08.03.2017

XXII Mäntän kuvataideviikoilla näyttäytyy ihana, karmea kesä

Mäntän kuvataideviikkojen tämän vuoden näyttely on teemaltaan Kesä. Se piirtää esiin suven koko kirjon kaikessa ihanuudessaan ja karmeudessaan. Kuraattori Pirjetta Branderin luotsaamaan vuoden 2017 Mäntän kuvataideviikkojen näyttelyyn osallistuu 37 taiteilijaa ja kaksi taiteilijaryhmää. Näyttely avautuu yleisölle 11. kesäkuuta.
– Valitsin teeman, johon kaikilla on kosketuspintaa. Jokaisella on omat toiveensa ja odotuksensa kesän suhteen, ja ne palaavat aina samaan lapsuuden haavekuvaan, kuraattori Brander kertoo.

– Kesän toiminta näyttäytyy absurdina. Se on täynnä kiihkeää toimeliaisuutta mökkikiireineen ja rientoineen. On paljon asioita, jotka on suoritettava ja saatava aikaiseksi, viikonloppuja on vähän. Sitten kun huono sää pilaa haaveet, varataan kuitenkin se äkkilähtö etelään. Näyttely on tämän kaiken toiminnan rinnakkaistodellisuus, kuraattori summaa.

Kuraattori on kutsunut näyttelyyn eri-ikäisiä taiteilijoita ja taiteen reuna-alueilla työskenteleviä ihmisiä eri puolilta Suomea. Kuvataiteilijana hänestä on ollut kiinnostavaa haastatella kollegoja ja kuulla heidän ajattelutavastaan ja taiteentekemisen lähtökohdista.

– Kaikki valitsemani taiteilijat ovat todella taitavia tekijöitä ja taiteen käsityöläisiä. Olen tuntenut monet heistä pitkään ja seurannut heidän tuotantoaan opiskellessani, opettaessani tai ollessani mukana esimerkiksi järjestötyössä.

 

Sauna Myllyrantaan, taloon sata puuta

Tänä kesänä Kuvataideviikoilla pääsee taidesaunaan ja löylyistä suoraan uimaan Keurusselän aaltoihin, kun Myllyrantaan kohoaa turkulaisen Jan-Erik Anderssonin ja chicagolaisen Shawn Deckerin linnunpesä-äänisauna. Näyttelykävijät voivat myös seurata, millaisia löytöjä taiteilija Mika Helin tekee arkeologisella kaivannollaan. Serlachius-museo Göstan kupeessa, Joenniemen mailla sijaitseva Taavetinsaari on tänä vuonna puolestaan Riikka Aresalon valtakuntaa.

Kuvataideviikot levittäytyy Mäntän keskustasta myös Vilppulaan. Helsingin kulttuuripalkinnon 2016 vastaanottanut kuvataiteilija Viva Granlund maalaa kaksikerroksisen talon Mäntän Kauppakatu 17:ssä ja toteuttaa katumaalauksen Vilppulan torille – molemmat yhdessä kaikenikäisten vapaaehtoisten, muun muassa päiväkoti- ja koululaisryhmien kanssa.

Granlundin työskentely on Mäntän kuvataideviikkojen panos Suomi 100 -juhlintaan. Teos 100 +++ puuta heijastaa osallistujien mielikuvia suomalaisesta metsästä ja maamme puista, ja se osallistuu Pirfest ry:n festivaalien eri puolille maakuntaa ulottuvaan sananvapauden tarinaan.
Mediataidetta, veistoksia ja maalauksia

Pekilon neljässä kerroksessa on esillä teoksia suomalaisen nykytaiteen kentän monelta laidalta. Nähtävillä on installaatioita muun muassa vuonna 2010 Ars Fennicalla palkitulta mediataiteilija Charles Sandisonilta, valokuvan, elokuvan ja performanssitaiteen välimaastossa toimivalta Heidi Romolta ja installaatio- ja performanssitaiteilija Timo Tähkäseltä.

Piirustus- ja maalaustaidetta edustavat muun muassa sarjakuvataiteilija Otso Höglund, yleensä installaatio- ja performanssitaiteeseen keskittyvä Ella Tahkolahti, Suomi-palkittu taidemaalari ja -graafikko Risto Suomi ja Senja Vellonen, jonka akvarellit kiteyttävät kesän autereisimmat tunnelmat. Kuvataideviikkojen yleisöä tervehtivät myös Yasushi Koyaman suuret, söpöt eläinhahmot sekä Airi Salosmaan salaperäiset, symboliikkaa tihkuvat veistokset.

– Suurin osa teoksista on tehty varta vasten tätä näyttelyä ja teemaa silmällä pitäen: esimerkiksi mediataiteilija Harri Larjoston fiktiivinen, luontoa käsittelevä lyhytelokuva sekä Kati Åbergin ainutlaatuisesta aiheesta, perinnepurjelaivalla tehdyistä purjehduksista kertova videoteos, Brander kertoo.

Taiteilijoiden joukosta löytyy myös pari perhettä. Viime vuonna kuvataiteen valtionpalkinnon saanut, tekstiiliveistoksiin erikoistunut Pauliina Turakka-Purhonen ja monitaiteilija Kalle Turakka-Purhonen ovat pariskunta. Veistoksillaan luonnon ja ihmisen suhdetta tutkiva Barbara Tieaho ja pajuveistoksillaan suomalaista kesäympäristöä kommentoiva Jenni Tieaho ovat äiti ja tytär.

– Toivon Kuvataideviikkojen näyttelylle laajaa, monipuolista yleisöä, joka pääsee tutustumaan tähän monitaitoiseen joukkoon taiteilijoita ja teoksia, kuraattori Pirjetta Brander summaa.

11.6.2017 aukeavan XXII Mäntän kuvataideviikkojen ohjelmistoon kuuluu myös kuraattorikierroksia, taiteilijatapaamisia ja työpajoja. Tarkempi oheisohjelma tarkentuu toukokuussa.

XXII Mäntän kuvataideviikot
11.6.–31.8.2017
Avoinna kesällä joka päivä klo 10–18 (myös juhannuksena).
www.kuvataideviikot.fi