09.12.2016

Wilco ja The Cinematic Orchestra ensi kesänä Pori Jazzeille

Vaihtoehtoisen rockin arvostetuimpiin yhtyeisiin lukeutuva Wilco sekä kymmenen vuoden tauon jälkeen Suomeen saapuva The Cinematic Orchestra täydentävät Pori Jazzin ensi kesän ohjelmistoa. Festivaalin tarjontaan on lisätty uutena nimenä myös Bill Frisell Trio. Ensi kesän liput ovat tarjouksessa 31.12. asti.

Yhdysvaltalaisyhtye Wilcon edellisestä esiintymisestä Suomessa tulee kesällä kuluneeksi seitsemän vuotta. Uransa 1990-luvun puolivälissä Chicagossa aloittanut bändi tunnetaan yhtenä vaihtoehtoisen rockin arvostetuimmista kokoonpanoista, ja Pori Jazziin yhtyettä on houkuteltu useamman vuoden ajan. Laulaja-kitaristi Jeff Tweedyn johtama Wilco aloitti taipaleensa vaihtoehtoisen countryn parissa, mutta sittemmin yhtyeen ilmaisu on edennyt yhä monimuotoiseempaan ja seikkailulliseempaan suuntaan. Muun muassa folkin, americanan ja taiderockin elementtejä musiikissaan yhdistelevä Wilco on julkaissut kymmenen pitkäsoittoa, joista tuorein ilmestyi tänä syksynä.

Vielä Wilcoa kauemmin on kulunut The Cinematic Orchestran edellisestä Suomen-vierailusta, joka tapahtui Ilosaarirockissa 2007. Sample-raitoja ison yhtyeen improvisointiin yhdistänyt kokoonpano nousi pinnalle vuosituhannen vaihteessa, jolloin jazzin ja elektronisen musiikin tarttumapintoja kartoitettiin aktiivisesti. The Cinematic Orchestran “In Motion” -debyytti (1999) tunnustettiin heti musiikinlajinsa virstanpylvääksi, eikä yhtyeen omaleimaisen soinnin matkijoista ollut 2000-luvun alkuvuosina pulaa. Pori Jazziin brittikokoonpano saapuu otolliseen aikaan, sillä Jason Swinscoe ja kumppanit valmistelevat pitkään odotettua uutta albumia, jonka ensimmäinen single “To Believe” näki päivänvalon syksyllä.

Maailman johtaviin jazz-kitaristeihin kuuluva Bill Frisell esiintyi viimeksi Pori Jazzissa parikymmentä vuotta sitten. Suvereeneista taidoistaan ja monipuolisesta musiikillisesta näkemyksestään tunnettu Frisell on luonut menestyksekästä uraa aina 1980-luvun lopulta lähtien, ja projektista riippuen kitaristi on yhdistänyt elementtejä rockista countryyn ja jazzista bluesiin. Poriin Frisell tuo erinomaisen trionsa, jossa bassoa soittaa Tony Scherr ja rumpuja Kenny Wollesen. Yhtye tunnetaan spontaaneista esiintymisistään, joita se ei ikinä suunnittele etukäteen – luvassa voi olla valintoja Frisellin uran varrelta, täysin uusia sävellyksiä, jazzstandardeja tai yllättäviä lainakappaleita.

 

Liput myynnissä tarjoushintaan 31.12. asti

Ensi kesänä 52. kertaa järjestettävän Pori Jazzin lipunmyynti on käynnistynyt Ticketmasterissa.

Kirjurinluodon avoin lippu (toimituskuluineen alk. 66 euroa) on myynnissä 31.12. asti ja oikeuttaa sisäänpääsyyn vapaavalintaiseen Kirjurinluodon konserttiin. Pääkonsertit Kirjurinluodossa järjestetään torstaina 13., perjantaina 14. ja lauantaina 15. heinäkuuta.

Tarjoushintaan on myynnissä myös Kirjurinluodon kolmen päivän lippu, jonka ostaja varmistaa sisäänpääsynsä kaikkiin kesän pääkonsertteihin. Rannekkeeseen vaihdettavan lipun hinta on vuoden loppuun asti toimituskuluineen alkaen 165 euroa.

Viime kesältä tutussa Radio Aalto Loungessa Kirjurinluodon konsertteja voi seurata tavallista tasokkaammassa ympäristössä. Radio Aalto Lounge -lippuja myydään kaikkiin Kirjurinluodon pääkonsertteihin, ja päivälipun hinta on toimituskuluineen alkaen 125 euroa. Ruoat ja juomat eivät sisälly hintaan. Radio Aalto Lounge -lippujen ikäraja on 18 vuotta.

Pori Jazz järjestetään 8.-16.7.2017.