25.02.2013

XV Kokkolan Talviharmonikka ylitti odotukset

Kokkolan XV Talviharmonikka 17.–24.2.2013 oli jälleen odotuksen arvoinen. Valovoimainen kaupunkifestivaali on viidessätoista vuodessa vakiinnuttanut paikkansa talven piristysruiskeena ja suomalaisen musiikkikentän helmikuisena huipputapahtumana. Monipuolinen ja runsas ohjelmisto houkutteli noin 4200 festivaalivierasta.

Kahdeksan päivän aikana tilaisuuksia oli kaikkiaan 26, joista peräti 14 oli maksuttomia. Loppuunmyytyjä konsertteja oli kolme: Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin isännöimä harmonikkataiteilija Richard Gallianon Ranskalainen visiitti sekä molemmat Guardia Nuevan Suuret viihdekonsertit.

Monipuolinen ja upea ohjelmisto

Harmonikantäyteinen viikko alkoi komeasti sunnuntaina 17. helmikuuta, kun Seppo Hovin, sopraano Taina Piiran ja baritoni Raimo Laukan ”Sota luo laulunsa” -konsertti veti Snellman-saliin yli 500 kuulijaa. Maanantai-iltana konservatorion salissa Pohjanmaan nuoret harmonikkataiturit irrottelivat oikein kunnolla. Ilmainen konsertti oli ääriään myöten täynnä.

Tiistaina koettiin laskiaisriehaa mutkamäessä haitarin tahtiin ja illalla Kokkolan kaupunginteatterissa kuultiin ja koettiin jotain huikean erilaista, kun Haitari goes laser johdatti salintäyden yleisön 80-luvun discotunnelmiin.

Mimmien lastenkonsertit raikuivat Kokkolan ja Lohtajan kouluilla tiistaina ja keskiviikkona. Keskiviikkoiltana Keski-Pohjanmaan konservatorion salissa alkoi Raimo Vertaisen ideoima uusi konserttisarja ”Tänä iltana”. Konserttisarjan tavoitteena on esitellä Keski-Pohjanmaan konservatorion, ammattikorkeakoulun ja Kaustisen musiikkilukion harmonikkaopista pitkälle ponnistaneita taiteilijoita. Sarjan aloitti Jonna Pirttijoki.

Torstain annin ikähaitari oli laaja: palvelutaloissa soivat sävelet senioreille ja illalla konservatoriolla kuultiin nuorten taitureiden upeaa tulkintaa, kun salin valtasi Nuori suomalainen harmonikkaorkesteri. Perjantaina Matti Lepänhaara jatkoi palvelutalovierailujaan Kokkolassa.

Perjantaina täyttyi monien odotus. Harmonikkamaailman elävä legenda, Richard Galliano häkellytti kuulijansa konservatorion salissa ja ylitti yleisön odotukset. Orkesterina arvostettu ja moneen kertaan palkittu Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri johtajanaan Tuomas Hannikainen. Ennakkoluuloton ja rajoja rikkova konsertti oli yhdistelmä jazzia, tangoa ja klassista musiikkia. Galliano on vieraillut Suomessa usein ennenkin, Talviharmonikassa viimeksi vuonna 2005, mutta orkesterin solistina tämä oli Suomessa ensimmäinen kerta. Kuuntelijoiden riemuksi YLE Radio 1 lähetti konsertin suorana lähetyksenä.

Perjantai-iltana Corner´s Pubissa Truba ry:n järjestämällä Rautawaara-klubilla kuultiin vielä runoja 2-rivisen tahtiin.

Lauantai oli Talviharmonikkaviikon päivistä kiireisin. Kallentorilla laulettiin, tanssittiin ja soitettiin, Rosson kulmalla soi toppahousukansan talvikaraoke, harmonikkanäyttelystä sai vaikka ostaa haitarin, ja Guardia Nuevan konsertti soi loppuunmyydylle Snellman-salille peräti kahteen kertaan. Illan päätteeksi irroteltiin Satamakadun Seireenien tahtiin Callessa.

Viimeisenä päivänä ei jarruteltu. Sunnuntaina hiihdeltiin haitarintahtiin Rastimajalle, päätöskonsertti Varisevat lehdet sisälsi Kultaisen Harmonikan suurimmat suosikit ja festivaalin päätteeksi tanssittiin Snellman-salin suurtansseissa.

Takki täyttyy taas

Lennokkaan, runsaan ja kiireisen festivaaliviikon jälkeen taiteellinen johtaja Raimo Vertainen on onnellinen mies, jonka takki tuntuu hetken tyhjältä. On aika summata viikko yhteen, huilata hetki ja tarttua tuleviin haasteisiin.

– Talviharmonikka-festivaali onnistui jälleen loistavasti. Onnistuimme toteuttamaan sen, mitä haimme ja halusimme. Viikon anti sisälsi koko harmonikkamaailman eri tyylit ja huomioi kuuntelijoiden ikähaitarin. Lastenkonsertit olivat jymymenestys, palvelutaloista saimme lämpimiä terveisiä Matti Lepänhaaran vierailuista, Kallentori oli tupaten täynnä. Oli upeaa saada Galliano jälleen vierailemaan, Guardia Nuevan konserttien loppuunmyynti sykähdytti sydäntä, Vertainen summaa ja kiittää syvään kumartaen kaikkia viikon järjestelyihin ja tapahtumiin osallistuneita.

– Ensi vuonna on jo kuudestoista kerta. Ohjelma on jo suunniteltu. Sitä ennen on vielä monta haastetta. Ensimmäisenä mielessä siintävät Guardia Nuevan seuraavat konsertit 15.3. Janakkalassa ja 16. päivä maaliskuuta esiinnymme jälleen Helsingin Musiikkitalossa, sanoo Vertainen kääntäen jo katseensa tulevaan.

Etusivu