09.05.2011

Virpi Räisäsestä Oulunsalo Soin taiteellinen johtaja vuonna 2012

Lipunmyynti Meta4-kauden päätösfestivaalille käynnistyy

Mezzosopraano Virpi Räisänen on valittu Oulunsalo Soi – Oulun seudun musiikkijuhlien taiteelliseksi johtajaksi vuodesta 2012 lähtien. Kiiminkiläislähtöisellä Räisäsellä on vahva tausta kamarimuusikkona, ja hän on toiminut viulistina mm. Hollannin radion sinfoniaorkesterissa ja Alankomaiden kamariorkesterissa. Vuonna 2009 Salzburgin Musiikkijuhlilla debytoinut laulaja on noussut nopeasti päärooleihin eurooppalaisissa oopperatuotannoissa, sekä laulanut liedohjelmistoa että esiintynyt useiden orkestereiden solistina. Hänet tunnetaan myös uuden musiikin tulkitsijana, joka on kantaesittänyt kymmeniä häntä varten kirjoitettuja nykyteoksia. Räisänen asuu Hollannissa ja työskentelee sieltä käsin ympäri Eurooppaa.

Virpi Räisänen kertoo ottavansa iloisena vastaan vastuullisen kunniatehtävän omilla juurillaan. Oulunsalo Soin taiteellinen johtajuus tekee haaveista totta. Hän on jo pitkään toivonut, että tuoda tuntemiaan nimekkäitä taiteilijoita muualta Euroopasta myös kotiseudulle kuultavaksi. Räisänen on aloittanut festivaalityöhön valmistautumisen mm. kävijäkyselyjä lukemalla ja toteaa tyytyväisyytensä nykyisen taiteellisen johdon jousikvartetti Meta4:n tekemään työhön: ”Otan tosissani sen, missä Meta4 on jo upeasti onnistunut: Oulunsalo Soissa taiteilijat ovat läsnä ja yleisö otetaan huomioon. Haluan festivaalin säilyvän pienenä ja kauniina.”

Virpi Räisänen uskoo, että laulun osuus tulee jonkun verran kasvamaan Oulunsalo Soissa. ”Lähtökohtana se, että laulu on yksi kamarimusiikin instrumentti ja laulaja tulee festivaalille kamarimuusikkona.” Uskollisuuden kamarimusiikille tulee hänen mielestään näkyä kaikessa. ”Rakastan yllätyksiä ja perinteisten kamarimusiikkihelmien ohelle haluan tuoda ahaa-elämyksiä esimerkiksi nykymusiikista tai muiden taiteiden aloilta, mutta ei kamarimusiikkia korvaamalla, vaan mieluummin siihen sotkemalla ja helposti lähestyttävillä tavoilla.”

Festivaali tunnetaan tavastaan ottaa haltuun kiinnostavia tiloja Oulun seudulla: vanhoja kirkkoja, navettoja ja nuorisoseurantaloja, joita ei varsinaisesti pidetä konserttisaleina. Myös Virpi Räisänen haluaa jatkaa festivaaliyleisöä ja esiintyjiä viehättävää linjaa. Sen verran hän voisi vetää kotiinpäin, että festivaalia levitettäisiin myös Oulun pohjoispuolelle. ”Haluaisin viedä jonkun konsertin myös lapsuuteni maisemiin eli kotikuntaan Kiiminkiin ja mummolan maisemiin Yli-Iihin.”

META4:N VIIMEINEN KAUSI HUIPENTUU UUDEN KAMARIYHTYEEN ENSIESIINTYMISEEN

Vuodesta 2008 Oulunsalo Soita on johtanut Suomen kansainvälisesti menestyneimpiin jousikvartetteihin kuuluva Meta4. Metalaiset lupaavat vielä yhden festivaalin verran pettämättömällä tyylillään hiottua kamarimusiikillista sillisalaattia, joka on vetänyt Oulun seudun konserttipaikat lähes täyteen kolmen vuoden ajan. Tänä vuonna tunnelmoidaan idyllisissä paikoissa Oulussa, Oulunsalossa, Hailuodossa ja Muhoksella 6.-10. elokuuta. Juhlasalien ja nuorisoseurantalojen lisäksi kamarimusiikkia viedään uusiin paikkoihin mm. Sympaalin asemalle Oulunsalossa ja Luotsihotelliin Hailuodossa.

Kesän ulkomaiset taiteilijavieraat ovat englantilaissyntyinen klarinetisti Matthew Hunt, pianisti Ieva Jokubaviciute Liettuasta ja viulisti Matilda Kaul Kanadasta. Kriitikoiden ylistämä Jokubaviciute esiintyy peräti kolmessa Oulunsalo Soin konsertissa tarttuen mm. suomalaisen nykysäveltäjä Kalevi Ahon teokseen ”Trio pianolle, klarinetille ja alttoviululle”.

Kotimaata edustavat ajankohtaiset artistit ja uudet kokoonpanot.
Pianovirtuoosi Iiro Rantala esiintyy sekä uuden Lost Heroes teemalevynsä tunnelmissa että Hailuotopäivän kamarimusiikki-isäntänä esittäen mm. Sysmän Suvisoitolle säveltämänsä teoksen Gigi, Trio pianolle, viululle ja klarinetille. Laulaja Essi Wuorelan pari vuotta sitten perustama EVA-trio, jonka muut jäsenet ovat Anna-Karin Korhonen (kantele) ja Vesa Norilo (sello), on keikkaillut vasta harvakseltaan – Oulunsalo Soissa kuullaan triolta sekä uudelleen sovitettuja rakastettuja kansanlauluja että yhtyeen omia sävellyksiä.

Festivaalikokonaisuutta mestaroiva Meta4 ja sen jäsenet Minna Pensola, Antti Tikkanen, Atte Kilpeläinen ja Tomas Djupsjöbacka soittavat tuttuun tapaansa sekä kvartettina että vaihtuvissa neljäsosakokoonpanoissa muusikkoystäviensä kanssa. Festivaalin kuuminta uutta on viulistipariskunta Pensola-Tikkasen kokoaman kamariyhtyeen Tiksola Co:n ainutlaatuinen ensiesiintyminen. Duosta suurempaan kamariyhtyeeseen sujuvasti muuntuvassa kokoonpanossa soittaa sekä koti- että ulkomaisia taiteilijoita. YLE:n kanssa toteutetusta sävellystilauksesta alkunsa saaneessa kokoonpanossa soittavat myös oululaislähtöinen kontrabasisti Eero Ignatius, festivaalin klarinettivirtuoosi Matthew Hunt ja oboisti Paula Malmivaara. Festivaalilla kuullaan mm. Prokofievin Kvintetto op. 39 sekä Jouni Kaipaisen ”Sonaatti kahdelle viululle”.

Oulunsalo Soi – Oulun seudun musiikkijuhlat järjestetään neljännentoista kerran 6.-10. elokuuta. Tapahtuman liput tulevat myyntiin keskiviikkona 11.5. Lippupalvelun kautta. Tapahtuman järjestelyistä vastaa Oulunsalon Kulttuuri-instituutti sekä festivaalin kannatusyhdistyksenä toimiva Oumuska ry. Oulunsalo Soi on Finland Festivalsin jäsen sekä osa Oulun Juhlaviikot -tapahtumaverkostoa.

Etusivu