22.02.2012

XVII Mäntän kuvataideviikot on olemisen laboratorio, jossa löytäjä saa pitää

Ensi kesän XVII Mäntän kuvataideviikkojen näyttelyssä nähdään aistillista ja yllätyksellistä ajattelua sekä työskentelyn tarkkuutta. Kuraattori Ilona Valkonen on kutsunut Mänttään 34 taiteilijaa / taiteilijaryhmää.

Kuraattori kertoo taiteilijavalinnoistaan seuraavasti: ”Tulevan kesän näyttelyssä mukana olevia taiteilijoita yhdistää ajattelun tinkimättömyys ja materiaalin käytön tarkkuus, aistiälykkyys. Monet käyttävät erilaisia välineitä kovin joustavasti tilanteen mukaan. Olen kutsuttujen taiteilijoiden kautta koonnut erilaisia maailman hahmottamisen tapoja, jotka itse olen kokenut innostaviksi tai havahduttaviksi. Karismaattisella logiikalla ja käsialalla esiteltyinä yllättävätkin aiheet voivat nousta merkityksellisiksi. Ensi kesän Kuvataideviikot on havainto-, metodi- ja utopialaboratorio: kuinka olemme, kuinka olemme olleet ja kuinka voisimme olla tässä maailmassa ja ajassa.

Näyttelyn nimi Löytäjä saa pitää haastaa aistien teroittamiseen, myös oman tajunnantilan suhteen. Se on ennemminkin katsojan teema kuin teoksia yhdistävä piirre. Taiteilijat ovat itse omien teemojensa vaskooleja ja saavat vapaasti työskennellä omimmista lähtökohdistaan, kaiken takana on kuitenkin itse elämä. Jo nyt keskustelujen pohjalta tiedän, että ensi kesän näyttelyssä tulee olemaan syventymistä, revittelyä, analyysiä, aistillisuutta, itsereflektiota, ehdotuksia, antaumusta, antautumista, intuitiota, melankoliaa, riemua, kommunikaatiota ja kokeilun vapautta.”

Taiteilijoiden tekotavat ovat nykytaiteelle tyypillisesti monimuotoisia ja uutta etsiviä. Myös performatiivinen taide saa tilaa näyttelyn aikana.

Performansseista tiedotetaan myöhemmin.

XVII Mäntän kuvataideviikot 10.6.–31.8. 2012
Avoinna joka päivä (myös juhannuksena) klo 10–18

http://www.mantankuvataideviikot.fi