11.04.2017

Viitasaaren musiikin aika tutkii taidetta ja autonomiaa

Tulevan kesän festivaaliteema Viitasaaren Musiikin ajassa on taide ja autonomia (Art & Autonomy) vuorovaikutusyhteiskunnan keskellä.

Konsertti- ja puheohjelma herättävät kysymyksen mm. siitä mitä tarkoittaa taiteen autonomia tänään, kun taiteen merkitystä arvioidaan yhä useammin välineellisesti. Mikä on kulttuurin osa, arvostus ja arvotus nykymaailmassa? Kuinka säilytämme taiteen autonomian ja mahdollisuudet yhteistyöhön aikana, joka henkii kilpailua ja lyhyen aikavälin voittoja? Kuinka digitaalisuus vaikuttaa taiteilijan autonomiaan? Teemaa käsitellään sekä suomalaisesta että kansainvälisestä näkökulmasta, sävelten ja sanojen avulla.

Festivaalin kaksipäiväinen puheohjelma tarttuu taiteen, identiteetin ja autonomian nykypäivän haasteisiin. Torstaina 6.7. englanninkielisen ohjelman pääpuhujana on Sir John Tusa, joka on toiminut lukuisissa vastuutehtävissä mm. BBC World Servicen, Lontoon Barbican-kulttuurikeskuksen ja Clore Leadership -ohjelman johtajana.

Laajasti arvostettu Tusa on kirjoittanut lukuisia kirjoja kulttuuripolitiikasta ja kulttuurituotannosta, ja hänellä on ollut merkittävä rooli Britannian taiteen ja kulttuurin tukipolitiikan arvioimisessa. Muut puhujat ovat Saksassa toimiva säveltäjä ja oboisti Cathy Milliken, joka johti useita vuosia Berliinin filharmonikkojen yleisökasvatusohjelmaa. Standfordin yliopistossa toimiva, ensi kertaa Suomessa vieraileva säveltäjä ja hybriditaiteen asiantuntija Mark Applebaum paneutuu puheenvuorossaan digitaalisten taiteiden haasteisiin taiteilijan näkökulmasta.

Suomenkielinen päivä perjantaina 7.7. tuo esiin puhujien näkemyksiä taiteen tilasta meillä ja muualla. Monella taiteen alalla aktiivisesti toimivan taiteilija, kirjailija Teemu Mäen, Jyväskylän yliopiston lehtori, FT Pekka Toivasen sekä tutkija ja verkkolehti Mustekalan entisen päätoimittajan Sini Monosen puheenvuorot rakentavat kuulijoille kuvaa tämän päivän ja tulevaisuuden haasteista Suomessa. Molempina seminaaripäivinä järjestetään ilmainen kuljetus Jyväskylä-Viitasaari-Jyväskylä, joka saapuu Viitasaarelle seminaaria varten ja lähtee takaisin illan konserttiohjelman jälkeen. Puheohjelma on osa Suomi100-ohjelmaa, ja siihen liittyviä teemoja käsitellään myös useissa konserteissa.

Viitasaarella harvinainen suomalaisen säveltäjän sävellyskonsertti kuullaan perjantaina 7.7., kun Uusinta Ensemble ja kanadalainen Quatuor Bozzini tulkitsevat nuoren säveltäjän Sebastian Hillin teoksia. Hilli voitti Toru Takemitsu –sävellyspalkinnon vuonna 2015 ja työstää tällä hetkellä tilausteosta Helsingin kaupunginorkesterille ja 500-henkiselle kuorolle.

Vierailevana ensemblena kuullaan puheohjelman yhteydessä ensimmäistä kertaa Suomessa esiintyvää Talea Ensemblea New Yorkista. Yhtye on kantaesittänyt monia nykymusiikin merkkiteoksia USA:ssa ja on suosittu vierailija Euroopassa. Viitasaarella yhtye esittää muun muassa festivaalin säveltäjävieraan James Dillonin teoksen New York Triptych ja festivaalin tilausteoksen säveltäjä Jouni Hirvelältä. Muita ulkomaisia vierailevia yhtyeitä ovat norjalainen saksofoni-haitari-kontrabassotrio POING.

Festivaalin kooltaan suurin yhtye on tällä kertaa Susanna Mälkin opettaman kapellimestarikurssin orkesteri, joka koostuu International Ensemble Modern Academyn opiskelijoista, Ulysses-verkoston nuorista ammattilaisista sekä Sibelius-Akatemian opiskelijoista. Kurssin kahdessa virtuoosisessa loppukonsertissa 8.-9.7. kuullaan teoksia mm. Magnus Lindbergiltä, Veli-Matti Puumalalta, Pierre Boulezilta ja Thomas Adésilta. Festivaalin kolme kurssia saivat tänä vuonna yli 100 hakemusta yli 30 maasta, mikä lienee kesäakatemian tähänastinen ennätys.

Musiikin aika -festivaali järjestetään Viitasaarella 4.-9.7.2017. Tarkka konserttiohjelma julkistetaan toukokuussa.

 

Seminaari Taide ja autonomia / Art & Autonomy

6.-7.7. klo 13–17 Viitasaaren kaupungintalo, Keskitie 10, vapaa pääsy

 

6.7. klo 13-17 Art & Autonomy in the Digital Networking

Sir John Tusa, Cathy Milliken, Mark Applebaum

Päivän työskentelykieli on englanti. The working language of the day is English.

 

7.7. klo 13–17 Taiteen autonomian tila

Teemu Mäki, Pekka Toivanen, Sini Mononen

Päivän työskentelykieli on suomi. The working language of the day is Finnish.

Illan konserttiohjelmassa mm. Uusinta Ensemble & Quatuor Bozzini: Sebastian Hillin sävellyksiä.

 

Tilausajobussi Viitasaarelle lähtee molempina päivinä Jyväskylän matkahuollosta klo 10.30 ja palaa konserttiohjelman jälkeen. Paikkavaraukset bussiin tehdään sähköpostiin info@musiikinaika.org.