12.06.2024

XXVIII Mäntän kuvataideviikot: Puhallus-näyttely avataan yleisölle sunnuntaina 16.6.

XXVIII Mäntän kuvataideviikkojen Puhallus-näyttelyssä ilma väreilee, tunnelma tihenee ja katsoja kohtaa yllätyksiä

Timo Ahjotulen M O N O D R O N E etenee hurrikaanin lailla Pekilon katolla ryöpsähtäen lopulta sieltä alas. Hanna Vihriälän Puhalluskukka väreilee valon ja lämmön tahtiin ja meren ulappaa muistuttavan Laura Liljan Blue Cargo näyttää maalatulta, mutta osoittautuu läheltä katsottuna ihan muuksi. Kuvanveistäjä Heli Ryhäsen kuratoima Puhallus-näyttely avautuu yleisölle sunnuntaina 16.6.2024. Kokonaisuus rakentuu valon, ilmavuuden, perspektiivien sekä tilallisuuden teemojen ympärille.

Ryhänen on kutsunut 28. kertaa järjestettäville Mäntän kuvataideviikoille 36 taiteilijaa/taiteilijaryhmää, yhteensä 39 tekijää, jotka tulevat eri puolilta Suomea, kuten esimerkiksi Kemiönsaarelta, Siikaisista ja Ristijärveltä. Suurin osa taiteilijoista on ensi kertaa mukana Kuvataideviikoilla.

– Oma suhteeni Kuvataideviikkoihin on lämmin ja läheinen. Olen ollut taiteilijana mukana useamman kerran, viimeksi vuonna 2013. Arvostan Kuvataideviikkoja, ja kutsu kuraattoriksi on minulle suuri kunnia.

Näyttelyn nimi Puhallus kertoo kuraattorin päiväunesta: suuria, ilmavia ja keveitä installaatioita tilan ehdoilla. Valoa, pimeyttä, perspektiiviä. Uransa eri vaiheissa työskenteleviä taiteilijoita laajalti eri puolilta Suomea. Näistä ajatuksista tämän kesän kokonaisuus rakentui.

Näyttelyyn on valittu teoksia, jotka huomioivat juuri Pekilon mahdollisuudet näyttelytilana.

– Tänä vuonna olemme pyrkineet avaamaan aukkoja luonnonvalolle, mikäli se vain on ollut mahdollista. Suurien tilataideteosten ympärille löytyi pienen mittakaavan teoksia, huoneen kokoisia valoa hyödyntäviä installaatioita, valokuvia – kaksiulotteisia ikkunoita erilaisiin maisematiloihin.

– Tässä näyttelyssä muun muassa metsä, luonto ja luonnon puolustaminen nousevat teemoina hyvin vahvasti esiin. Taiteilijat havainnoivat ja kokevat ympäristöään herkästi, hienovaraisesti, radikaalisti ja henkilökohtaisesti. Meillä on hyvä mahdollisuus kuunnella, mitä asiaa heillä on.

Mäntän kuvataideviikot on Suomen laajin nykytaiteen kesänäyttely, joka on palkittu muun muassa Suomi-palkinnolla. Se on sekä ammattilaisten arvostama että suuren yleisön suosima vierailukohde. XXVIII Mäntän kuvataideviikot on avoinna joka päivä 16.6.–31.8.2024.

Taiteilijat

Timo Ahjotuli

Antti Arkoma

Sara Bjarland

Michal Czinege ja Maija Laurinen

Erika Erre

Reetta Gröhn-Soininen

Timo Hannunen

Alma Heikkilä

Johannes Heikkilä

Touko Hujanen

Kaisa Huotari

Anna Hyrkkänen

Essi Immonen

Inka-Maaria Jurvanen

Riikka Keränen

Ritva Kovalainen

Juho Könkkölä

Laura Lilja

Hanna Marno

Jussi Matilainen

Anne Meskanen-Barman

Haidi Motola

Salla Myllylä ja Laura Vainikka

Reima Nevalainen

Petri Nuutinen

Antti Oikarinen

Katri Paunu

Maria Pääkkönen ja Ingeborg Blom Andersskog Anni Rapinoja Anne Roininen Melissa Sammalvaara Nora Sederlöf Sanni Seppo Rosalia Silfer Maria Tani Hanna Vihriälä

www.kuvataideviikot.fi | www.facebook.com/kuvataideviikot www.x.com/kuvataideviikot | www.instagram.com/kuvataideviikot

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

14.02.2024

2024 Mäntän kuvataideviikkojen taiteilijat ja teema julki

Vuoden 2024 Mäntän kuvataideviikkojen taiteilijat ja teema on julkaistu. ’Puhallus’-niminen näyttely rakentuu valon, ilmavuuden, perspektiivien sekä tilallisuuden teemojen ympärille. Mukaan Kuvataideviikoille on kutsuttu yhteensä 36 taiteilijaa tai taiteilijaparia. – Ensi kesän näyttelystä puuttuvat niin jähmeys…