19.01.2024

Avantin Suvisoiton pääkonserttiohjelma on julkaistu

Vuoden 2024 Suvisoiton taiteellisena suunnittelijana toimii säveltäjä ja kapellimestari Ondřej Adámek.

Tšekkiläinen Adámek (s. 1979) on tunnettu säveltäjänä erityisesti uusien soittotekniikoiden etsimisestä klassisille soittimille, mikä mahdollistaa hänen sävellyksilleen tärkeän äänenvärin ja muodon. Hänen vahva kiinnostuksensa maailman eri musiikkikulttuureihin kuuluu hänen orkesteri-, kamari-, laulu- ja elektroakustisissa teoksissaan, joita hän on säveltänyt useille arvostetuille yhtyeille, orkestereille ja nykymusiikkifestivaaleille Euroopassa. Adámekin sävellystyön yhteydessä valmistuu myös uusia soittimia, joista tunnetuin esimerkki on Carol Jimenezin kanssa luotu Airmachine, eli eräänlainen ilmakone tai soitin.

Adámekin suunnittelemassa ohjelmistossa Suvisoitossa kuullaan runsas kattaus hänen omia teoksiaan säveltäjän itsensä johtamana. Teokset antavat laajan kuvan hänen vuosien aikaisista töistään – ja nähdään festivaalilla myös hänen tekemiään lyhytelokuvia.

Suvisoiton pääkonserttiohjelma on julkaistu!

Konserttipaikkana toimii jälleen Porvoon Taidetehtaan Avanti-sali ja Tehdassali sekä Porvoon tuomiokirkko. Suvisoiton avajaisfanfaari kajahtaa tuttuun tapaan Raatihuoneentorilla käynnistäen festivaalin torstaina 27.6. kello 12.

Suvisoiton orkesterina toimii itseoikeutetusti Kamariorkesteri Avanti! saaden solistikseen muun muassa Tami Pohjolan. Tami on sukupolvensa lupaavimpia viulisteja, jonka nöyrä lähestyminen musiikkiin on ihastuttanut klassisen musiikin kuulijakuntaa, ja Pohjola onkin esiintynyt lukuisten kotimaisten orkestereiden solistina. Suvisoiton päätöskonsertissa 30.6. kello 18 häntä kuullaan muun muassa Ondřej Adámekin Follow me -orkesteriteoksen solistina. Adámek toimii itse konsertin kapellimestarina. Konsertissa kuullaan myös Avantin tilausteos säveltäjä Pilar Mirallesilta ja konsertin huipentaa Antonin Dvořákin Czech suite.

Tammikuussa 2024 Svenska Teaternin lava täyttyi argentiinalaisen tangon kuumasta tunnelmasta, kun Avantin ja Svenska Teaternin perinteisessä Loppiaiskonsertissa lavan valtasivat Avantin jousiorkesteri yhdessä Maria Ylipään, Marzi Nymanin, Niko Kumpuvaaran ja Ville Herralan kanssa. Ylipää & ystävät feat. Avanti!: Piazzolla hurmasi yleisönsä eikä aplodeista meinannut tulla loppua ja nyt tämä suuren suosion saanut konsertti nähdään uusintana Suvisoiton lauantai-illassa 29.6. kello 18 Taidetehtaan Avanti-salissa. Konsertissa kuullaan Piazzollan rakastetuimpia klassikoita Avantille tehdyillä sovituksilla.

Avanti!-kvartetti on yksi Avantin keskeisimmistä kokoonpanoista. Kvartetin ohjelmisto kattaa sekä kvartettimusiikin klassikoita että harvinaisuuksia historian hämärästä, kuten myös uusia, mielenkiintoisia nykymusiikkiteoksia. Avanti!-kvartetti on tunnettu rohkeasta ja ennakkoluulottomasta lähestymistavastaan musiikkiin sekä vangitsevasta esiintymistyylistään. Avanti!-kvartetin konsertissa Porvoon tuomiokirkossa perjantaina 28.6. kello 18 kuullaan muun muassa Avantin tilausteos säveltäjä Tara Valkoselta.

Suvisoiton avajaiskonsertissa torstaina 27.6. kello 18 Porvoon Taidetehtaalla kuullaan laaja kattaus Ondřej Adámekin musiikkia. Konsertissa nautitaan muun muassa sopraanolle ja orkesterille sävelletystä teoksista let me tell you a story ja Karakuri sekä kahdelle laulajalle sävelletystä Whence Comes the Voice? -kappaleesta. Adámek toimii itse konsertin kapellimestarina.

Perinteisessä Avanti!-Clubissa lyhytelokuvat kohtaavat musiikin. Klubin yleisö pääsee tutustumaan Adámekin luomiin soittimiin lyhytelokuvien muodossa ja nauttimaan musiikista Avantin muusikoiden esittämänä. Avanti!-Club muuttaa Taidetehtaan Tehdassalin tunnelmalliseksi klubiksi perjantaina 28.6. kello 20.30 alkaen.

Suvisoiton yhteydessä järjestetään jälleen kansainvälinen mestarikurssi säveltäjille. Sävellyspajan loppukonsertissa sunnuntaina 30.6. kello 13 kuullaan mestarikurssille osallistuvien säveltäjien uusia teoksia Avantin puhallin- ja jousikvinteteille. Kurssin opettajina toimivat säveltäjät Jukka Tiensuu ja Tomi Räisänen.

Avantin 39. Suvisoitto järjestetään Porvoossa 27.-30.6.2024.

Suvisoiton ohjelma on kokonaisuudessaan nähtävillä osoitteessa www.avantimusic.fi. Liput ovat nyt myynnissä! Liput myy lippu.fi.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

24.05.2024

Avantin Suvisoiton taiteellinen suunnittelija Ondřej Adámek joutuu peruuttamaan tulonsa

Kamariorkesteri Avantin Suvisoitto -festivaalin ohjelman suunnittelee vuosittain vaihtuva taiteellinen suunnittelija. Porvoossa 27.–30.6.2024 järjestettävän festivaalin suunnittelija on tšekkiläinen Ondřej Adámek. Festivaalin ohjelmassa hänellä on keskeinen rooli paitsi suunnittelijana myös säveltäjänä, kapellimestarina ja muusikkona. Kesäkuussa ensi-iltansa Kölnin oopperassa saa myös Adámekin…

20.02.2024

Avantin Suvisoitto: Avanti! kiittää Kari Kriikkua ja katsoo kohti tulevaisuutta – Kamariorkesteri Avantin taiteelliseen suunnitteluun muutoksia

Kamariorkesteri Avantin toiminnassa alkaa uusi vaihe, kun pitkäaikaisen taiteellisen johtajan Kari Kriikun työsuhde päättyy 31.5.2024. Kriikun 25-vuotisen kauden aikana Avanti on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä Suomen merkittävimmistä uuden musiikin esittäjistä. Hänen johdollaan orkesteri on tarjonnut valtavan…