27.04.2021

Viides Helsinki Chamber Music Festival on täällä!

Poikkeuksellisen vuoden jälkeen elävän musiikin konserttikokemuksia on odotettu malttamattomina, ja nyt voimme toiveikkaana ilmoittaa viidennen Helsinki Chamber Music Festivalin järjestämisestä. Tänä kesänä järjestetään yhdeksän konserttia 1.-4.7.2021 Helsingin ydinkeskustassa. Uusi ohjelma on julkaistu osoitteessa www.helsinkichamber.com, ja se painottuu niin suomalaiseen, keski-eurooppalaiseen kuin slaavilaiseenkin musiikkiin. Mukana on mm. uutta kamarimusiikkia, meriaiheisia sävellyksiä lied-musiikin ystäville sekä taiteellisen johtajan uuden teoksen kantaesitys.

Festivaalin lähtölaukaus on Keskustakirjasto Oodissa, jossa esitellään kooste festivaalin ohjelmistosta. Töölönlahden urbaanista esiintymisympäristöstä jatketaan Suomenlinnaan, jossa Tenalji von Fersenin holvikaarien alla esiintyvät Saksassa kansainvälistä uraa luova mezzosopraano Erica Back ja Yhdysvalloista Suomeen kotiutunut japanilainen pianisti Mariko Furukawa. Torstai-illan konsertissa teemana on Mitä kuuluu Suomi?. Ritarihuoneen uusgoottilaisessa salissa kuullaan musiikkia suomalaisilta nykysäveltäjiltä kuten Esa-Pekka Saloselta, Kaija Saariaholta ja Lotta Wennäkoskelta.

Kansainvälistä ilmapiiriä kesäiseen Helsinkiin tuo mm. unkarilainen viulisti Rodrigo Puskás, joka valloittaa soitollaan G18-juhlasalissa. Naapurimaa Virosta vieraaksemme saapuu pianisti Jaan Ots, joka on jo useampana vuonna ihastuttanut esiintymisellään,  kun taas pohjoismaista tuulahdusta festivaalille tuovat Kööpenhaminan kuninkaallisen oopperan soolosellisti Joel Laakso sekä Norjan kamariorkesterin alttoviulun äänenjohtaja Ida Bryhn. Heidän sooloesityksiään pääsee nauttimaan Café Engelin 30 min of Classical -lounaskonsertissa. Taiteilijakaartia täydentävät lisäksi viulisti Abel Puustinen, joka esiintyi festivaalin konserteissa ensimmäisen kerran jo vuonna 2018, kansallisoopperan hurmaava alttoviulisti Hajnalka Standi-Pulakka sekä kontrabasisti Piotr Zimnik, joka esittää mm. Kalevi Ahon sooloteoksen kontrabassolle.

Festivaalin kolmas päivä alkaa kesän nuoren taiteilijan, sellisti Johannes Elfvingin, soolokonsertilla. Päivän kruunaa iltakonsertti  Sisäisiä ääniä, jossa on kuultavissa Jean Sibeliuksen jousikvartetto Voces Intimae. Konsertin päättää festivaalimme taiteellisen johtajan Jaani Helanderin tuore teos, Inner Life. Tämä ensimmäistä kertaa kuultava sävellys on tehty jousikvintetille ja sen kantaesitys kuullaan nyt Vanhassa kirkossa. Tapahtuman viimeisenä päivänä on lastenkonsertissa tarjolla energiaa ja liikettä, kun tanssija Vilma Tihilä ja pianisti Hanna-Mari Zinovjev tuovat Musiikkitalon aulaan karnevaalin huumaa. Illalla kuultavan ranskalaisen säveltäjän, Ernest Chaussonin, konsertto viululle, pianolle ja jousikvartetille päättää festivaalin Johanneksenkirkossa hehkuviin, romantiikan täyteisiin tunnelmiin solisteinaan festivaalin taiteellinen johtaja viulisti Kreeta-Julia Heikkilä ja pianisti Mariko Furukawa.

www.helsinkichamber.com