21.01.2023

Kuopio Tanssii ja Soi-festivaalilla uudistuksia – lapset saavat oman gaalansa

Festivaalilla nähdään monipuolinen kirjo tanssitaidetta, jonka lisäksi lasten ja nuorten ohjelmisto laajenee

14.–20. kesäkuuta järjestettävän Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin monipuolinen ohjelmisto pitää sisällään niin koskettavia teoksia kuin komediankin täyteisiä hetkiä. Festivaaliviikon aikana Kuopiossa nähdään muun muassa burkinafasolaisen Salia Sanoun sekä brasilialaisen Bruno Beltrãon teokset, jotka ottavat kantaa tasa-arvoisemman yhteiskunnan puolesta.

– Ohjelmiston esitykset ovat helposti lähestyttäviä ja puhuttelevia kenelle tahansa katsojalle, vaikka ei olisikaan nykytanssin suurkuluttaja, ensimmäistä festivaaliaan järjestävä toiminnanjohtaja Salima Peippo kertoo.

Ohjelmiston avaa burkinafasolaisen koreografin Salia Sanoun uusin teos D’un Rêve, joka on nimetty Martin Luther Kingin ikonisen puheen ”I Have a Dream” mukaan. Tanssia ja laulua yhdistävä tragikomedia on voimaannuttava teos mustan kehon historiasta sekä yhteisen unelman merkityksestä. Sanou uskaltaa tarttua eriarvoisuutta, maanpakoa ja toiseutta käsitteleviä aiheisiin keveydellä niiden vakavuudesta huolimatta.

– Minua ilahduttaa esitysten korkean taiteellisen tason ja monipuolisuuden lisäksi, että esiin nousevat teemat rasismista ja ihmisyydestä. Tulemme mistä päin maailmaa tahansa, olemme pohjimmiltamme samanlaisia, Peippo kertoo.

Tasa-arvokysymyksiin sukelletaan myös brasilialaisen Grupo de Ruan väkevässä ja koskettavassa teoksessa New Creation. Kansainvälisesti tunnustetun hip hopin uudistajan Bruno Beltrãon teos syntyi vastareaktiona Brasilian äärioikeistolaiseen politiikkaan. Kantaaottavassa teoksessa pohditaan, mitä tapahtuu, kun politiikka rajoittaa vapautta ja tasa-arvoa. Tanssillaan Grupo de Rua on luomassa vastarintaa, jossa taide sykkii muutoksen voimana.

– Tämän vuoden teokset puhuvat ennen kaikkea tasa-arvon ja inhimillisyyden puolesta. Ohjelmisto näyttää myös tanssin rajattomat mahdollisuudet tulla näkyväksi – tanssin eri perinteet sekä yhdistymiset muihin taidemuotoihin ovat laajasti esillä uusia ilmaisun kieliä etsivien koreografien teoksissa, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Riku Lehtopolku.

Sveitsiläisen Jasmine Morandin LUMEN leikittelee katsojan näköaistilla ja saa pohtimaan, mikä on todellisuutta ja mikä mielen täydentämää kuvitelmaa. Teoksessa tanssi ja vaikuttava visuaalinen suunnittelu yhdistyvät kokonaistaideteokseksi, joka vie matkalle äärimmäisestä pimeydestä valkeaan kirkkauteen.

Kuopion uuden taidelukion Lumitin näyttämöllä nähdään belgialaisen Alexander Vantournhoutin omintakeinen duetto Through the Grapevine. Tanssin ja sirkuksen keinoja hyödyntävä, huumorin sävyttämä teos ei yritäkään piilottaa esiintyjien kehojen rajoitteita ja eroavaisuuksia, vaan valjastaa ne uusia mahdollisuuksia avaavaksi voimavaraksi.

Vuonna 2021 Kuopiossa ihastuttanut Cristiana Morganti palaa festivaalille uudella sooloteoksellaan Behind the Light. Esityksen aihe kumpuaa pandemia-ajasta, jolloin Morganti menetti paitsi kaikki työtilaisuutensa myös molemmat vanhempansa vaihdevuosien raivotessa taustalla. Kriisin syvyyksistä syntyi lopulta ironian sävyttämä tragikoominen teos, joka valloittaa koskettavuudellaan ja itseironiallaan.

– Morganti ja Vantournhout ottavat teoksissaan lempeän ja armollisen näkökulman suhtautumisessa itseensä. Rohkeudella ja rehellisyydellä he paljastavat itsensä sellaisina kuin ovat. Puutteensa hyväksyen ja niitä luovuuden moottorina käyttäen he ovat onnistuneet luomaan älykkäät, samastuttavat ja myös vallattoman viihdyttävät teokset, Lehtopolku kertoo.

Kuopion kaupunginteatterin Minna-näyttämön ohjelmiston kruunaa Helsinki Dance Companyn ja nykytanssin kärkinimen Anton Lachkýn Special Night. 50-vuotisjuhlaansa viettävä Helsinki Dance Company on tunnettu työstään useiden maineikkaiden ulko- ja kotimaisten taiteilijoiden kanssa, ja ryhmä on vaikuttanut oleellisesti nykytanssin kehitykseen Suomessa.

Tuttuun tapaan ohjelmassa on myös Kuopio Tanssii ja Soin klassikoksi muodostunut Genelec-gaala, jossa nähdään kotimaisten ja kansainvälisten taiteilijoiden mestarillisia tulkintoja. Festivaaliviikon päättää Musiikkikeskuksella nähtävä, huipputanssijoiden tähdittämä Kammerballetten. Kriitikoiden ylistämän, uutta nykybalettia esittävän tanskalaisen ryhmän ohjelmisto koostuu pienoisteoksista kansainväliseltä koreografijoukolta. Kammerballettenin teoksia säestää elävä kamarimusiikki Trio Vitruvin tulkitsemana.

Lasten ja nuorten Kuopio Tanssii ja Soi

Tänä vuonna lasten ja nuorten festivaaliohjelmisto laajenee, kun perinteisen Tanssioppilaitokset On Stage -katselmuksen lisäksi Kuopio Tanssii ja Soi järjestää ensimmäistä kertaa oman gaalan lapsille. Lasten Gaala on koko perheen tapahtuma, jossa pääsee tutustumaan tanssin maailmaan ja ihastelemaan muun muassa baletin nuoria lahjakkuuksia ja breikkaamisen mestareita. Lisäksi festivaali toteuttaa yhteistyössä Genelecin kanssa G SongLab-työpajan, jossa nuoret tanssin- ja musiikintekijät pääsevät yhdessä luomaan omannäköistään taidetta ammattilaisten ohjauksessa.

Maksullisen ohjelmiston lisäksi Kuopio Tanssii ja Soi pitää sisällään aiempien vuosien tapaan vapaan pääsyn ohjelmaa, kursseja, leirejä, seminaareja ja tanssinharrastajien esityksiä.

– Erilaisia tanssiin liittyviä tapahtumia on viikon aikana yli 100. Tavoitteenani ensimmäisenä festivaalikesänäni on tuoda tapahtumaamme näkyväksi entistä voimakkaammin katukuvassa ympäri kaupunkia, Peippo kertoo.

– Tulemme kevään mittaan tiedottamaan mielenkiintoisista uudistuksista ja lisäyksistä. Kaupungin upea miljöö järvimaisemineen yhdistettynä Tanssii ja Soin kattavaan ohjelmaan muodostavat erittäin varteenotettavan kotimaisen matkailukohteen, jonne kannattaa tulla pidemmänkin matkan päästä, hän jatkaa.

Festivaalin kurssiohjelma julkaistaan 1. maaliskuuta.

Kuluttajamyynti alkaa 21. tammikuuta Lippu.fi:ssä.

Ohjelmaan voi tutustua festivaalin kotisivuilla www.kuopiodancefestival.fi

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

05.04.2024

Kuopio Tanssii ja Soi: Kuopio julistautuu tanssin kaupungiksi – kaupungin tanssitoimijat yhdistivät voimansa

Kuopiolaiset tanssitoimijat yhdistivät osaamisensa ja julistavat Kuopion virallisesti tanssin kaupungiksi Kallavesj’-messujen yhteydessä. Kuopio on nyt virallisesti tanssin kaupunki. Kuopiolaiset tanssialan organisaatiot Kuopio Tanssii ja Soi -festivaali, Tanssiteatteri Minimi ja Itä-Suomen tanssin aluekeskus panivat alulle tanssin…

29.02.2024

Uusi merkittävä palkinto tanssitaiteilijoille jaetaan Kuopio Tanssii ja Soi-festivaalilla

Tanssitaiteen alalle on saatu uusi, vuosittain jaettava palkinto, jonka Kuopio Tanssii ja Soi on saanut kunniakseen myöntää. 8000 euron arvoinen Tanssin nuori tekijä -palkinto myönnetään Supervisual Gaalassa 14. kesäkuuta. Palkinnon rahoittaa Keele-säätiö, jonka tarkoituksena on…

19.01.2024

Kuopio Tanssii ja Soin ohjelmisto julki – festivaali on Riku Lehtopolun viisivuotisen kauden huipennus

Kuopio Tanssii ja Soin ohjelmisto on monipuolinen kokonaisuus muun muassa trillerin täyteistä tanssiteatteria, rakkauden innoittamia teoksia ja perinteisestä poikkeavia ulkoilmaesityksiä. Festivaaliviikon avaa palkittu Dorrance Dance -steppiryhmä New Yorkista, joiden teoksissa elävä musiikki ja virtuoosimainen steppi…