04.07.2024

Avantin Suvisoitto 2024 on päättynyt!

Avantin Suvisoitto päättyi sunnuntaina 30.6. Porvoon Taidetehtaalla tämän vuoden taiteellisen suunnittelijan, säveltäjä Ondřej Adámekin säveliin.

Suvisoitossa kuultiin yhteensä kahdeksan konserttia, joissa soi uusin nykymusiikki, jousikvartetot, lyömäsoitinmusiikki, soolokitarateokset, jazz sekä Piazzolan sävellykset.

Perinteinen Avajaisfanfaari kuultiin Porvoon Raatihuoneentorilla jonne Avantin puhaltajat ja lyömäsoittajat marssivat komeasti vanhan kaupungin halki. Helteiseen Porvooseen oli kerääntynyt Avantia vastaanottamaan joukko porvoolaisia ja turisteja ja näin saatiin kesä ja Suvisoitto puhallettua komeasti käyntiin.

Suvisoiton Avajaiskonsertti säveltäjä Ondřej Adámekin musiikkin, ja Avantin solisteina vierailivat upeat sopraanot Shigeko Hata ja Landy Andriamboavonj. Lisäksi kuultiin suomalainen kansanlaulu jouhikkosäestyksellä kun muusikko Tytti Metsä vieraili konsertissa. Konsertin johti Aliisa Neige Barrière. Avajaiskosnerttimme on kuultavissa vielä 27.7.2024 saakka Yle Areenassa !

Avantin kaksi sävellystilausta kantaesitettiin Suvisoitossa ja ensimmäinen Tara Jovana Valkosen Aikojen alun kvartetto sai kantaesityksensä Avanti-kvartetin käsissä helteisessä Suvisoiton perjantaissa. Porvoon Tuomiokirkossa oli onneksi viielämpää kuin ulkona, ja Avanti-kvaretti soitti upean konsertin jossa kuultiin lisäksi Lotta Wennäkosken ja Emmy Frensel Wegener jousikvartettoja.

Piral Moralesin Brief Requiem for the Poets and Prayers kantaesitettiin Avantin suurella kokoonpanolla päätöskonsertissamme, kapellimestari Kristian Sallisen johtaessa. Päätöskonsertissa kuultiin myös sävykkäästi soittanutta viulisti Tami Pohjolaa joka soittotaitonsa lisäksi osoittautui myös huikeaksi esiinyjäksi yrittäessään houkutella muusikoita seuraamaa häntä Adámekin Follow me! viulukonserton aikana.

Maria Ylipää ja Ystävät vierailivat Suvisoiton lauantaissa Avantin jousien kanssa täyttäen Avantisalin sielukkailla, tyylikkäällä ja tulisella konsertilla. Illan aikana kuultiin Marzi Ylipään ja Niko Kumpuvaaran varta vasten Avantille tekemiä sovituksia Piazzollan rakastetuista klassikoista. Konsertin päätteeksi salista poistui selkeästi liikuttunut yleisö.

Lauantai-illan päätti Avanti Clubilla Adele Sauros Quartet ilman Adelea, hänen valitettavasti loukattuuaan kätensä. Hänen sijallaan saksofonisolistina vieraili Porvoo Jazzin taiteellinen johtaja Max Zenger ja illan clubi oli onnistunut, täyttyen yhtyeen jäsenten Toomas Keski-Säntin, Tuomas Timosen sekä Vesa Ojaniemen ja Max Zengerin omista sävellyksistä.

Suvisoiton voinee summata onnistuneeksi, tunteita herättäneeksi, sykähdyttäväksi ja jonka jälkeen niin yleisö kuin muusikot, solistit ja kapellimestaritkin olivat onnellisia yhteisistä hetkistä.

Lämmin kiitos yleisöllemme ja nähdään ensi vuoden Suvisoitossa 25.-29.6.2025!

Avantin vuoden 2025 Suvisoiton taiteellinen suunnittelilja on säveltäjä Sebastian Fagerlund

Kamariorkesteri Avanti! on kutsunut säveltäjä Sebastian Fagerlundin 40. Suvisoitto-festivaalin taiteelliseksi suunnittelijaksi.

”Minulla on suuri ilo ja kunnia saada toimia vuoden 2025 Suvisoiton taiteellisena suunnittelijana. Suvisoitto on aina merkinnyt minulle mielikuvituksellisia ja rikastuttavia konserttikokemuksia ja kohtaamisia. Odotan innolla ohjelmiston suunnittelua ja ensi kesän konsertteja”, kommentoi Fagerlund valintaansa.

Säveltäjänä Fagerlund (s. 1972) tunnetaan kiinnostuksestaan suuriin muotoihin sekä peruskysymyksiä ja eksistentiaalisia kokemuksia ilmaisevasta musiikistaan. Hän on vakiinnuttanut asemansa yhtenä sukupolvensa merkittävimmistä eurooppalaisista säveltäjistä. Fagerlundin teoksia ovat tilanneet ja esittäneet lukuisat suuret orkesterit sekä merkittävät kapellimestarit ja muusikot kaikkialla maailmassa. Hänen tuotantonsa ulottuu oopperoista kamari- ja sooloteoksiin.

Avantin muusikot, joiden aloitteesta säveltäjää lähestyttiin, ovat ilahtuneita hänen hyväksyttyään kutsun ja odottavat innolla yhteistyötä. Avanti on tehnyt Fagerlundin kanssa yhteistyötä jo pitkään sekä teosten tilaajana että kantaesittäjänä.

”Fagerlundin työtapa säveltäjänä on olla enemmän osa joukkuetta kuin yksilö, joka saa soittajan panoksen tuntumaan merkityksellisemmältä. Hänen laaja musiikin tuntemuksensa lupailee hyvää kattausta ensi kesäksi”, kommentoi Avantin käyrätorven äänenjohtaja Tero Toivonen.

Avantin alkuperäisjäsenistöön kuuluva klarinetin äänenjohtaja Heikki Nikula täydentää kollegaansa: ”Hän on visionäärinen säveltäjä, joten odotan monipuolista seikkailua tyylistä toiseen.”

Kaija Saariaho: Émilie

Suvisoiton 40. juhlavuoden ohjelmasta ensimmäisenä on julkistettu säveltäjä Kaija Saariahon ja libretisti Amin Maaloufin ooppera Émilie, joka toteutetaan Kokonainen ry:n, Dialogia! -festivaali ry:n ja Kamariorkesteri Avantin yhteistuotantona.

Vuoden 2025 Suvisoitto-festivaalilla Émilie, joka sai kantaesityksensä Lyonin oopperassa vuonna 2010, nähdään uutena versiona Aleksi Barrièren ohjaamana!

Ooppera kertoo ranskalaisen tieteilijä Émilie du Châtelet’n viimeisistä päivistä. Sen teemoja ovat miehen ja naisen välisen rakkauden ohella tiedon ja totuuden rakkaus. Saariahoa kiehtoi Émilie du Châtelet’ssa hänen ristiriitaisuutensa ja mittavat saavutuksensa aikana, jolloin naisten odotettiin vain hankkiutuvan hyviin naimisiin.

”Émilie du Châtelet’n elämä kertoo tieteestä, joka on filosofiaa ja järjestä, joka on tunteikasta. Ehkä hänestä voidaan tosiaan esittää suuri ooppera, joka on myös intiimi kokemus”, toteaa oppeeran ohjaaja Aleksi Barrière.

Näyttämöllä nähdään yhtä aikaa 32 taiteilijaa, kuten sopraanot Pia Freund ja Meeri Pulakka, cembalisti Marianna Henriksson, tanssijat Ada Freund ja Janne Marja-aho sekä Kamariorkesteri Avanti, jota johtaa Aliisa Neige Barrière.

Avantin Suvisoitossa Émilie esitetään kahdesti, torstaina 26.6. kello 19 (ensi-ilta) ja lauantaina 28.6. kello 13

Liput ovat jo myynnissä!
59,60 € / 54,60 € / 36,10 € + lippu.fi palvelumaksu

Osta liput täältä

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

30.06.2024

Avantin vuoden 2025 Suvisoiton taiteellinen suunnittelija on säveltäjä Sebastian Fagerlund

Kamariorkesteri Avanti! on kutsunut säveltäjä Sebastian Fagerlundin 40. Suvisoitto-festivaalin taiteelliseksi suunnittelijaksi. ”Minulla on suuri ilo ja kunnia saada toimia vuoden 2025 Suvisoiton taiteellisena suunnittelijana. Suvisoitto on aina merkinnyt minulle mielikuvituksellisia ja rikastuttavia konserttikokemuksia ja kohtaamisia. Odotan innolla ohjelmiston…