20.07.2012

XVII Sastamala Gregoriana – Wanhan Musiikin Päivät

Matkalla – löytöretket ja pyhiinvaellukset 21.-27.7.2012

Sastamala Gregoriana viettää seitsemättätoista vuottaan teemalla ”Löytöretket ja pyhiinvaellukset”. Kuutena edellisenä vuonna festivaali on tutustuttanut kuulijansa eri maiden ja alueiden vanhaan musiikkiin. Tänä vuonna juhlistetaan itse matkan tekoa – löytöretkien ja pyhiinvaellusten innoittamana.

Konserttisarja tarjoaa seitsemän konserttia aiemman kuuden konsertin sijaan. Konserteista kuusi soi Sastamalan Pyhän Marian kirkossa ja yksi Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa.

Uutuutena tämän kesän festivaali tarjoaa myös lapsille oman löytöretkensä vanhaan musiikkiin ilmaistapahtumassa Suomalaisen kirjan museo Pukstaavin puistossa.

Palkittuja yhtyeitä ensivierailulla Suomessa

Festivaalin taiteellisen johtajan, englantilaisen luuttutaiteilija Michael Fieldsin kokoama ohjelma tuo Sastamalaan jälleen vanhan musiikin taitajia niin Suomesta kuin Euroopastakin. Kolme yhtyeistä, vokaaliyhtye Apollo’s Noyse, vokaaliyhtye Profeti della Quinta ja barokkiyhtye Meridiana, konsertoi ensi kertaa Suomessa. Konserttiohjelmisto tuo estradille myös Gregoriana –yleisölle tuttuja muusikoita, muun muassa Evelyn Tubb, Anthony Rooley, Jussi Lehtipuu, Teppo Lampela, Anneliina Koskinen ja Mats Lillhannus.

Festivaalin avauskonsertissa lauantaina 21.7. esiintyy uniikki Sastamala Gregoriana Consort, johon taiteellinen johtaja Michael Fields on koonnut sekä suomalaisia että eurooppalaisia muusikoita. Illan konsertissa kuljetaan pyhiinvaeltajien matkassa Espanjaan, Santiago de Compostelaan, jossa olevien apostoli Jaakobin pyhäinjäännösten luo on jo tuhat vuotta johtanut tunnettu pyhiinvaellusreitti Camino de Santiago. Konsertin musiikki on peräisin pääosin Codex Calixtinus -käsikirjoituksesta, joka kirjoitettiin Ranskassa 1100-luvulla oppaaksi
pyhiinvaeltajille.

Lauantain herkässä myöhäiskonsertissa kuullaan sopraano Evelyn Tubbia ja luutisti Anthony Rooleytä. He tuovat kuultavaksemme lauluja rakkaudesta ja hartaudesta eri uskontojen, islamin, kristinuskon, juutalaisuuden ja platonismin innoittamina 1100-1600 –luvuilta. Heinäkuisessa illassa 1100-luvun Hildegard kohtaa 1600-luvun
lopun Henry Purcellin.

Sunnuntain 22.7. alkuillan konsertissa kuullaan keskiaikaista musiikkia vokaaliyhtye Lumouksen ja vanhan musiikin yhtye Fioretton esittäminä. Pyhä Pohjolan Birgitta – konsertin musiikki ja tekstit kertovat paikoista, tapahtumista ja ajatuksista, jotka liittyivät Birgitan elämään.

Sunnuntain myöhäiskonsertissa esiintyy upea kansanvälinen vokaaliyhtye Apollo’s Noyse esittäen Petrarcan runoihin sävellettyjä renessanssin ajan madrigaaleja, maallista moniäänistä laulumusiikkia. Vuonna 2010 Sveitsissä perustettu yhtye koostuu nimekkäistä muusikoista, jotka esiintyvät kukin myös solisteina ympäri
Eurooppaa.

Tiistain 24.7. odotetussa konsertissa kuullaan israelilaista vokaaliyhtye Profeti della Quintaa, joka esittelee italialaisen Salomone Rossin monipuolista taidetta Gonzagan perheen hovisäveltäjänä ja ainutlaatuisen hartaan heprealaismusiikin kehittäjänä. Laajasti Euroopassa ja Israelissa konsertoiva yhtye voitti viime kesänä (2011)
arvostetun York Early Music Festival Young Artists –kilpailun.

Samaisen palkinnon vuonna 2009 voitti 5-henkinen barokkiyhtye Meridiana, joka täyttää torstaina 26.7. Tyrvään Pyhän Olavin kirkon barokkimusiikilla. Musiikkilöytöjä Euroopasta –konsertissa huilut, fagotti, oboe, viulu, cembalo ja viola da gamba soittavat Telemannin, Rebelin, Vivaldin, Corellin, Händelin ja Boismortierin teoksia. Useasti palkittu ja maineikas Meridiana on niin ikään ensi vierailulla Suomessa.

Konserttisarja päättyy perinteiseen tapaan kansainvälisen mestarikurssin päätöskonserttiin perjantaina 27.7., jossa kuultavana on viikon kestäneen mestarikurssin työn tulokset. Tänä vuonna mestarikurssin opiskelijat tulevat Suomen lisäksi Venäjältä, Englannista, Saksasta, Hollannista, Ranskasta ja Bulgariasta. Kurssi järjestetään Karkun evankelisella opistolla.

Sastamala Gregorianan ytimessä

Festivaalin taiteellisena johtajana toimii nyt jo seitsemättä vuotta luuttutaiteilija Michael Fields, joka on ollut festivaalimme vakituinen konsertoija ja mestarikurssin opettaja vuodesta 1997. Baselin Schola Cantorumin vanhan vokaalimusiikin lehtori, sopraano Evelyn Tubb on ohjannut mestarikurssin laulajia vuodesta 1999.

Festivaalin tuottaa Sastamala Gregoriana ry, joka on Pirfest ry:n ja Finland Festivals ry:n jäsen. Erityisen kiitoksen ansaitsevat talkoolaiset ja vapaaehtoiset avustajat sekä oivalliset yhteistyökumppanit. Heidän apunsa on korvaamatonta.

Ainutlaatuinen ja persoonallinen konserttiympäristö, huippuluokan konsertit ja festivaalin sydämellinen tunnelma viehättävät niin yleisöä kuin esiintyjiäkin vuodesta toiseen.

Tukijat

Festivaalia ovat tänä vuonna tukeneet Alfred Kordelinin rahasto, Opetus- ja Kulttuuriministeriö, Pirkanmaan taidetoimikunta, Sastamalan kaupunki ja Sastamalan seurakunta. Lisäksi tänä vuonna Sastamala Gregorianaa tukee laaja yritysystävien joukko.

Konserttiliput

Konsertteihin voi ostaa yksittäisiä lippuja Lippupalvelusta sekä kirkon ovelta tuntia ennen konsertin alkua. Lippujen hinnat ovat 30/25/20 euroa. Lastentapahtumaan 19.7. klo 17.00 on vapaa pääsy.

http://www.sastamalagregoriana.fi