02.08.2012

Viapori Jazz soi Suomenlinnassa elokuun viimeisenä viikonloppuna

Elokuisen Viapori Jazzin ohjelmistossa esillä on uusi musiikki: tuoreet kokoonpanot sekä ennen kuulemattomat sävellykset maamme eturivin artistien esittämänä. 12. kertaa järjestettävä festivaali yhdistää myös kulttuurit yli genrerajojen kolmessa audiovisuaalisessa konsertissa, joissa musiikki ja visuaaliset taiteet tukevat toisiaan. Festivaali on osa Helsingin juhlaviikkojen ohjelmistoa.

Festivaalin runsas kattaus sisältää jazzin lisäksi rytmi- ja rap-musiikkiakin. Uutta musiikkia on tarjolla mm. maamme rakastetuimpiin laulaja-lauluntekijöihin lukeutuvalta Anna-Mari Kähärältä, joka esittää yhtyeineen materiaalia vielä julkaisemattomalta toiselta levyltään.

Upeaa naisääntä kuullaan myös perjantaina, jolloin Viapori Jazzin klassikkosarjaa jatkaa tribuutti kaikkien aikojen legendaarisimmalle jazzlaulajalle, Billie Holidaylle. Holiday saa arvoisensa kunnianosoituksen bluesin ja rockin suomalaisen kuningattaren, Marjo Leinosen, ja pianisti Seppo Kantosen toimesta.

Perjantai-iltaa jatkaa nuorten laulajien kärkikastiin noussut Yona, joka esittää tällä kertaa niin vanhaa kuin uutta materiaaliaan.

Festivaalilla on kolme konserttia, joissa musiikki ja visuaalinen taide kohtaavat. ”Parhain terveisin” -konsertissa tapahtuman taiteellinen johtaja Jukka Perko musisoi yhdessä maamme ylistetyimpiin soittajiin kuuluvan trumpetisti Verneri Pohjolan sekä rytmifilosofiksikin itseään kutsuvan, Mùm-yhtyeestä tutun Samuli Kosmisen kanssa. Jazz kuljettaa eteenpäin tarinaa, jota historiallisista postikorteista muodostuva Jenni Valorinnan projisointi kertoo kuvin.

Elokuvaa ja musiikkia puolestaan yhdistävät maamme palkituimpiin nuoriin jazzmuusikoihin kuuluvat, kansainvälistä mainetta lukuisissa yhtyeissä niittäneet pianisti Aki Rissanen, rumpali Teppo Mäkynen ja basisti Antti Lötjönen tunnelmallisessa elokuvaelmassa ”Amorandom – Random Amour”.

Viikonloppuna tarjolla on kantaa ottavaa mutta tanssittavaa rytmistä ilottelua, kun lavan valtaavat rap-artisti Tommi Lindgren, beatboxaaja Felix Zenger, kitaristi Aleksi Ranta sekä haitaristi Niko Kumpuvaara yhdessä sarjakuvataiteilija Ville Rannan kanssa. Musiikillinen ja visuaalinen improvisaatio lyövät kättä, kun Ranta loihtii poliittista sarjakuvaa yleisön silmien edessä musiikin voimalla.

http://www.helsinginjuhlaviikot.fi