19.02.2013

XXV Haapavesi Folk Music Festival ja XXVII Folk-kurssi 24.-30.6.

25. Haapavesi Folk Music Festival still alive after all these years

Paljon on aurinko paistanut, ja paljon on satanutkin, mutta Haapavesi Folk porskuttaa jo nuoren aikuisen iässä. Jotain tuttua – jotain uutta!

On täysin mahdoton poimia mitään 25 vuoden ajalta, muuta kuin todeta se tietysti, kuinka käsittämättömän rikas on perinnemusiikin kirjo. Haltioitumisten määrä on ollut suuri, niin myös esiintyjien puolelta. Folk sai muotonsa jo ensimmäisinä vuosinaan, mutta tapahtuma ei ole kuitenkaan koskaan pysähtynyt, vaan uudet loistavat artisti ovat sen muutos ja kehitys. Ei pyörää tarvitse keksiä uudelleen. Maailman musiikit riittää, kunhan ne saadaan tänne Haapavedelle kaiken kansan kuultavaksi.

Esiintyjiä Folkeilla on tänä vuonna jopa yhdeksästä maasta, joista voi poimia juhlavuoden ehdottoman juhlakalun Väsenin Ruotsista, jolla on oman konsertin lisäksi kirkkokonsertti Haapaveden kamariorkesterin kanssa. Välimeren itäisen sopukan eli orientin esittely jatkuu ja tänä vuonna Folkeilla on Stelios Petrakis Cretan Quartet. Pitkästä aikaa festivaalilla on mukana kurkkulaulua: terveiset Mongoliasta tuo Sedaa –yhtye, jonka lyömäsoittaja Omid Bahadori persialaisena esittelee myös orientin perinnettä. Pohjois-Amerikan musiikki on ollut alusta lähtien keskeisellä paikalla ja tällä kertaa sieltä tulevat bluegrassin taiturit Casey Driessen ja Grant Gordy.

Kotimaisia esiintyjiä on taas laidasta laitaan, presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotoltakin tuttu Saaga Ensemble, sekä Kaisa Ristiluoma & co., Esko Järvelä Epic male band, ja vuoden 2012 parhaan kansanmusiikkilevyn palkinnon saanut Jaakko Laitinen & Väärä Raha (Yö Rovaniemellä). Kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia artisteja ovat Maria Kalaniemen ja Timo Alakotilan duo sekä MeNaiset joilla on 20.juhlavuosi. Kotimaista bluegrass-huippua edustaa jo vuosikymmeniä sitten folkeilla esiintynyt Speed Limit. Haapaveden vakio vieras Arnold Chiwalala esiintyy soolojen illassa Jarmo Romppasen ja Ville Kankaan kanssa.

Viime vuosina Haapavesi Folk on halunnut tuoda esille enenevässä määrin suomalaisia lauluntekijöitä, joita ovat tällä kertaa mm. Anna Puu, Johanna Kurkela, Kaj Chydenius & Taru Nyman ja hilpeät ja vakavat Naiskuoro Harput ja Verigreippi sekä Väinö Tuonela. Tähän porukkaan lasketaan tietysti paikallinen megailmiö Justimus.

Juha Hurmeen Kirjallisen huumorin peruskurssi osa 2. ottaa käsittelyynsä Maiju Lassilan.

Juhlavuonna pitää olla tietysti jotain vanhaa ja jotain uutta. Vanhaa edustaa nyt ansiokkaasti legendaarinen Korkkijalka, joka oli jokavuotinen vieras Folkkien alkutaipaleella. Korkkijalan irlantilainen laulusolisti Harry Bent opettaa irlantilaisia lauluja parinkymmenen vuoden tauon jälkeen. Vanhaa mutta samalla uutta tuo Suomen vanhin edelleen toimiva folk-yhtye Pomfelis Oulusta. Yhtye perustettiin jo 1964 folk-aallon rantauduttua Suomeen.

Folkin kirkkokonsertit ovat joka kerta tapauksia. Perjantain juhlakonsertin isännöi Haapaveden kamariorkesteri solistinaan Väsen ja Maria Kalaniemi & Timo Alakotila omine sovituksineen ja sävellyksineen. Lauantain konsertti juhlistaa 20-vuotiasta MaNaiset –yhtyettä. Alkuviikon konserteissa esiintyvät pianovirtuoosit Johanna Tilus ja Kiril Kozlovsky sekä kamariorkesterin muusikot.

Festivaalin juhlahetkiä ovat aina levynjulkistamiskonsertit. Haapavetislähtöiset Sanna Hemminki ja Jaakko Meriläinen ovat tehneet haapavetisestä perinteestä kantele- ja laululevyn, ja MB esittelee paikalliseen kansanmusiikkiin pohjautuvan uutuuslevynsä. Myös Juuri & Juuri konsertoi festivaalilla uuden levynsä kera.

Loputon musiikin aarreaitta on open stage, johon kuuluvat Folk-Café, Auditorio ja uutena lavana intiimi, akustinen Mäkirinteen sali. Ei olisi mitään järkeä tehdä Folkia ilman paikallisten tärkeää roolia. Mukana on nyt jo aikuisia ja Haapaveden koulutusjärjestelmän kautta mukaan tulee jatkuvasti uusia innokkaita pelimanneja.

Kurssit, ilmoittautuminen, lipunmyynti ja muuta

Kurssit on Folkin ydin ja viime vuosina kurssilaisten määrä on ollut voimakkaasti kasvussa. 27. kurssitarjonta on hyvin monipuolinen sisältäen muun muassa Hilja Grönforsin mustalaislaulun, Remco Houtman-Janssenin ukulelekurssi jatkon, kurkkulaulun, Irlannin laulut sekä uutuutena Kreetan musiikkiperinteen, jota opettaa Stelios Petrakis kemenche-lyyralla. Laulua on laajalti rekilauluista keskiajan lauluihin ja soitinten kirjo mongolian morin-huurista (hevosenpääviulu) kanteleeseen.

Juhlavuoden kunniaksi festivaalista tehdään historiikki, joka julkaistaan kokonaisuudessaan kuitenkin vasta syys-folkkien 2013 yhteydessä, jotta kesän festivaali saadaan dokumentoitua tallenteeseen mukaan. Juhlavuoden järjestelyjen etenemistä, historiikkipaloja ja yhtye-esittelyjä voi käydä lukemassa uudesta blogista, johon löytää tiensä festivaalin nettisivujen kautta.

Kurssi-ilmoittautuminen netissä samoin kuin ennakkolipunmyynti Lipputoimistossa alkavat ma 26.2.2013.

http://www.haapavesifolk.com