23.03.2012

Virpi Räisäsen esikoinen – Oulunsalo Soi -festivaaliohjelma 2012 julkistettu

Oulunsalo Soi – Oulun seudun XV musiikkijuhlien uusi taiteellinen johtaja Virpi Räisänen tuo elokuussa Suomeen useita kansainvälisiä ja kansallisia huippuja.
”On hienoa, että voimme Jousian kanssa jatkaa kvartettimusiikin esittämistä festivaalilla Meta4:n jälkeenkin”, Virpi Räisänen kertoo. Festivaalilla kuullaan seitsemän eri jousikvartettoa, paljon kamarimusiikki, mm. duoja sekä uutena aikaisempaan verrattuna orkesterimusiikkia ja laulumusiikkia. Räisänen on tehnyt festivaalin ohjelman tuntemiensa solistien näköiseksi. ”Musiikillisten ääripäiden ja voiman lisäksi festivaalin esiintyjissä ja teosvalinnoissa on paljon feminiinistä sävykkyyttä, eleganssia ja mietiskelevää myyttisyyttä.”

Huippuja Euroopasta ja Suomesta

Ruotsalainen tähtisopraano Elin Rombo on lumoava, uusi ja nouseva nimi maailman oopperanäyttämöillä. Rombo debytoi Salzburgin festivaalilla vuonna 2009 laulamalla Luigi Nonon oopperassa “Al gran sole carico d’amore” Ingo Metzmacherin johdolla. Elin Rombon ääntä on kuvailtu mezzon syvyyksiin vivahtavaksi lyyriseksi sopraanoksi, jonka harvinaislaatuinen bel canto lumoaa kuulijansa. Rombo on esiintynyt myös Riccardo Mutin johtaman Chicagon Sinfoniaorkesterin solistina Brahmsin Ein deutsches Requiem -teoksessa. Frankfurtin oopperassa ja Tukholman kuninkaallisessa oopperassa hänen rooleihinsa ovat kuuluneet mm. Mozartin Taikahuilun Pamina, Don Giovannin Zerlina ja Figaron häiden Susanna. Rombon opiskelutaipaleen merkkipaaluja ovat olleet kanadalainen Brandonin yliopisto sekä Tukholman oopperakorkeakoulu, josta hän valmistui vuonna 2003.

Nando Russo, lyömäsoitinvirtuoosi, tuo italialaista charmia Oulunsalo Soihin. Ensi elokuussa hän siirtyy äänenjohtajatehtävästään Alankomaiden Filharmonisesta orkesterista La Scalan orkesteriin lyömäsoitinryhmän äänenjohtajaksi. Hän on aiemmin esiintynyt lukuisten eurooppalaisten orkestereiden ja yhtyeiden solistina. Alankomaissa työskennellyt ja pitkään vaikuttanut Russo on myös aktiivinen säveltäjä, jonka teoksia ovat tilanneet useat merkittävät sooloartistit, yhtyeet ja orkesterit.

Oulunsalo Soin residenssiorkesterina toimii juuriltaan pohjoissuomalainen Jousia Ensemble, joka on yksi mielenkiintoisimmista tämän hetken nuoren polven suomalaisista kamarimusiikkikokoonpanoista. Jousian riveihin liittyy myös Australian kamariorkesterin soolosellisti Timo-Veikko Valve. Koko Ensemble konsertoi festivaalilla kahdessa konsertissa: Juhlavat puhurit -avajaisissa Oulun tuomiokirkossa 3.8. ja Ilta Italiassa -konsertissa Lumijoen kirkossa 4.8. Konsertin keskiössä on Pergolesin Stabat Mater, solisteinaan Elin Rombo ja Virpi Räisänen. Jousian jäsenet muodostavat festivaalilla myös erilaisia kamarimusiikkikokoonpanoja.

Lisäksi festivaalilla kuullaan norjalaista cembalotaiteilijaa Knut Johannessenia sekä pianisti Marita Viitasaloa ja Virve Räisästä. Leevi Madetoja pianokilpailun voittaja, nuori oulunsalolainen pianisti, Hannu Alasaarela esiintyy Elin Rombon kanssa liedkonsertissa Elin Rombo – Marita Viitasalo Oulun kaupungintalon juhlasalissa 7.8. Oman lisänsä festivaalille tuo päätöskonsertissa esiintyvä tanssitaiteilija Pirjo Yli-Maunula. Oulunsalo Soin vuoden kuvataiteilija on valokuvaaja Kati Leinonen.

Kaksi maailman kantaesitystä

Maailman kantaesityksenä ohjelmistossa on ranskalaisen Colin Rochen teos mezzosopraanolle ja kvartetille. Toisena kantaesityksenä on fragmentti Juha T. Koskisen pienoisoopperasta Lusia. Teos kuullaan kokonaisuudessaan festivaalilla vuonna 2013. Oopperan libretto perustuu tarinaan Lusia Rusintytär Korhosesta, joka tuomittiin noituudesta Oulun käräjäoikeudessa 1680-luvulla.

Maailmanmusiikkia ja musiikillinen stand-up-esitys

Sellisti-laulaja Rebecca Carrington ja näyttelijä-laulaja Colin Brown täyttävät musiikillisella stand-up-esityksellään saleja ympäri Eurooppaa. Pitkään orkesteri- ja kamarimuusikkona Carrington on toiminut mm. London Symphonyn, London Philharmonicin, Royal Philharmonicin ja BBC Symphonyn sellistinä. Brown puolestaan on esiintynyt näytelmissä ja musikaaleissa Lontoon West Endillä ja kiertänyt Royal Shakespeare Companyn kanssa. Sen lisäksi hän on muun muassa ollut Robbie Williamsin taustalaulajana. Duona Carrington-Brown yhdistää taitavasti stand upia sekä musiikkia popista oopperaan ja bollywoodista jazziin.

Ahvenanmaalainen etno-pop-yhtye Ulvens Döttrar tuo eksotiikkaa festivaalille. Heidän musiikissa kuuluu niin etninen pohjoinen kansanmusiikki kuin myös viikinkiajan laulujen henki. Sisaret rikastuttavat musiikkiaan dramaattisella folk-rockilla, latinorytmeillä sekä keskiaikaisella mystiikalla.

Konserttipaikkoja on Oulussa, Oulunsalossa, Hailuodossa, Lumijoella, Muhoksella ja Kiimingissä. Pitkästä aikaa konserttipaikaksi on myös valikoitunut seikkailujen Varjakansaari, jossa esitetään Schubertin Tyttö ja kuolema.
Oulunsalo soi – Oulun seudun musiikkijuhlat järjestetään viidennentoista kerran 3.–7. elokuuta. Tapahtuman liput tulevat myyntiin toukokuussa. Tapahtuman järjestelyistä vastaa Oulunsalon Kulttuuri-instituutti ja festivaalin kannatusyhdistyksenä toimiva Oumuska ry. Oulunsalo Soi on osa Oulun juhlaviikot -tapahtumaverkostoa ja Finland Festivalsin jäsen.

Oulunsalo Soi – Oulun seudun musiikkijuhlat järjestetään 3.-8.8.2012.

Etusivu