenä oli myös sponsorien vähäisyys.

Kuopio Tanssii ja Soi ry, Kuopion kaupunginorkesteri ja Kuopion Musiikinystäväin Yhdistys ovat yhdessä kehittäneet Kuopion kaupungin tukemina toimintamallin kilpailun pelastamiseksi. Lisäksi Kuopion Musiikinystäväin Yhdistys sai eduskunnan myöntämää ”joululahjarahaa” 50 000 euroa kilpailun järjestämiseen.

Kuopio Tanssii ja Soi ry:n organisaatio ottaa vastuun tapahtuman tuottamisesta ja käytännön järjestelyistä. Sisältö suunnitellaan edelleen yhteistyössä Kuopion Musiikinystäväin Yhdistyksen nimeämän kilpailutoimikunnan kanssa.

”Kilpailun arvo kansallisella tasolla on suuri. Kilpailun lopettaminen olisi ollut Kuopiolle sekä valtakunnallisella tasolla klassiselle musiikille suuri menetys”, Kuopio Tanssii ja Soin toiminnanjohtaja Salima Peippo perustelee.

Viulukilpailu istuu hyvin Tanssii ja Soin toimintaan

Viikon mittaisen kilpailurupeaman kaksi finaalipäivää tulevat olemaan osana kaupunginorkesterin ohjelmistoa tammikuussa 2025. Näillä toimilla kilpailun järjestelykustannuksia saadaan laskettua merkittävästi ja tuotantokoneistoa sujuvoitettua.

”Otamme mielellämme tämän hienon tapahtuman järjestettäväksemme tammikuussa 2025. Meillä on jo toimiva tuotantokoneisto ja työntekijät tapahtuman järjestämistä varten. Tapahtumat täydentävät hienosti toisiaan vuosikalenterissamme sijoittuen noin puolen vuoden päähän toisistaan”, Peippo kertoo.

Kuopion Viulukilpailu istuu hyvin Kuopio Tanssii ja Soin toimintaan:

”Musiikki on liittynyt vahvasti yhdistyksemme toimintaan alusta saakka. Vuonna 1969 kirjoitetuissa säännöissämme todetaan yhdistyksemme tarkoituksena olevan edistää tanssi- ja musiikkitaiteen sekä kulttuurimatkailun harrastusta ja ammattimaista toimintaa niin paikallisesti, valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin.”

”Minulta usein myös toivotaan lisää ”Soita” kesäntanssitapahtuman yhteyteen. Tässä yhteistyössä toteutuvat nämä kaikki näkökulmat hyvin.”

Kilpailusta noussut lukuisia huippuviulisteja

Kuopion viulukilpailu on vienyt suomalaisia viulisteja huipulle jo vuodesta 1967. Viiden vuoden välein järjestettävällä kilpailulla on ollut suuri vaikutus suomalaiseen viulunsoiton kehitykseen.

Perinteikäs kilpailu on valtakunnallisesti merkittävä: se toimii nuorille soittajille hyvänä kokemuksena ja ponnahduslautana kansainvälisiin kilpailuihin ja alan huipulle. Kuopion viulukilpailusta onkin muodostunut valmistava esikilpailu kansainväliseen Jean Sibelius -viulukilpailuun.

Kuopion kilpailussa on kautta historian ollut kilpailemassa merkittäviä viulisteja, kuten  Jaakko Kuusisto ja Pekka Kuusisto, Pietari Inkinen, Minna Pensola ja Petteri Iivonen. Kilpailun voittajista on noussut nimekkäitä huippuviulisteja, jotka tekevät uraa solisteina ja sinfoniaorkestereissa Suomessa ja ulkomailla.

”Kuopion Viulukilpailu on merkittävin kansallinen viulukilpailu. Voimavaroja yhdistämällä voimme mahdollistaa tämän perinteikkään ja musiikkielämälle tärkeän tapahtuman jatkumisen”, toteaa Kuopion Musiikkikeskuksen ja kaupunginorkesterin johtaja Jari Eskola.

Kuopion Musiikinystäväin Yhdistyksen puheenjohtaja Jaakko Kosunen lisää:

”Yhteistyökuvion myötä kilpailun tuottaminen ja käytännön järjestelyt saavat leveämmät hartiat ja on pienelle yhdistykselle suuri helpotus.”

Seuraava Kuopion Viulukilpailu järjestetään tammikuussa 2025 (tarkat päivämäärät ilmoitetaan myöhemmin). Ilmoittautumisaika kilpailuun on 1.8.-15.9.2024.

Lisätietoja löydät Kuopio Tanssii ja Soin verkkosivuilta, jonne avataan keskiviikon 13.12. aikana oma osio viulukilpailulle: www.kuopiodancefestival.fi/kuopion-viulukilpailu

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

28.06.2024

Kuopio Tanssii ja Soi ylitti kävijämäärätavoitteensa

Festivaali houkutteli Kuopioon tuhansia tanssin ystäviä enemmän viime vuoteen nähden. Kuopio Tanssii ja Soi täytti tänä vuonna järjestäjien odotukset niin kävijämäärän kuin esitysten täyttöasteiden kannalta. Kävijämäärätavoite oli 35 000, joka ylitettiin. Suomen Kansallisoopperan ja -baletin Balettioppilaitoksen…

14.06.2024

Kuopio Tanssii ja Soi: Ensimmäinen Tanssin Nuori Tekijä -palkinto on myönnetty Biret ja Gáddjá Haarla Pieskille

Uuden palkinnon avulla halutaan tukea uuden sukupolven taiteilijoiden työllistymistä, johon etenkin korona on vaikuttanut viime vuosina hyvin negatiivisesti. Palkinnolla on tarkoitus rohkaista nuoria tanssitaitelijoita tekemään omaäänistä taidettaan sekä auttaa heitä eteenpäin urallaan. Palkinnon arvo on…

05.04.2024

Kuopio Tanssii ja Soi: Kuopio julistautuu tanssin kaupungiksi – kaupungin tanssitoimijat yhdistivät voimansa

Kuopiolaiset tanssitoimijat yhdistivät osaamisensa ja julistavat Kuopion virallisesti tanssin kaupungiksi Kallavesj’-messujen yhteydessä. Kuopio on nyt virallisesti tanssin kaupunki. Kuopiolaiset tanssialan organisaatiot Kuopio Tanssii ja Soi -festivaali, Tanssiteatteri Minimi ja Itä-Suomen tanssin aluekeskus panivat alulle tanssin…