25.11.2015

Waltteri Torikka astuu Mannerheimin saappaisiin Ilmajoen Musiikkijuhlilla

Ilmajoen Musiikkijuhlat tuottaa uuden kotimaisen tilausoopperan Mannerheim. Nimirooliin, marsalkka Mannerheimiksi, on valittu baritoni Waltteri Torikka. Teoksen säveltää Tuomas Kantelinen ja sävellystyö on parhaillaan alkamassa. Oopperan libreton kirjoittavat Laila Hirvisaari ja Eve Hietamies. Se kantaesitetään Ilmajoella kesällä 2017.

”Jouduimme ehkä elämämme vaikeimman työn eteen, mutta onneksemme saimme myös Tuomas Parkkisen avuksi ja tueksi libreton alkumetreistä lähtien. Tämä ei ole oikea totuus Mannerheimistä. Tämä on meidän olettamuksemme siitä, mitä hän ehkä ajatteli elämästään”, kirjailija Eve Hietamies kuvailee projektia.

Carl Gustav Emil Mannerheimista kertovan oopperan tulee Ilmajoelle ohjaamaan Tuomas Parkkinen. Parkkinen toimii myös teoksen dramaturgina.

”Mannerheimin elämä sisälsi oopperamaista dramatiikkaa tanssiaisineen, kaksintaisteluineen, Kiinan matkoineen, puhumattakaan epäonnisesta rakkauselämästä, kuoleman alituisesta läsnäolosta ja sotien aiheuttamasta syyllisyydestä. Mannerheim eli ja koki kouriintuntuvasti historiamme suuret käänteet: aateliston kuihtumisen, kansanvallan nousun, Suomen synnyn väkivallan vuodet ja eheytymisen demokratiaan. Suomen oopperamaisin historian henkilö ansaitsee oopperansa”, ohjaaja Parkkinen taustoittaa teosta.

Mannerheim-oopperan muissa rooleissa nähdään muun muassa mezzosopraano Essi Luttinen ja sopraano Johanna Rusanen-Kartano. Teoksen muut solistit valitaan kevään 2016 aikana.

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi tuotettava tilausooppera Mannerheimista saa ensi-iltansa Ilmajoen Musiikkijuhlilla 9.6.2017. Juuri teoksen kantaesitysviikolla, kesäkuun alussa 2017 Mannerheimin syntymästä tulee kuluneeksi 150 vuotta. Mannerheim-ooppera on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017. Tapahtuman maakunnalliset yhteistyökumppanit ovat Atria Oyj, Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa, Ilkka-Yhtymä Oyj ja OP Etelä-Pohjanmaa.

Ilmajoen Musiikkijuhlat tuottaa uusia kotimaisia kantaesityksiä, joiden aiheet liittyvät Suomen historiaan ja kulttuuriin. Oopperatapahtumaa on järjestetty vuodesta 1975 lähtien. Oopperan lisäksi ohjelmistossa on erilaisia konsertteja, joita oopperan tapaan esitetään ooppera-areenalla Kyrönjoen rannassa. Mannerheim on Ilmajoen Musiikkijuhlien kahdestoista oma tuottama oopperateos.

Tulevana kesänä ohjelmistossa jatkaa Elämälle – ooppera Oskar Merikannosta, joka kantaesitettiin viime kesäkuussa.

Ilmajoen Musiikkijuhlat järjestetään 10.-19.6.2016.

www.musiikkijuhlat.fi