30.03.2011

XIV Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali tarjoilee tanssin hurmaa 12.-17.4.2011

Jo 14. kertaa järjestettävä Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali tarjoilee kuuden päivän kattauksen kotimaista nykytanssia.

Tanssivirtaa Tanssitaiteilija 2011 Virva Talonen valmistaa festivaalille tilausteoksen MINÄ SINÄ HÄN ME TE HE. Teos on liikkeellinen matka, joka tapahtuu kaupunkiympäristössä Tammerkosken rannalla Verkarannan ja Hämeensillan välisellä alueella festivaalin jokaisena päivänä. Teoksessa esiintyvät tamperelaiset tanssitaiteilijat Elsa Heikkilä ja Helena Kekäläinen.

Festivaalin esitykset Hällä-näyttämöllä alkavat tiistaina 12.4. klo 19 Teemu Kyytisen kantaesityksellä Moving Human Diaries. Lähes kahden vuoden mittaisen projektin aikana Kyytinen on videoinut omaa työtään.

Jokainen video on päiväkirjamerkintä, joka on välillä puhtaasti improvisaatiota, välillä tietoisesti suunniteltua liikettä. Videoiden pohjalta syntyneessä teoksessa improvisaation ja opetellun liikkeen raja on häivytetty. Ennen esitystä klo 18.30 nähdään otteita videopäiväkirjasta.

Keskiviikkona 13.4. klo 19 nähdään Marjo Kuuselan koreografia Naisia ja Laukkuja, jonka teemat sivuavat kolmen 1900-luvun alussa eläneen naisen, kuvataiteilija Venny Soldan-Brofeldtin, hänen sisarensa Tillyn ja tanssitaiteilija Maggie Gripenbergin vaiheita. Vaikka teoksen aihe on historiallinen, on se liikekieleltään ja ilmaisukeinoiltaan äärimmäisen ajankohtainen.

Torstaina 14.4. klo 19 on vuorossa Liisa Pentin häkellyttävän kaunis koreografia Travel, jota koreografi itse kuvaa tanssilliseksi teokseksi epätanssillisessa ympäristössä. Travelin ensimmäinen osa on koreografin oma soolo, toinen osa on Riina Huhtasen ja Mickael Stoëckelin duetto. Teoksen voi nähdä nimensä mukaisesti matkana läpi ajan ja tilan.

Perjantaina 15.4. klo 19 nähdään Ari Tenhulan teos Nimeämätön TADaC-tanssiryhmälle. Teos rakentuu vuorovaikutuksessa tanssijan liikkeen ja yleisön assosiaatioiden kanssa, missä teknologia on tärkeässä osassa.

Puheentunnistukseen perustuva interaktio on rakennettu yhteistyössä Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskuksen ja TAUCHI-yksikön (Tampere Unit for Computer-Human Interaction) kanssa.

Lauantaina 16.4. klo 19 vuorossa on Carl Knifin Hologram Walls, joka tuo katsojan keskelle näennäisen arkipäiväistä kaupunkimaisemaa ja tapahtumien kulkua. Teos noudattaa runon tai unen muotoa. Teoksessa itsekin tanssivan Knifin liikekieli on omaperäistä, vimmaista ja tarkkaa.

Sunnuntain 17.4. klo 16.30 ohjelmistossa on Kirsi Saastamoisen teos AmazinGRace, joka on koostettu ihmisten kehollisista ja sanallisista tuntemuksista. Ääneen pääsee esiintyjien ja videon välityksellä 51 eri elämänvaihetta elävää 3 – 74 vuoden ikäistä ihmistä Kainuusta.
Eduskuntavaalipäivänä nähtävä teos on myös suorasukainen poliittinen kannanotto taiteen ja sen yhteisöllisen ulottuvuuden puolesta.

Hällä-näyttämöllä nähdään lisäksi kolmena päivänä erilaisia näkökulmia tanssivideoon. Keskiviikkona 13.4. klo 18 nähdään Antti Kairakarin Shakki ja Mika Haarasen Scratch, torstaina 14.4. klo 18 Mikko Jylhän Estrela de samba sekä Marko Kiviojan kolme videota: Mettäkaffel, Peloton: Maapallon hautajaiset sekä Raadelma: Raadelma. Perjantaina 15.4. klo 18 esitetään Kimmo Alakunnaksen The Rite ja useissa kilpailuissa palkittu Muurahainen.

Festivaalin avajaisklubilla tiistaina 12.4. klo 21 alkaen nähdään ravintola Telakalla lyhyitä nykytanssivälähdyksiä Kati Korosuolta, Linda Prihalta ja Tanssiteatteri MD:ltä. Klubin sunnuntaina 17.4. klo 18 alkavalla Päätösklubilla juhlitaan Taidetanssin Open Stage -esitysten ja DJ Sami Henrik Haapalan Boogalumbia!-klubin merkeissä.

OHJELMISTO 2011

Tiistai 12.4.
klo 17 keskusta: MINÄ SINÄ HÄN ME TE HE konsepti: Virva Talonen klo 18.30 Hällä-näyttämö: MOVING HUMAN DIARIES (video-otteita työprosessista) klo 19 Hällä-näyttämö: MOVING HUMAN DIARIES ensi-ilta, kor. Teemu Kyytinen klo 21- Ravintola Telakka: FESTARIN AVAJAISET

Keskiviikko 13.4.
klo 17 keskusta: MINÄ SINÄ HÄN ME TE HE konsepti: Virva Talonen klo 18 Hällä-näyttämö: TANSSIVIDEOITA 1: Shakki (Antti Kairakari), Scratch (Mika Haaranen) klo 19 Hällä-näyttämö: NAISIA JA LAUKKUJA, kor. Marjo Kuusela

Torstai 14.4.
klo 17 keskusta: MINÄ SINÄ HÄN ME TE HE konsepti: Virva Talonen klo 18 Hällä-näyttämö: TANSSIVIDEOITA 2: Estrela de samba (Mikko Jylhä), Mettäkaffel (Marko Kivioja), Peloton: Maapallon hautajaiset (Marko Kivioja), Raadelma: Raadelma (Marko Kivioja) klo 19 Hällä-näyttämö: TRAVEL, kor. Liisa Pentti

Perjantai 15.4.
klo 17 keskusta: MINÄ SINÄ HÄN ME TE HE konsepti: Virva Talonen klo 18 Hällä-näyttämö: TANSSIVIDEOITA 3: The Rite (Kimmo Alakunnas), Muurahainen (Kimmo Alakunnas) klo 19 Hällä-näyttämö: NIMEÄMÄTÖN, kor. Ari Tenhula

Lauantai 16.4.
klo 17 keskusta: MINÄ SINÄ HÄN ME TE HE konsepti: Virva Talonen klo 19 Hällä-näyttämö: HOLOGRAM WALLS, kor. Carl Knif

Sunnuntai 17.4.
klo 15.30 keskusta: MINÄ SINÄ HÄN ME TE HE konsepti: Virva Talonen klo 16.30 Hällä -näyttämö: AMAZINGRACE, kor. Kirsi Saastamoinen klo 18 – 22 Klubi: PÄÄTÖSKLUBI featuring TAIDETANSSIN OPEN STAGE & BOOGALUMBIA! DJ Sami Henrik Haapala

Liput Hällä-näyttämön esitykset 18 / 10 euroa Videoesitykset ja päätösklubi 5 euroa Avajaisklubi sekä MINÄ SINÄ HÄN ME TE HE vapaa pääsy Festivaalipassi (kaikki tapahtumat, lukuun ottamatta sunnuntain
festivaaliklubia) 40 euroa

Etusivu