09.06.2022

XXVI Mäntän kuvataideviikoilla soi, kilisee ja paukkuu kuin surrealistisessa elokuvassa. Näyttely aukeaa yleisölle sunnuntaina 12.6.

XXVI Mäntän kuvataideviikoilla soi, kilisee ja paukkuu kuin surrealistisessa elokuvassa. Äänimaisemista, esityksistä ja kuvataiteesta muodostuu kiehtovia tiloja ja kohtaamisia.

Jukeboksi, joka soittaa haikeaa sellomusiikkia, esitys, jolla ei ole esittäjää, 12-metrinen veistoksellinen seinätekstiili ja kirkkovene, joka pärskyttää vettä suihkulähteen tavoin. Tässä muutama esimerkki XXVI Mäntän kuvataideviikkojen sunnuntaina 12. kesäkuuta avattavan näyttelyn taideteoksista.

Tämän kesän Mäntän kuvataideviikkojen taideteoksia voikin luonnehtia sanoilla yllättävä, kiehtova ja moniaistinen. Kuraattori Markus Kåhre on valinnut kesänäyttelyyn 25 taiteilijaa/taiteilijaryhmää. Näyttelyllä ei ole erityistä teemaa, vaan kuraattorin toiveena on, että jokainen näyttelyvieras kokee teokset omalla tavallaan ja muodostaa niistä oman henkilökohtaisen tarinansa.

– Lopputuloksena on näyttely, joka on ajankohtaisempi kuin olin ajatellutkaan. Teokset heijastelevat yleistä maailmantilannetta ja asiota, jotka koskettavat meitä kaikkia.

Näyttelyn 25 teoksesta suurin osa on uusia. Ne on suunniteltu ja toteutettu tänä vuonna Kuvataideviikkoja ja sen tiloja ajatellen.

Poikkeuksellista on myös se, että kuvataiteen kärkinimien ohella mukana on tämän hetken kiinnostavimpia muusikoita, säveltäjiä, runoilijoita, dramaturgeja ja esitystaiteilijoita. Monitaiteisuus ja musiikin yhdistäminen tilaan kiehtovat Markus Kåhrea, joten ratkaisu oli luonteva.

– Valitsin mukaan tekijöitä, joiden teokset olisivat aktiivisia ulospäin ja kommunikoisivat eri tavoin keskenään, Markus Kåhre valottaa taiteilijavalintoja.

Esimerkiksi kuvataiteilijoiden Jussi Nivan ja Henna Ahon teokset keskustelevat toistensa kanssa värien muodossa, kitaristi Petri Kumelan ja säveltäjä, kontrabasisti Antti Lötjösen kaikkialle Pekiloon leviävät äänet nivovat suuren näyttelykeskuksen tiloja yhteen, ja runoilija, dramaturgi Laura Ruohosen proosarunot kommentoivat Pekilon olemusta ja taiteilijuutta. Valokuvataiteilija Elina Brotheruksen uudet valokuvateokset ottavat Pekilon ympäristöineen haltuunsa ja nostavat arkisen miljöön kokonaan toiselle tasolle.

Osa taiteilijoista ei ole aiemmin ollut mukana kuvataidenäyttelyssä.

Muusikot ja säveltäjät ovat lähteneet innoissaan ja kokeilevalla mielellä mukaan näyttelyn ideoimiseen. Vaikka mukana on esittävien taiteiden edustajia, kaikki teokset ovat nähtävissä ja koettavissa koko näyttelyn ajan.

– Keskeinen kriteeri taiteilijavalinnassa oli myös se, että taiteilijat ovat valmiita ottamaan askeleen pois omalta mukavuusalueeltaan ja haastamaan itsensä. Epäonnistuakin saa, kunhan vain samalla löytää ja oppii jotain itselleen uutta.

Tuloksena on monipuolinen ja uteliaisuutta herättävä näyttely, jossa on videoita, animaatioita, äänimaisemia ja monenlaisia tiloja. Keväiselle luonnolle tuoksuvan pajupesän sisällä soi sellomusiikki. Sen ovat suunnitelleet ja toteuttaneet arkkitehtiopiskelija Siiri Hänninen ja musiikinopiskelija Tara Valkonen. Taiteilijaryhmä Nio Rautiainen Toikan tilateos, joka poimii elementtejä sekä Pekilon arkkitehtuurista että kollegojen teoksista, yllättää katsojan. Viulisti Eriikka Maalismaan lakoniset keskusradiokuulutukset kaikuvat eri puolilla Pekiloa. Tässä maailmantilanteessa kaiuttimista kaikuva ”You are safe” kuulostaa huojentavalta ja lohduttavalta.

Markus Kåhre toivoo, että Kuvataideviikkojen kävijöille jäisi tunnelmaksi yllättynyt innostuneisuus ja ihmetys siitä, että voiko asiat esittää näinkin.

– Olisi myös hienoa, jos jokainen kävijä saisi näyttelystä irti jotain, mikä koskettaisi häntä henkilökohtaisesti ja jättäisi janon kokea lisää taidetta.

Mäntän kuvataideviikot on Suomen laajin vuosittainen nykytaiteen katselmus, joka on palkittu muun muassa Suomi-palkinnolla. XXVI Mäntän kuvataideviikot on avoinna joka päivä 12. kesäkuuta lähtien elokuun loppuun.

Näyttelykeskus Pekilon ohella taideteoksia on myös Mäntän kirkossa sekä Taavetinsaaressa Serlachius-museo Göstan edustalla.

Taiteilijat

Henna Aho

Artemisia Vulgaris (Taavetinsaari)

(Niina Lehtonen Braun, Mi Duncker, Anne Hiekkaranta, Mimosa Pale ja

Ilona Valkonen)

Lauri Astala

Antti Auvinen

Elina Brotherus

Radoslaw Gryta (Mäntän kirkko)

Emma Helle (Taavetinsaari)

Emil Holmström

Siiri Hänninen ja Tara Valkonen

Mikko Innanen

Lasse Juuti

Petri Kumela ja Antti Lötjönen

Eriikka Maalismaa

Kalle Nio

Nio Rautiainen Toikka (Nio Leena, Rautiainen Taneli ja Toikka Jenni)

Jussi Niva

Eeva Park ja Emma Harkaemper

Post Theatre Collective (David Kozma, Saku Kämäräinen, Pietu Pietiäinen

ja Bita Razavi)

Kati Raitinen ja Christian Lindblad

Vesa-Pekka Rannikko (Mäntän kirkko)

Pasi Rauhala ja Lauri Wuolio

Laura Ruohonen

Päivi Takala

Pauliina Turakka Purhonen

Man Yau

 

XXVI Mäntän kuvataideviikot / XXVI Mänttä Art Festival 12.6.2022 –

31.8.2022

Pekilo, Tehtaankatu 21, 35800 Mänttä

www.kuvataideviikot.fi

www.twitter.com/kuvataideviikot

www.facebook.com/kuvataideviikot

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

12.06.2024

XXVIII Mäntän kuvataideviikot: Puhallus-näyttely avataan yleisölle sunnuntaina 16.6.

XXVIII Mäntän kuvataideviikkojen Puhallus-näyttelyssä ilma väreilee, tunnelma tihenee ja katsoja kohtaa yllätyksiä Timo Ahjotulen M O N O D R O N E etenee hurrikaanin lailla Pekilon katolla ryöpsähtäen lopulta sieltä alas. Hanna Vihriälän Puhalluskukka…

14.02.2024

2024 Mäntän kuvataideviikkojen taiteilijat ja teema julki

Vuoden 2024 Mäntän kuvataideviikkojen taiteilijat ja teema on julkaistu. ’Puhallus’-niminen näyttely rakentuu valon, ilmavuuden, perspektiivien sekä tilallisuuden teemojen ympärille. Mukaan Kuvataideviikoille on kutsuttu yhteensä 36 taiteilijaa tai taiteilijaparia. – Ensi kesän näyttelystä puuttuvat niin jähmeys…