Luosto soi!, Sodankylä

27.07.2023–30.07.2023 | Sodankylä

Klassisen musiikin festivaali Lapin tunturimaisemissa Luostolla, Pyhällä ja Sodankylässä. Konsertteja muun muassa Ukko-Luoston rinteillä ja Aittakurussa sekä Sodankylän vanhassa hirsikirkossa. Monipuolinen kattaus kamari-, soolo- ja orkesterimusiikkia. Klassikoita, uutta musiikkia, yllätyksiä luonnon, teknologian ja erilaisten äänimaailmojen kohdatessa. Vuoden 2023 teema on maasta taivaaseen.

Klassinen musiikki  | 
Ohjelmaa lapsille
 | 
Kamarimusiikki
 | 
Nykymusiikki
 | 
Myös ilmaistapahtumia
 | 
Esteetön pääsy
 | 

luostosoi.fi
kuusikkosoi@kevicon.fi
Kuusijärventie 116, FI-99510 Raudanjoki

Kuvagalleria

Luosto soi! Lapin tunturimaisemissa

Luosto soi! -festivaali on viisipäiväinen klassisen musiikin tapahtuma, joka järjestetään 27.-31.7.2022 Luostolla ja Pyhätunturilla ja Sodankylässä. Vuoden 2022 teemana on sadut ja myytit.

Festivaali koostuu 16 esityksestä, ja teoksia on yli 40 säveltäjältä kaikista maanosista.

Satujen ja myyttien teemaa ei voi Lapissa ajatella ilman saamelaisuutta. Tämä onkin otettu ohjelmistossa näyttävästi huomioon. Ukko-Luoston rinteellä 30.7. järjestettävässä pääkonsertissa kuullaan Outi Tarkiaisen teos solistina mezzosopraano Virpi Räisänen. Teoksen laulut on kirjoitettu yhteistyössä saamelaisten kirjoittajien ja tutkijoiden kanssa, ja ne ovat ensimmäinen nuotitettu saamenkielinen klassinen laulusarja. Festivaalivierailla on mahdollisuus käydä myös porotilalla, jossa tutustutaan mm. joikuun.

Esiintyjien rungon muodostaa festivaalin pääkonsertissa esiintyvä Helsingin kamariorkesteri täydennettynä nuorilla, kansainvälisen huipputason muusikoilla sekä tunnetuilla ja kokeneilla solisteilla. Kamariorkesteria tulee johtamaan Luosto soi! -festivaalin taiteellinen johtaja, kapellimestari Aku Sorensen.

Avajaispäivän iltana 27.7. Aittakurun uskomattomassa maisemassa esiintyy arvostettu Seitakuoro johtajanaan Kadri Joamets. Lappilainen 60-vuotias kamarikuoro on menestynyt kotimaisissa ja kansanvälisissä kilpailuissa ja julkaissut useita äänitteitä.

Festivaalilla vierailee 28.7. perinteikäs Polyteknikkojen Orkesteri, jota johtaa James S. Kahane ja solistina esiintyy Martin Malmgren (piano). Konsertti on osa orkesterin 100-vuotisjuhjakiertuetta.

Festivaali rakentuu monipuolisista kamarimusiikki- ja orkesterikonserteista. Ohjelmistossa on suuria klassikoita, kuten Schumannin pianokvartetto, Schubertin ”Tyttö ja kuolema” ja Musorgskin ”Näyttelykuvia”, mutta myös vähemmän tunnettuja uudempiakin teoksia. Niiden säveltäjistä 15 on aikalaisiamme, ja joukossa on myös kuusi suomalaisia säveltäjää.

Ohjelmiston suunnittelun lähtökohtana on tarjota yleisölle helposti lähestyttäviä konsertteja, mutta tutustuttaa yleisöä myös teoksiin, jota vievät kuulijoita yllättäviin ja uusiin musiikkikokemuksiin.

Merkittävä uusi avaus kesälle 2022 on poikkitaiteellisuuden korostuminen. Tämä näkyy muun muassa 29.7. Kakslauttanen Arctic Resortin konserteissa, joissa yleisöä kuljetetaan musiikkipolkua pitkin läpi Kakslauttasen laajan ja merkittävän taidekokoelman. Pyhällä olevassa Sunday Morning Resortissa kokeillaan 28.7. maalaus- ja musiikki-improvisaation yhdistelmää, johon liitetään ruokakulttuurin helmiä.

Kakslauttasen konserttiretkeen sisältyy bussikuljetus. Kakslauttasen vierailun ajaksi on Pyhätunturilla rinnakkaisia konsertteja.

Uutta on myös lapsille suunnattu perhekonsertti. Pyhätunturin maisemassa Tajukankaan ulkoilmakonsertissa 29.7. kuullaan opettavainen ja samalla hauska, ajaton tarina kojootista kertojan johdattelemana.

Tänäkin vuonna konserttikäyttöön saadaan Sodankylän yli 330 vuotta vanha tunnelmallinen hirsikirkko, joka jo sinällään on nähtävyys ja kulttuurimatkailukohde.

Uutuutena ohjelmakokonaisuudessa ovat aamuesitelmät, joissa avataan päivän konserttien taustoja, tutustutetaan yleisöä teosten säveltäjiin ja heidän tyylisuuntauksiinsa.

Ohjelma julkaistaan helmikuussa ja lipunmyynti Ticketmasterin kautta alkaa.

Tutustu tarkemmin: www.luostosoi.fi ja www.facebook.com/luostosoi