11.09.2024

Hiljainen kansa saapuu Kuopioon kaupungin 250-juhlavuoden kunniaksi

Merkkivuoden kunniaksi 250 hahmoa pystytetään Syvänniemen kartanon läheisyyteen, jonka lisäksi teoksesta nähdään liikkuvia osia Kuopion keskusta-alueella. Syvänniemen teos avataan 6.6. Kuopio Tanssii ja Soi-festivaalin avajaispäivänä, ja se on esillä lumen tuloon asti.

Hiljainen kansa herää myös henkiin ennennäkemättömällä tavalla, sillä festivaalin kolmena ensimmäisenä päivänä osana teosta nähdään Reijo Kelan sekä muusikko Heikki Laitisen performanssiesityksiä.

Kela on pitkän linjan tanssija, koreografi ja performanssitaiteilija, joka on esiintynyt useasti vuosien varrella myös Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalilla. Suurimman osan työurastaan vapaana taiteilijana tehnyt Kela on palkittu muun muassa ProFinlandia-mitalilla, Suomi-palkinnolla sekä tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla.

”On mahtavaa saada tulla Kuopioon taas esiintymään, viime kerta taisi olla edellisen vuosituhannen puolella 90-luvun lopulla”, hän nauraa.

Syvänniemen esitysten lisäksi Hiljainen kansa levittäytyy keskusta-alueelle 13. ja 14.6. Liikkuvissa performansseissa noin 30-50 hahmoa nähdään yhdessä Reijo Kelan, Heikki Laitisen ja harmonikkataiteilija Kimmo Pohjosen kanssa. Pohjonen on valloittanut yleisöjä ympäri maailmaa ainutlaatuisilla sävellyksillään, joissa usein yhdistyy elektro-akustinen äänimaailma ja vahva visuaalisuus.

Teoksen valmistukseen voi osallistua

Hiljainen kansa on tunnettu ympäristötaideteos, joka koostuu tuhannesta turvepäisestä hahmosta. Teos on ollut esillä Suomussalmella vuodesta 1994, ja se on saanut osakseen runsaasti kansainvälistäkin huomiota. Teoksesta on tehty omat versiot mm. Norjaan ja Englantiin, ja on palkittu kulttuurialan Suomi-palkinnolla.

Kuopioon teos tuodaan Kuopio Tanssii ja Soin tuoreen taiteellisen johtajan Kenneth Kvarnströmin aloitteesta.

”Ajatus Hiljaisen Kansan tuomisesta Kuopioon oli yksi ensimmäisistä, kun sain tietää valinnastani vuoden 2025 ohjelman taiteelliseksi johtajaksi: halusin nähdä teoksen jossain muodossa Kuopiossa”, hän taustoittaa.

Eräs syy teoksen kiinnostavuuteen on Kvarnströmin mukaan sen osallistavuus. Kuten Suomussalmen teoksessa, myös kuopiolaiset pääsevät osallistumaan Hiljaisen kansan valmistukseen lahjoittamalla pukineita ja pukemalla hahmoja.

”Teoskokonaisuus tarjoaa mahdollisuuden monelle olla mukana sekä tekemässä että kokemassa. Hiljaisen kansan voi kokea monella eri tavalla, riippuen mielentilasta tai jopa vallitsevasta säästä”, Kvarnström sanoo.

”Toivon, että ihmiset löytäisivät teoksesta jotain henkilökohtaista – kenties jonkin salaisuuden tai jopa hiljaisuuden hahmojen keskeltä.”

Sijaintina historiallinen järvimaisema

Kuopio Tanssii ja Soi koordinoi yhdessä Syvänniemen Kyläyhdistys ry:n sekä Syvänniemellä toimivan teatteri Hermannin kanssa pukineiden keruuta sekä varsinaista hahmojen pukemista.

Teoksen rahoittaa Saastamoisen Säätiö.

”Kun säätiölle ehdotettiin Hiljaisen kansan sijoittamista Syvänniemelle, innostuimme oitis mahdollisuudesta antaa panoksemme Kuopion 250-vuotisjuhlaan. Säätiö on vuoden vaihteessa hankkinut Saastamoisen vanhan rullatehtaan alueen aikeenaan kehittää siitä kansainvälinen taiteen ja tieteen residenssi. Kelan teos sopiikin ympäristöön täydellisesti: se asettuu tehdasmiljööhön katselemaan järvimaisemaa, muistuttaen menneestä ja samalla luottaen tulevaan”, Marja Karttunen Saastamoisen säätiöltä kommentoi.

”Teoksen sijoittaminen alueelle on nyökkäys tulevaa kohti. Toivomme, että talkoolaiset ja yleisö nauttivat ikonisen teoksen kokemisesta Syvänniemen historiallisessa maisemassa ensi kesänä”, hän jatkaa.

Myös Kuopio Tanssii ja Soi -festivaali iloitsee teoksen sijoittamisesta Syvänniemeen.

”On hienoa, että pystymme teoksen kautta tuomaan aktiviteetteja myös maakuntaan Kuopion keskusta-alueen ulkopuolelle”, festivaalin toiminnanjohtaja Salima Peippo sanoo.

Festivaalin aikana 6.-14.6. järjestetään ilmaisia bussikuljetuksia Syvänniemen taideteokselle. Lisätietoja ja tarkemmat aikataulut julkaistaan lähempänä tapahtumaa.

Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin uusi taiteellinen johtaja Kenneth Kvarnström kuratoi ensimmäisen kerran pääohjelmiston vuodelle 2025. Pääohjelman esitykset julkistetaan syksyn aikana yksi kerrallaan, ja kaikki esitykset ovat tiedossa marraskuuhun mennessä, jolloin myös lipunmyynti alkaa.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

28.06.2024

Kuopio Tanssii ja Soi ylitti kävijämäärätavoitteensa

Festivaali houkutteli Kuopioon tuhansia tanssin ystäviä enemmän viime vuoteen nähden. Kuopio Tanssii ja Soi täytti tänä vuonna järjestäjien odotukset niin kävijämäärän kuin esitysten täyttöasteiden kannalta. Kävijämäärätavoite oli 35 000, joka ylitettiin. Suomen Kansallisoopperan ja -baletin Balettioppilaitoksen…

14.06.2024

Kuopio Tanssii ja Soi: Ensimmäinen Tanssin Nuori Tekijä -palkinto on myönnetty Biret ja Gáddjá Haarla Pieskille

Uuden palkinnon avulla halutaan tukea uuden sukupolven taiteilijoiden työllistymistä, johon etenkin korona on vaikuttanut viime vuosina hyvin negatiivisesti. Palkinnolla on tarkoitus rohkaista nuoria tanssitaitelijoita tekemään omaäänistä taidettaan sekä auttaa heitä eteenpäin urallaan. Palkinnon arvo on…