27.07.2009

Vuoden kuvataiteilija Joonas Brandt vie Oulussa katsojan hikisiin takahuoneisiin

Oulun seudulle elokuuksi levittäytyvä Joonas Brandtin valokuvanäyttely katsoo kohdettaan, muusikkoa, uudesta näkökulmasta. Tarjolla on harvinaisia välähdyksiä lavantakaiseen elämään, hetkeen esiintymisen jälkeen. Noina hetkinä taiteilija on paljaimmillaan, kaikkensa antaneena. Kuvista paljastuu, kuinka rankka suoritus esiintyvällä taiteilijalla on takanaan myös fyysisesti.

– Ensimmäisen näistä näyttelykuvistani otin Mokoma-yhtyeen Janne Hyrkäksestä, joka alkoi oksentaa limaa esiintymisen jälkeen. Vaikuttaa siltä, että kaikki muusikot ovat tietyssä samankaltaisessa mielentilassa keikan jälkeen riippumatta musiikinlajista tai paikasta, jossa ollaan, taustoittaa Brandt.

Brandt tavoittelee kaikilta kuvattaviltaan tuota samaa hetkeä. Kameran säädöt on laitettava etukäteen valmiiksi ja oltava muutenkin valmiustilassa takahuoneessa, sillä tuo hetki menee nopeasti ohitse.

– En ole käyttänyt mitään erityistä kriteeriä valitessani kuvauskohteita. Henkilön ei tarvitse olla suurelle yleisölle tuttu, mutta hänen pitää olla mielenkiintoinen henkilö, joka tekee mielenkiintoista musiikkia. Soitan henkilölle ja pyydän päästä kuvaamaan. Kukaan ei ole vielä kieltäytynyt, kertoo Brandt.

Näyttelyn 30 kuvaan sisältyvät muun muassa Paula Koivuniemen, Ville Valon, Kauko Röyhkän, Leif Segerstamin ja Meta4:n keikan jälkeiset tunnelmat. Aiemmin kuvat ovat olleet esillä Helsingin Korjaamolla.

Joonas Brandtin valokuvanäyttely ”Kuvia suomalaisista muusikoista keikan jälkeen” 1.8.-31.8.2009.
Avajaiset perjantaina 31.7. klo 18 Kulttuuritalo Valveella.
Kulttuuritalo Valveen näyttelytilat, Oulu
Oulunsalon pääkirjaston näyttelytilat, Oulunsalo
PSK Kaupunni, Oulu
Oulun lentoasema, Oulunsalo
Hailuodon kunnankirjasto, Hailuoto

Oulunsalo Soi -festivaali järjestetään 2.-7.8.2009.

Etusivu