07.01.2019

XXI Kokkolan Talviharmonikka 2019 – rakastettu konsepti uusilla mausteilla: Venäläinen teema, argentiinalainen tangoilta ja taidenäyttely musiikin kera

Kansainvälinen barokkikonsertti ja kansanmusiikki-ilta läheltä ja kaukaa. Kokkolan XXI Talviharmonikan ohjelmisto 10-17. helmikuuta sisältää paljon uutuuksia, mutta myös vanhoja, rakastettuja elementtejä.

Festivaaliviikko alkaa sunnuntaina 10. helmikuuta venäläisellä teemalla, johon yleisön johdattaa AjanKaiun kävelykierros Kokkolan vanhakaupunki Neristanissa. Nähtäväksi jää, syntyykö jälleen uusi yleisöennätys.

– Tämän vuoden teema on suuriruhtinaskunnanaika, festivaalin perustaja ja taiteellinen johtaja Raimo Vertainen taustoittaa.

Sunnuntai-iltana teemaa jatkaa Talviharmonikkaan odotetulle uusintavierailulle saapuva pietarilainen ESSE Quintet. Kvintetin konsertissa yhdistyy venäläis-slaavilainen syvä tunteellisuus sekä tekninen virtuositeetti. Orkesterin nuoret muusikot hallitsevat suvereenisti sekä venäläisen tyylin että klassisen musiikin maailman ja popmusiikin salat. Konsertissa kuullaan venäläisiä säveliä sekä omia sovituksia mm. Michael Jacksonin sekä Vivaldin sävellyksistä.

– Tänä vuonna meillä on ulkomaisia vieraita neljästä maasta ja tuttuun tapaan myös paljon paikallisia yhtyeitä ja esiintyjiä, Vertainen kertoo.

Huippusuosittu Kallentori tanssii ja soi kuuluu joka vuosi Talviharmonikan ohjelmaan. Esiintymässä vakituiseen tapaan Torikööri ja Kokkolanseudun harmonikkakerho. Tänä vuonna menossa mukana myös Klavertramp Teerijärveltä sekä harmonikkatrio Aurore Jyväskylästä.

 

Taidenäyttely konsertin kera

Vertaiselle on tärkeää, että festivaali näkyy ja kuuluu koko Kokkolan alueella. Yksi tämän vuoden uutuuksista on näyttelykonsertti Taide Vionojalla Yli-Ullavassa. Näyttelyssä on esillä Veikko Vionojan talvimaalauksia sekä Lydia Metsämaan elämäntarina. Hän oli Suomen tunnetuin taidemalli itsenäisyytemme ensimmäisillä vuosikymmenillä.

– Lydia oli mallina muun muassa monille patsaille, joita on esillä eri puolilla Helsinkiä, Vertainen kertoo.

Näyttelyn esittelyn jälkeen on konsertin vuoro; harmonikkaa soittaa Sonja Vertainen ja selloa Antto Tunkkari.

Myös koulukonsertit ja Säveliä senioreille -konsertit soivat Kokkolan eri puolilla. Tänä vuonna suomenkielisten koululaiskonserttien tähtinä nähdään TV:stä tutut Mimmit. Toista kertaa peräkkäin ruotsinkielisille alakouluille järjestetään yhteiskonsertti. Tänä vuonna esiintymässä on norjalais-ruotsalainen duo BayanTonic.

 

Tanssia pitkin viikkoa

Tavalliseen tapaan nuoret musiikinopiskelijat esittelevät maanantai-iltana taitojaan Nuorien virtuoosien konsertissa. Tänä vuonna esityksessä ovat mukana myös Keski-Pohjanmaan balettiopiston oppilaat

– Musiikkivieraita konserttiin saamme Jokilaaksojen musiikkiopistosta Nivalasta ja Kuusamon Musiikkiopistosta, Vertainen kertoo.

Tanssia nähdään myös keskiviikon barokkikonsertissa, kun Jani Sunnarborg sekä soittaa fagottia että tanssii barokkitansseja. Sunnarborgin rinnalla harmonikalla barokkimusiikkiin erikoistunut italialainen Girorgio Dellarole sekä barokkiviuluvirtuoosi Kreeta-Maria Kentala.

Lauantaina yleisö saa jopa tilaisuuden tanssia argentiinalaista tangoa. Illan aloittaa tango-DJ  ja hänen jälkeensä musiikista vastaa tangoduo Tango del Norte, jonka muodostavat bandeonia soittava Sami Pirttilahti ja pianisti Ville Vestergård. Pirttilahti voitti elokuussa 2018 arvostetun Che Bandoneon -kilpailun USAssa.

 

Schaumansalissa kansanmusiikkia läheltä ja kaukaa

Haitarivirtuoosit Lars Karlsson Ruotsista ja Øivind Farmen Norjasta muodostavat Schaumansalissa torstai-iltana konsertoivan BayanTonic-duon. Duo on herättänyt suurta huomiota ainutlaatuisella instrumenttikokoonpanollaan, johon kuuluu monia harvoin yhdessä kuultuja harmonikkasoittimia.

– Lars Karlsson hurmasi yleisön viime vuonna bändinsä kanssa. Nyt hän palaa Pietarsaareen duonsa kanssa. Tauon jälkeen Schaumansalin lavalle nousee energinen pohjalaisorkesteri Amélie goes to Belgrad, joka soittaa balkanilaista musiikkia. Toisin sanoen ilta täynnä kansanmusiikkia läheltä ja kaukaa!

 

Kantasesitys perjantaina

JP Leppäluoto ja Netta Skog tarjoilevat Ystävänpäivänä popmusiikin klassikoita. Perjantaina Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin konsertissa Veli Kujalan harmonikkakonserton kantaesitys solistinaan Petteri Waris.

Lauantai – ja koko festivaali – huipentuu tuttuun tapaan Guardia Nuevan konserttiin.

– Guardia Nuevalla on Suuressa viihdekonsertissa täysin uusi ohjelmisto. Ensimmäistä kertaa viihdekonsertissa solistinamme laulaa pedersöreläislähtöinen Jennie Storbacka rinnallaan Mika Pohjonen.

– On aina erityisen hienoa päästä kotikulmille esiintymään. Ilmassa on jännitystä tavallista enemmän, Jennie Storbacka toteaa.

Hän on ollut viime vuosina mukana monissa suomenkielisissä musikaaliproduktioissa, joten suomeksi on tullut laulettua paljon.

– Tykkään laulaa sekä suomeksi, ruotsiksi että englanniksi, konserttia innolla odottava Storbacka toteaa.

 

Saunakonsertti ja monotanssit

Viime vuonna hyväksi havaitut saunakonsertit jatkuvat tänäkin vuonna Rosson kulmalla, mutta myöhemmin iltasella.

– Meillä on tänä vuonna kaksi saunaisäntää, Teemu Haapaniemi ja Seppo Lankinen. He vastaavat myös musiikista, Vertainen kertoo.

Myös monista muista perinteistä pidetään kiinni; on lounasmusiikkia, mäenlaskua Roskarukalla, Kulmalla goes Talviharmonikka, karaokea tuttuun tapaan ja festivaaliviikon päätteeksi festarikansa pääsee sivakoinnin päätteeksi Rastimajalla laittamaan monolla koreasti.

Koko viikon ohjelma osoitteessa: www.talviharmonikka.com

Kokkolan Talviharmonikka järjestetään 10.-17.2.2019.