02.06.2015

Vokaalimusiikin juhla Tampereen Sävel soi 3.–7.6.

Suomen suurin kuoro- ja yhtyelaulumusiikin festivaali Tampereen Sävel juhlii 40-vuotista taivaltaan tällä viikolla harvinaisella Sibelius-ohjelmalla ja huippuluokan lauluyhtyeiden konserteilla. Keskiviikosta sunnuntaihin järjestettävä festivaali kerää kaupunkiin yli 1700 laulajaa, 52 kuoroa ja 19 lauluyhtyettä. Tapahtuman taiteellisena johtajana toimii emeritusprofessori Matti Hyökki.

Tampereen kaupunki perusti festivaalin vuonna 1975 ja se järjestetään joka toinen vuosi. Alusta asti ohjelmaan ovat kuuluneet kuorokatselmus sekä konsertit. Kuorokatselmukseen osallistuu tänä vuonna 47 kuoroa ympäri maan. Kuorot saavat tunnustusta yhdeksänportaisen asteikon mukaan ja paras Sibelius-tulkinta saa Aamulehden palkinnon.

Kauppaneuvos Kalle Kaiharin aloitteesta vuonna 1989 perustettu yhtyelaulukilpailu on kehittynyt yhdeksi Euroopan arvostetuimmista. Siitä ovat vuosien varrella nousseet tunnetuiksi muun muassa yhtyeet Rajaton ja Club For Five. Tämänvuotiseen finaaliin on valittu 13 yhtyettä kahdeksasta maasta.

Konserttien ja kurssien lisäksi festivaalin juhlavuonna on mahdollisuus tutustua Sibeliuksen kuorosävellysten syntyhistoriasta kertovaan näyttelyyn, jonka on koonnut tutkija Sakari Ylivuori. Kaikille avoimessa Sibelius-seminaarissa tutkijat havainnollistavat, kuinka säveltäjän teokset ovat muuttuneet julkaisunsa jälkeen ja mitä aarteita JSW-julkaisusarja sisältää. Paneelikeskustelussa ”Sipelius pois ratiosta!” pohditaan, mitä annettavaa Sibeliuksella on tälle ajalle.

Kuule Sävel! -ilmaiskonserttisarjassa kuorot ja lauluyhtyeet tuovat musiikin mahdollisimman monien ulottuville. Konsertteja järjestetään hoitokodeissa, museoissa ja ravintoloissa sekä muun muassa Finlaysonin alueella. Kuoromusiikin kuuntelun voi yhdistää taidenäyttelyvierailuun, leikkihetkeen tai pikniklounaaseen. Tutustu ilmaiskonserttisarjan ohjelmaan.

Festivaalitunnelma nousee kattoon iltaklubeilla, joilla rytmittelevät kansainväliset ja kotimaiset lauluyhtyevieraat kuten ranskalainen Ommm ja legendaarinen The Swingles (UK).

Tampereen Sävelen ohjelmaan voi tutustua festivaalin nettisivuilla.

Festivaaliviikon torstaina klo 17.00 Tampere-talon Aariassa järjestettävässä tiedotustilaisuudessa julkistetaan vuoden 2017 Tampereen Sävelen taiteellinen johtaja sekä kerrotaan Tampere Filharmonian tilausteoksesta. Median edustajat ovat tervetulleita tilaisuuteen.