11.03.2010

XIII Tanssivirtaa Tampereella huhtikuussa runsaan ja monipuolisen ohjelmiston voimin

Järjestyksessä 13. Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali tuo jälleen huhtikuun lopussa lukuisia kotimaisen nykytanssin huippuja Tampereelle. 20.–25.4. järjestettävän kuusipäiväisen festivaalin ohjelmistossa nähdään runsaasti nykytanssia eri muodoissa.

Petri Kekonin huolellisesti tilaan veistetty koreografia Tilan taju on neljän taitavan naistanssijan tulkitsemana arkkitehtonisempi kuin koskaan aikaisemmin. Liike virtaa valtavana, laajalle ulottuvana, kosmisena voimana läpi tanssijoiden ja tilan. Lähes vuosi sitten ensimmäiset work in progress -esityksensä saanut teos kantaesitetään festivaalin avauspäivänä tiistaina 20.4. klo 19.

Keskiviikkona 21.4. klo 19 nähdään Tuomo Railon sooloteos Lunta pakaroilla, jossa abstraktit projisoinnit ja abstrakti liikekieli piirtävät intensiivisiä miehen kuvia kaikesta ylimääräisestä riisuttuna valkoiselle näyttämölle. Teos sisältää alastomuutta ja sitä suositellaan yli 16-vuotiaille.

Hanna Pihkon teos Terveisiä maalta on raikas ja lämminhenkinen, tanssillinen kirje suoraan Pohjois-Karjalasta. Se on huumorilla höystetty tilitys tanssin tekemisen yleismaailmallisesta yksinäisyydestä ja vastuksista ympäristöstä riippumatta. Maanläheisestä teoksesta henkii reipas etäisyys suorituskeskeisen, hektisen etelän tuotanto-oloihin. Terveisiä maalta esitetään torstaina 22.4. klo 19.

Perjantaina 23.4. klo 19 luvassa on Joona Halosen Whispering Cosmos, joka rakentaa räjähtävän liikkeen ja herkistävän hiljaisuuden välille dynaamista, liikkuvaa koreografiaa, joka imaisee katsojan intensiivisesti mukaansa.

Lauantai-iltana 24.4. klo 19 nähdään kaksi teosta. Jyrki Karttusen kansainvälinen debyyttikoreografia Digital Duende vuodelta 1998 on saanut uuden esittäjäsukupolven ja valloittaa yhä laajasti maailmaa, viimeksi maaliskuussa Tokiossa. Pohjoismainen näkökulma espanjalaisuuteen saavuttaa teoksessa omanlaisensa duenden, vaikutelman taiteellisen ilmaisun syntymisestä suoraan esiintyjän sielusta katsojien silmien edessä. Teos on saavuttanut nykytanssissa harvinaisen klassikkoaseman ja on yhä ajankohtainen: kaunis, hauska ja koskettava.

Myös lauantai-iltana nähtävässä Jarkko Mandelinin Fundamentals-teoksessa liike luo kiinnostavan magneettisia jännitteitä tanssijoiden välille. Tyylikkäästi artikuloitua dynaamista koreografiaa säestää konemusiikki, joka sijoittaa teoksen urbaaniin kaupunkiympäristöön.

Sunnuntaina 25.4. klo 17 festivaalin viimeisenä teoksena nähdään Mammu Rankasen orgaanisesti virtaava koreografia Tuulenpesä. Tasapainoisen kaunis kokonaistaideteos on syntynyt yhteistyössä valosuunnittelija Tomi Humaliston ja ensimmäisen tanssiteoksen äänisuunnittelunsa toteuttaneen muusikko Kie von Herzenin kanssa. Teos ammentaa inspiraatiota luontoa ja ihmistä yhdistävistä elementeistä sekä itämaisesta taiteesta ja japanilaisesta tila-aikakäsityksestä.

Runsaasta ohjelmistosta löytyy monenlaista katsottavaa. Joka päivä tiistaista lauantaihin nähdään Vuoden Tanssivirtaa Tanssitaitelija 2010 Elina Pirinen & Seurue, joka hengailee hurmaavan tanssillisesti Hämeenkadun varrella ja innostaa nauttimaan liikkeen virtaavan vauhdin ja herkän kauneuden katsomisesta. Seurueeseen voi törmätä päivittäin kahden tunnin ajan Tampereen keskustassa. Vuoden Tanssivirtaa Tanssitaiteilijasta oma tiedotteensa hetken päästä!

Ohjelmistossa nähdään tuttuun tapaan myös tanssivideoita. Keskiviikkona 21.4. ja torstaina 22.4. nähdään Thomas Freundlichin ja Valtteri Raekallion Huippuvuorten henkeäsalpaavissa maisemissa kuvattu videoteos North Horizon, perjantaina 23.4. puolestaan nähdään Reittejä tästä tähän, joka on osa Teatterikorkeakoulusta valmistuneen tuoreen taiteen tohtori, Kirsi Heimosen väitöskirjaa ”Sukellus liikkeeseen – liikeimprovisaatio tanssimisen ja kirjoittamisen lähteenä”.

Lauantaina 24.4. klo 16–18 Suomalaiset tanssifestivaalit -paneelissa keskustellaan eri nykytanssiin keskittyneiden festivaalien linjauksista, tehtävästä, hakuprosesseista ja profiilista sekä festivaalin edustajien näkemyksistä mm. nykytanssifestivaalien keskinäisestä suhteesta ja kilpailuasemista. Paneelin osallistuvat Tanssivirtaa-festivaalin lisäksi edustajat mm. seuraavista tapahtumista: Pyhäjärven Täydenkuun Tanssit (Pyhäsalmi), Liikkeellä Marraskuussa (Helsinki), Sivuaskel (Helsinki), Yksin sateessa? (Joensuu), Paikallisliike (Kuopio) ja Tanssin Aika (Jyväskylä).

Sunnuntaina on luvassa festivaaliklubi Klubilla, jossa nähdään Taidetanssin Open Stage sekä Johanna Keinäsen, Anja Lapin ja Liisa Ruuskasen epäasiallinen setti ja vähän vinoon kasvanut bändikeikka Verigreippi.

Tampereen konservatorion tanssijaopiskelijat toimivat tänäkin vuonna henkilökohtaisina tanssioppaina, jotka johdattavat nykytanssikatsojina kokemattomia katsomaan esityksiä. Tanssioppaan opastettavaksi on kutsuttu tamperelaisia eri alojen edustajia, mutta opastettavaksi voi myös hakea. Kaikkien Hällä-näyttämön esitysten jälkeen järjestetään Jälkilöyly-yleisökeskustelu.

XIII Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali 20.-.25.4.2010

Ohjelmisto:

Ti 20.4.
klo 16–18 keskusta ELINA PIRINEN & SEURUE
klo 19 Hällä-näyttämö TILAN TAJU, kor. Petri Kekoni

Ke 21.4.
klo 16–18 keskusta ELINA PIRINEN & SEURUE
klo 18.30 Hällä-näyttämö NORTH HORIZON (video), ohj. ja kor. Thomas Freundlich ja Valtteri Raekallio
klo 19 Hällä-näyttämö LUNTA PAKAROILLA, kor. Tuomo Railo

To 22.4.
klo 16–18 keskusta ELINA PIRINEN & SEURUE
klo 18.30 Hällä-näyttämö NORTH HORIZON (video), ohj. ja kor. Thomas Freundlich ja Valtteri Raekallio
klo 19 Hällä-näyttämö TERVEISIÄ MAALTA, kor. Hanna Pihko

Pe 23.4.
klo 16–18 keskusta ELINA PIRINEN & SEURUE
klo 18 Hällä-näyttämö REITTEJÄ TÄSTÄ TÄHÄN (alustus ja video), ohj. Kirsi Heimonen
klo 19 Hällä-näyttämö WHISPERING COSMOS, kor. Joona Halonen

La 24.4.
klo 13–16 Hällä-näyttämö Suomalaiset nykytanssifestivaalit -paneelikeskustelu
klo 16–18 keskusta ELINA PIRINEN & SEURUE
klo 19 Hällä-näyttämö FUNDAMENTALS, kor. Jarkko Mandelin
DIGITAL DUENDE, kor. Jyrki Karttunen

Su 25.4.
klo 14–16 keskusta ELINA PIRINEN & SEURUE
klo 17 Hällä-näyttämö TUULENPESÄ, kor. Mammu Rankanen
klo 19 – 02 Klubi FESTIVAALIKLUBI, Taidetanssin Open Stage, VERIGREIPPI

Liput Hällä-näyttämön nykytanssiesitykset 15 / 10 €
Videoesitykset ja festivaaliklubi 5 €
Seurue ja paneelikeskustelu vapaa pääsy
Festivaalipassi (kaikki tapahtumat, lukuun ottamatta sunnuntain festivaaliklubia) 75 / 50 €

Liput www.piletti.fi
Varaukset p. 010 439 3430 tai liput@tanssiteatterimd.fi