17.10.2023

Video jockeyt kohtaavat Tampereen elokuvajuhlien VJ-kilpailussa – finaali huipentuu Väinö Linnan aukiolla lauantaina 21.10.

Video jockeyt kohtaavat Tampereen elokuvajuhlien VJ-kilpailussa – finaali huipentuu Väinö Linnan aukiolla lauantaina 21.10.

Tampereen elokuvajuhlien VJ-kilpailu nostaa valokeilaan Suomen VJ-taiteen tekijät. Jo toista kertaa avoimella haulla järjestetty kilpailu huipentuu lauantaina 21.10. kello 19.00 Media- ja valotaidetapahtuma Projiossa, jossa neljä video jockeyta pääsee esittämään Väinö Linnan aukion seinäpinnoille suunnittelemansa visuaalit livenä yleisön edessä. Kisatapahtuma on avoin, maksuton ja ikärajaton.

Vuoden 2023 VJ-kilpailun finalistit ovat AnniMurtosaariArt, monautomaton, Twilight Courier sekä VJ KeFF, ja kullakin tekijällä on kilpailussa 15 minuutin esiintymisaika. Finaalissa video jockeyt miksaavat esityksensä livenä DJ:n soittamaan musiikkiin, jota he eivät tiedä etukäteen. Kilpailun musiikit valitsee DJ Serial Kitty.

Kilpailu päättyy kello 20.30 alkavaan palkintojenjakoon, jolloin julkistetaan tuomariston valitsema 600 euron pääpalkinnon voittaja sekä yleisöäänestyksen voittaja. Kisatapahtuman aikana media ja valotaidetapahtuma Projion näyttelyt ovat avoinna kello 18.30–22.00, minkä lisäksi kisa-illan tarjontaa täydentävät pop-up-ruokapisteet.

Esillä VJ-taiteen monipuolinen kirjo

VJ-kilpailuun järjestettiin avoin haku 15.8.–24.9., ja finalistit valittiin esikarsintaan lähetettyjen demovideoiden perusteella. Tuomareiden valintaprosessissa painottuivat erityisesti tekijöiden omaperäisyys sekä materiaalin sopivuus koko perheen tapahtumaan. Tavoitteena oli myös huomioida finalistijoukon moninaisuus niin tekijöiden taustojen kuin tyylinkin osalta.

– Suomessa on verrattain vähän mahdollisuuksia rakennusprojisointien toteuttamiseen, ja kunnioitan jokaisen osallistujan rohkeutta lähteä mukaan kilpailuun. Oli mahtavaa nähdä myös tyyliltään hyvin erilaisia kokonaisuuksia ja lähestymistapoja. Tänä vuonna hakijoiden joukossa oli kiinnostavaa retromeininkiä ja näyttävää värien käyttöä, kommentoi kilpailua jo toista kertaa tuomaroiva kuvataiteilija ja VJ Suvi Parrilla (VJ SSuvereeni).

Parrillan lisäksi kilpailun tuomaristoon kuuluvat brand AD:na työskentelevä VJ ja mediataiteilija Hannu Hellstén (VJ Hellstone) sekä kuvataiteilija, VJ ja muusikko Teemu Raudaskoski (VJ QI).

VJ-kulttuuria klubeilta kaupunkitilaan

VJ:t eli video jockeyt tunnetaan klubikulttuurissa DJ:n työparina. Siinä missä DJ vastaa musiikkien valinnasta ja miksaamisesta, VJ:n erikoisalaan kuuluu tunnelmaa tukevan kuvamaailman tuottaminen, miksaaminen ja esittäminen. Video jockeyn työskentelyyn liittyy olennaisesti reaaliaikaisuus, ja myös kilpailutilanne jäljittelee autenttista asetelmaa, jossa VJ ei ennakkoon tiedä, mitä musiikkia DJ valitsee, vaan pyrkii reagoimaan ja sovittamaan visuaalinsa kuhunkin tempoon ja tunnelmaan sopivaksi.

Vuorovaikutus DJ:n kanssa onkin teknisten taitojen ja tyylin ohella yksi kilpailun olennaisista arvosteluperusteista. Hyvän live-esityksen ominaisuuksina tuomarit arvioivat lisäksi tunnelmaa ja sitä, miten hyvin kisaajat tuottavat ja miksaavat materiaalia myös itse esityshetkellä. Koska Väinö Linnan aukiolla projisointikohteena ovat screenien sijaan kokonaiset tehdasrakennukset, myös kyky hyödyntää suurikokoista pintaa, rakennusten arkkitehtuuria sekä Finlaysonin alueen historiaa otetaan arvioinnissa huomioon.

VJ-kilpailulla Tampereen elokuvajuhlat haluaa nostaa VJ-kulttuuria esiin osana elävän kuvan kenttää sekä tuoda taidetta ja kulttuuria kaupunkitilaan helposti kaikkien saataville. Viime vuonna ensimmäisen kerran järjestetty live-kilpailu osoitti, että sekä Finlaysonin alueen miljöö että lokakuisen illan pimeys mahdollistavat upeat puitteet VJ-taiteen yleisötapahtumalle. Vuoden 2022 pääpalkinnon voittanut VJ SELLEK koki tapahtuman myös mahdollistavan uusia yhteisöllisyyden muotoja VJ-artistien välillä:

– Hieno juttu kisassa on ollut se, että neljä VJ:tä on neuvonut ja tsempannut toisiaan sekä nähneet minkälaista tekniikkaa ja tyylisuuntaa muut edustaa. Se on motivoivaa ja inspiroivaa meille kaikille.
Tervetuloa kannustamaan kisaajia ja nauttimaan lauantai-illasta VJ-taiteen parissa!

Info lyhyesti – Tampereen elokuvajuhlien VJ-kilpailu

● Ensimmäisen live-muotoinen VJ-kilpailu järjestettiin Tampereella lokakuussa 2022. Pääpalkinnon voitti VJ SELLEK ja yleisöpalkinnon VJ Indigo.
● Vuoden 2023 kilpailuhaku oli avoinna Suomessa asuville videotaiteilijoille 15.8.–24.9. Tuomaristo valitsi 4 finalistia demovideoiden perusteella 11 hakijan joukosta.
● Vuoden 2023 finaali järjestetään Väinö Linnan aukiolla lauantaina 21.10. klo 19.00. Tapahtuma on maksuton, ikärajaton ja esteetön.
● Finaalissa kilpailevat AnniMurtosaariArt, monautomaton, Twilight Courier ja VJ KeFF
● Tuomareina toimivat VJ:t Hannu Hellstén, Suvi Parrilla ja Teemu Raudaskoski
● Kilpailussa jaetaan 600 euron pääpalkinto sekä yleisöpalkinto
● Kilpailun järjestää Tampereen elokuvajuhlat yhteistyössä Stereo:ID:n, Projion ja Finlaysonin alueen kanssa. Tapahtuman mahdollistaa Työeläkeyhtiö Varma. Muut tukijat: Barbus, Finnkino, Jakopalvelu, Lippu.fi ja Panimoravintola Plevna
● Valo- ja mediataidetapahtuma Projio on avoinna Finlaysonin alueella 19.–24.10. kello 18.30–22.00. Lisätiedot: https://www.projio.fi/

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

14.03.2024

Tampereen elokuvajuhlien kävijätavoite ylittyi

Maailman suurimpiin lyhytelokuvafestivaaleihin kuuluva Tampereen elokuvajuhlat järjestettiin 54. kertaa 6.–10. maaliskuuta. Festivaalin ohjelma tapahtumapaikoilla ja verkossa keräsi yhteensä noin 34 000 kävijää. Elokuvanäytöksissä sekä ammattilais- ja yleisötapahtumissa, kuten paneeleissa, vieraili yhteensä noin 29 000 kävijää.…

11.03.2024

Tampereen elokuvajuhlien palkinnot jaettiin Tuulensuun Palatsissa – Grand Prix’n voittajaksi Nina Gantzin Wander to Wonder

Tampereen elokuvajuhlat huipentui lauantai-iltana 9.3. Palkintoseremoniaan, jossa julkistettiin elokuvakilpailusarjojen voittajat. Palkintoja jaettiin kotimaisessa, kansainvälisessä sekä Generation XYZ -kilpailussa. Lisäksi palkittiin yleisön suosikit sekä jaettiin elokuvatuotantojen ekologisuuteen keskittyvä Vastuullisuuspalkinto Verso. Palkintoseremonian yhteydessä jaettiin myös ensimmäistä kertaa…