01.03.2022
Kuopio Tanssii ja Soi -festivaaliviikko järjestetään jälleen tänä kesänä!
Ohjelmassa nähdään kansainvälisiä huipputason ryhmiä sekä uusia avauksia
Festivaaliviikon aikana Kuopiossa nähdään muun muassa israelilaiskoreografien Emanuel Gatin ja Adi Boutrousin, festivaalilla aiemminkin vierailleen Alan Lucien Øyenin sekä eteläkorealaisen avantgardistitaiteilija Eun-Me Ahnin teokset, jotka viestivät yhteisöllisyyden tärkeydestä. Kuopio Tanssii ja Soi -nykytanssifestivaali järjestetään 15.–21.6.2022.
Festivaaliviikon avaa eteläkorealaisen koreografin Eun-Me Ahnin teos North Korea Dance. Häikäisevissä väreissä hehkuva teos avaa verhoa Pohjois-Korean tanssikulttuuriin ja sen kehitykseen suljetussa yhteiskunnassa. Mukana on niin virtuoosista akrobatiaa kuin militääristä tunnelmaa maustettuna annoksella huumoria.
– Teoksessa on yhtä aikaa jotain hyvin tuttua ja vierasta. Eun-Me Ahnin kokonaisvaltainen ajattelu pukujen ja lavastuksen suunnittelusta lähtien tekee teoksesta myös visuaalisesti hienon, eikä viesti kahden maan välisestä rauhantoiveesta voisi olla ajankohtaisempi, festivaalin taiteellinen johtaja Riku Lehtopolku sanoo.
Israelilaissyntyisen Emanuel Gatin LOVETRAIN2020 puolestaan törmäyttää brittiläisen Tears For Fearsin musiikin monisäikeiseen koreografiaan modernissa musikaalissa, jota kriitikot ympäri maailman ovat ylistäneet.
The New York Timesin mukaan “ihmeellinen, vallaton ja silti tarkka” teos on kehon, esityksen ja elämän juhlaa. 14 loisteliaisiin neobarokkiasuihin pukeutunutta tanssijaa sähköistävät koreografisen oodin 80-luvun tunnelmille.
– Teos on erittäin taitavasti rakennettu ja hyödyntää hienosti suuren ryhmän tarjoamia mahdollisuuksia. Gat ei kikkaile päälleliimatuilla efekteillä vaan luottaa liikkeen ilmaisuvoimaan, esiintyjien keskinäiseen vuorovaikutukseen sekä tanssin ja musiikin dialogiin. Lopputulos on riemukas koreografinen ilotulitus, jossa on raikasta spontaaniutta, Lehtopolku kertoo.
Pohjoismaista tanssitaidetta edustaa kovassa nosteessa olevan ja Kuopiossakin aiemmin vierailleen norjalaiskoreografin Alan Lucien Øyenin winter guests -ryhmälleen luoma teos Story, story, die. Liikekieleltään rikas ja kerronnaltaan elokuvamainen teos pohtii, mitä kaikkea ihminen on valmis tekemään saadakseen huomiota ja hyväksyntää.
– Story, story, die. on koskettava työ, jossa näkyy Øyenin humaanius ja runollisuus. Teos on kommentti somen entisestään ruokkimaan ehdollisen hyväksynnän maailmaan, jossa koemme painetta lavastaa elämäämme muita varten, Riku Lehtopolku kertoo.
Festivaaliviikon päättävät israelilaiskoreografi Adi Boutrousin teos One More Thing sekä espanjalaisen La Veronalin Sonoma.
One More Thing on neljälle miestanssijalle tehty fyysinen, taidokasta kontaktityöskentelyä ja akrobaattista liikesanastoa hyödyntävä mutta samalla herkkä teos kosketuksen, toisen kuuntelun ja läheisyyden merkityksestä.
Sonoma puolestaan on ihmiskehon primitiivinen huuto teknologian ja digitalisaation aikakaudella. Marcos Moraun yhdeksälle naistanssijalle luoma vimmainen teos kuljettaa katsojat historian halki surrealistiselle, elokuvaohjaaja Luis Buñuelia kunnioittavalle matkalle, jossa uskonto, kansanperinne ja mystiikka sulautuvat toisiinsa.
Lisäksi ohjelmassa nähdään ranskalaisen Aurélien Boryn alkujaan Pariisin Picasso-museoon luoma esitys-installaatio Corps Noir, joka vangitsee kehon tuottaman lämmön mustalle kankaalle ja paljastaa ihmisen sisäisen, elimellisen, tuntevan ja elävän kehon.
Suomalaista tanssitaidetta esittelee kriitikoiden teos toisensa jälkeen ylistämä, akrobaattisesta taituruudesta tunnettu Kinetic Orchestra Sanni Giordanin teoksella Mostly Mass. Sandrina Lindgrenin ja Ishmael Falken teos Näkymättömät maat puolestaan kertoo siirtolaisten todellisuudesta intiimillä ja henkilökohtaisella tavalla, tarjoten inhimillisen ja herkän näkökulman heidän pakoonsa sodan tuhoamista kodeistaan. Esiintyjien kehot muuntuvat maantieteen ja politiikan alustoiksi ainutlaatuisessa kohtaamisessa nukketeatterin ja koreografian välillä.
10-vuotisjuhlaansa viettävä Carl Knif Company vierailee festivaalilla installaatiomuotoisella ja yhteisöllisellä teoksella Matka, jonka koreografian Carl Knif luo yhteistyössä ryhmän tanssijoiden ja festivaaliyleisöstä mukaan tulevien osallistujien kanssa.
Lisäksi Kuopion kaupungintalon juhlasalissa nähdään italialaisen Alessandro Sciarronin Save the last dance for me. Teos syntyi, kun koreografi päätti lähteä elvyttämään katoamisen partaalla ollutta polka chinatan historiallista tanssiperinnettä. Tuttuun tapaan ohjelmassa on myös perinteinen Genelec-gaala, jossa nähdään muun muassa Akram Khanin merkkiteos Kaash espanjalaisen IT Dansan esittämänä.
Festivaalin taiteellisena johtajana vuonna 2020 aloittaneelle Riku Lehtopolulle tuleva kesä on ensimmäinen perinteisen tiiviin festivaaliviikon ohjelmakokonaisuus, joka päästään toteuttamaan.
– En lähde rakentamaan kokonaisuutta minkään erityisen teeman alle, mutta usein teoksista alkaa spontaanisti nousta yhteisiä nimittäjiä. Tällä kertaa voimakkaimmaksi kokonaisuutta määrittäväksi sanaksi nousi yhdessä, johon tarttuminen tuntui heti oikealta ja tärkeältä, Lehtopolku sanoo.
– Toivon, että kesän Kuopio Tanssii ja Soi olisi kohtaamisten paikka, jossa törmätään toisiimme kaupungilla, keskustellaan ja vaihdetaan kokemuksia. Olen halunnut monimuotoistaa teosten toteutusmuotoja ja viedä tanssia myös perinteisten teatteritilojen ulkopuolelle, jotta ohjelma tavoittaisi erilaisia yleisöjä ja tarpeita.
Avajaispäivänä ympäri kaupunkia levittäytyy kantaesityksensä saava Virta, joka kokoaa yhteen 140 nuorta tanssijaa eri puolilta Suomea .
Torilla nähdään monipuolista ilmaisohjelmaa tuttuun tapaan päivittäin klo 11. Myös Musiikkikeskuksen Valohallissa esitetään vapaan pääsyn ohjelmaa päivittäin.
Jo perinteiseksi muodostunut tanssioppilaitosten katselmus keräsi tänä vuonna ennätysmäärän hakijoita, ja mukana nähdään tänä vuonna ensi kertaa myös aikuisryhmiä.
Lisäksi kesällä päästään jälleen nauttimaan kattavasta kurssivalikoimasta, jossa mukana on muun muassa Balettioppilaitoksen EK-ryhmien hakutilaisuus, työpajoja ammattitanssijoille ja tanssinopettajille sekä kursseja harrastajille aloittelijoista edistyneempiin. Uutena kokonaisuutena Kuopiossa järjestetään ammattilaispäivät yhteistyössä tanssin aluekeskusverkoston kanssa.
Lipunmyynti ja kurssimyynti alkaa 1.3.2022.
Kuopio Tanssii ja Soi 15.-21.6.2022. Lue lisää ohjelmasta www.kuopiodancefestival.fi
Festivaalin sivuille