26.03.2010

Vuoden festivaali, 22. Haapavesi Folk Festival 1.-4.7.2010

Finland Festivalsin vuoden festivaaliksi 2010 valitsema Haapavesi Folk Music Festival järjestetään ensi kesänä jo 22. kerran 1.-4. heinäkuuta. Festivaali marssittaa lavoille jälleen kansanmusiikin kermaa maailman eri puolilta. Kuuluisimmat esiintyjät eurooppalaisen kansanlaulun kuningatar Márta Sebestyén trio mukana myös Martan äiti Ilona, joka on tunnettu kuoronjohtaja ja pedagogi, Martan tärkein opettaja ja Zoltan Kodalyn viimeisiä oppilaita. Englantilaisessa Potilaassakin laulun esittänyt Sebestýen on juuri julkaissut uuden levyn, jonka saamat arvostelut ovat olleet huippuluokkaa mm. Lontoon laatulehti The Guardianissa. Sydän-Afrikasta Tansaniasta Bagamoyon kulttuurikaupungista saapuu maailmankuulu perheyhtye The Zawoses. David Grier USA:sta on tällä hetkellä bluegrassin merkittävin kitaristi. Hänen kanssaan esiintyy mandoliinin kera Matt Flinner. Viime kesän Brasiliainnostuksen vuoksi kitaristi Daniel Marques ja pandeiron soittaja Sergio Krakowski sekä uutena tuttavuutena basisti Ricardo Sá Reston tulevat jälleen soittamaan ja opettamaan. Muita ulkomaisia esiintyjiä ovat Daimh Skotlannista, jonka erikoisuus on kaksi säkkipilliä, sekä Trio Khoury Jordaniasta ja Riccardo Tesi & Banditaliana.

Suomalaisista huippunimistä mainittakoon Luna Nova sekä Markku Lepistö Company, Wentus blues band ja Freilach mit Kneidlach. Kotimaisen lauluntekoperinteen esittelyn aloitti viime kesänä unohtumattomasti Kauko Röyhkä ja ensi kesänä kuullaan Jarkko Martikaisen ja Samuli Putron konsertit samassa hengessä. Heidän tuotantonsa on myös lauantain kirjailijaseminaarin teemana. Festivaali alkaa komeasti Mööbeli-yhtyeen ensimmäisen levyn julkaisukeikalla. Myös Ärräpäät julkaisee levynsä Folkeilla.

Viime kesänä auditorion workshopit saavuttivat suuren suosion. Niissä artistit kertovat sanoin ja sävelin musiikistaan ja omasta perinteestään. Workshopeissa kuullaan ulkomaisia vieraita ja mm. Emma Viljanen-Laurmaan esitys haapavetisestä kanteleen soittajasta Anni Kääriäisestä.

Haapaveden kamariorkesterin perjantain kirkkokonsertissa orkesterin solisteina ovat Riccardo Tesi ja Markku Lepistö&Pekka Lehti omine sovituksineen sekä Kiril Kozlovsky, joka soittaa Shostakovitsin pianokonserton nro 1. Kirkossa esiintyvät myös useimmat ulkomaiset vieraat ja Samuli Putro. Oulaisten Nuorisokuoro ja Hako esittävät torstaina ABBA-konsertin.

Haapavesi Folkin yhteydessä järjestetään Suomen kanteleliiton Kantele Fest. Tapahtumassa esiintyy maamme eturivin kanteleen soittajia kuten Senni Eskelinen String Pureé Bandillaan ja Vilma Timonen lapsille suunnatulla konsertillaan Kanteleen kyydissä, sekä mm. Valdis Muktupavels Latviasta ja Arnold Chiwalala.

Folk-viikko alkaa perinteisesti Folk-kursseilla Haapaveden Opistolla. Opettajina ovat lähes kaikki Folkkien ulkomaiset esiintyjät kuten Ilona ja Márta Sebestyén sekä kotimaiset alansa mestarit. Márta Sebestyén ei ole opettanut aikaisemmin ollenkaan, joten Haapavedellä on ainutlaatuinen mahdollisuus pureutua Unkarin kansanlauluun äidin ja tyttären ohjauksessa. Mukana on myös Rauno Nieminen, jonka kurssilla valmistetaan jouhikko ja muitakin perinnesoittimia. Kurssi on järjestyksessään 24. Uutena kurssilla on Veikko Kiiverin John Dowlandin ja keskiaikaisen italialaisen lauluperinteen kurssi.

www.haapavesifolk.com