02.12.2013

Vuoden lyhin päivä on omistettu lyhytelokuvalle

Kansainvälistä lyhytelokuvapäivää vietetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa Suomessa. Lyhytelokuvan kanssa toimivat tahot ovat yhdistäneet voimansa nostaakseen lyhyen elokuvan monipuolisuuden esiin koko maassa joulukuun 21. päivänä. Päivän aikana lyhytelokuvia voi nähdä kotisohvilla, elokuvateattereissa ja klubeilla. Lisäksi pop up -näytöksiä voivat järjestää myös yksityishenkilöt ja kaveriporukat sopivaksi katsomissaan paikoissa.

Lyhytelokuvapäivään valmistaa lyhytelokuvapaiva.fi -sivusto, jossa avataan ensimmäinen joulukuuta joka päivä uuden lyhytelokuvan paljastava lyhytelokuvakalenteri. Lisäksi sivustolla vinkataan joulukuun ja lyhytelokuvapäivän tapahtumista eri puolilla Suomea.

Elokuvateattereiden tarjontaan lyhytelokuvapäivänä kuuluu yhdeksän Kettu elokuvapalkinnosta kilpailevan elokuvan kooste. Vuoden parhaimpia lyhytelokuvia voi nähdä elokuvateattereissa ympäri Suomen vain tänä yhtenä päivänä. Samat elokuvat on mahdollista nähdä myös Future Shorts -klubeilla eri paikkakunnilla. Myös Doc Lounge -klubit esittävät lyhytelokuvaa joulukuun aikana.

Joulukuun ja lyhytelokuvapäivän ohjelma päivittyy sivustolle sitä mukaa, kun tapahtumia tulee lisää. Sivustolla on myös ohjeet, kuinka kuka tahansa voi järjestää lauantaina 21.12. oman näytöksen ja ilmoittaa sen mukaan päivän ohjelmaan. Lyhytelokuvapäivä huipentuu Yle Teemalla neljän tunnin lyhytelokuvaputkeen.

Nyt ensimmäistä kertaa Suomessa järjestettävä lyhytelokuvapäivä on alkanut Ranskasta, jossa lyhyttä elokuvaa juhlitaan tämän vuoden lyhimpänä päivänä jo kolmatta kertaa. Saksassa päivää vietetään tänä vuonna toista kertaa ja Suomen lisäksi ensimmäistä kertaa mukana ovat Alankomaat, Espanja, Italia, Itävalta, Kanada, Portugali, Sveitsi, Tanska ja Tsekki.

Hankkeessa ovat mukana Yle Teema, Suomen elokuvasäätiö, AVEK, Future Shorts Finland, Suomen elokuvakontakti ry, Doc Lounge, Tampereen elokuvajuhlat, Pinnan alta -klubi ja Euphoria Borealis.

Tampereen elokuvajuhlat järjestetään seuraavan kerran 5.-9.3.2014.