30.07.2022

Vuoden 2022 Meidän Festivaalilla maailmanluokan taiteilijat ja kohtaamiset elävän taiteen äärellä tekivät lähtemättömän vaikutuksen

Meidän Festivaalilla 24.–30.7.2022 koettiin yhteensä 22 maksullista ja 11 ilmaista tilaisuutta. Lainassa-teemainen festivaali tarkasteli monipuolisesti erilaisia musiikillisia, kulttuurisia ja yhteiskunnallisia lainoja. Kesän 2022 festivaali oli neljäs Kamus-kvartetin suunnittelema Meidän Festivaali. Merkittävänä vierailijana festivaalilla oli yhdysvaltalainen Caroline Shaw yhdessä Sō Percussion -lyömäsoitinyhtyeen kanssa.

”Kamus kiittää kaikkia Meidän Festivaalilla vierailleita! Teidän kohtaamisenne Tuusulanjärven ainutlaatuisissa konserttipaikoissa on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen kaikkiin festivaalin taiteilijoihin ja henkilökuntaan. Näinä aikoina on entistäkin tärkeämpää tehdä taidetta, ettemme unohda, miten merkityksellistä pysähtyminen kauneuden äärellä on. Mii leat giitevaččat ahte mii leat beassan deaivvadit dinguin buohkain – dáin fámuin mii borjjastit fas guhkás ovddos”, Kamus kertoo festivaaliviikon tunnelmista. Saamenkielisessä käännöksessä apua antoi festivaalilla esiintynyt Ailu Valle.

Festivaalin viimeisen päivän runsaassa ohjelmassa kuultiin muun muassa yhdysvaltalaissäveltäjä Dan Truemanin teos Songs that are hard to sing. ”Kappaleen viimeisessä osassa lauletaan ’surullisia lauluja on vaikea laulaa – meidän täytyy laulaa ja laulaa ja laulaa, niin hyvin kuin pystymme’. Näinä vaikeina aikoina tämä viesti tuntui erityisen tärkeältä”, Kamus kertoo.

Kamuksen laatimassa ohjelmassa festivaaliviikolla 2022 esiintyivät muun muassa säveltäjä-instrumentalisti-laulaja Caroline Shaw, perkussioyhtye Sō Percussion, Olli Mustonen, Tuija Hakkila, Ailu Valle, Minna Lindgren, Atte Kilpeläinen, Trio Est, Osmo Tapio Räihälä, Pirita Näkkäläjärvi, Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch, Petra Biret Magga-Vars ja monet muut. Tapahtumassa koettiin aikamme kiinnostavinta musiikkia maailmanluokan muusikoiden esittämänä, ja konsertit saavuttivat laajaa mediahuomiota. Festivaalilla sai maailman kantaesityksensä Osmo Tapio Räihälän uusi jousikvartetto ja Suomen kantaesityksensä nippu yhdysvaltalaissäveltäjien teoksia. Festivaalilla kerättiin myös lahjoituksia SPR:lle ja Unicefille. Pottiin kertyi yhteensä 446 euroa.

Konsertteja festivaaliviikolla koki runsaat 1700 festivaalikävijää ilmaistapahtumat mukaan lukien. ”Emme ole vielä läheskään palanneet normaaliin”, sanoo festivaalin toiminnanjohtaja Petra Piiroinen. ”Pandemiatilanteen huonontuminen näkyy lipunmyynnissä, ja yleisöstämme moni edelleen suojelee itseään tartunnalta jäämällä kotiin”, Piiroinen jatkaa. ”Se on ymmärrettävää. Taide- ja kulttuurialalla on vielä pitkä matka normaaliin ja työtä tehtävänä. Uuden yleisön houkutteleminen konserttisaleihin on ollut haastavaa tai mahdotonta nyt kolmatta vuotta.”

Meidän Festivaalin toimintaa vuonna 2022 ovat tukeneet Järvenpään kaupunki, Tuusulan kunta, Taiteen edistämiskeskus, Koneen säätiö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Alli Paasikiven säätiö, Oskar Öflunds Stiftelse, Goethe Institut Finnland, Elävän musiikin säätiö Elmu sr, Keski-Uusimaa, OP Uusimaa, Vantaan Energia Keski-Uusimaa ja Järvenpään Auto-Arita.

MEIDÄN FESTIVAALI

Meidän Festivaali (ent. Tuusulanjärven kamarimusiikki) on ennakkoluuloton, kulttuurielämää uudistava, yhteiskunnallisesti valveutunut ja poikkitaiteellisista ja -tieteellisistä tempauksista tunnettu korkeatasoinen kulttuuritapahtuma, joka on toiminut vuodesta 1997 lähtien Tuusulanjärven ainutlaatuisessa historiallisessa ympäristössä. Tapahtuman taiteellisena johtajana kesällä 2018 kautensa avasi maamme johtaviin jousiensembleihin lukeutuva Kamus-kvartetti. Meidän Festivaali on palkittu Finland Festivalsin Vuoden Festivaali 2011 -nimikkeellä, vuoden 2013 musiikin valtionpalkinnolla ja viimeisimpänä Musiikki&Median Industry Awards -palkinnolla vuoden 2021 klassisen musiikin festivaalina. Meidän Festivaalille on myönnetty eurooppalainen EFFE-laatuleima vuosille 2022–23 ja Ekokompassi Tapahtuma -sertifikaatti 2021–23. Tapahtuman järjestää Järvenpään Sibelius-seura ry.

www.meidanfestivaali.fi

Festivaalin sivuille