12.07.2018

Venetsian loistoa Sastamalan suvessa – kansainvälinen Sastamala Gregoriana -festivaali käynnistyy 20.7.

Yleisön ja esiintyjien rakastama vanhan musiikin festivaali ”Sastamala Gregoriana” alkaa perjantaina 20.7. Maksullisia konsertteja on kuusi, ja ne soivat Sastamalan keskiaikaisissa Pyhän Olavin ja Pyhän Marian kirkoissa. Viikon aikana poiketaan useaan otteeseen myös uudistuneessa Tyrvään Pappilassa. Kesän teema ”Venetsian loisto” aloittaa Kaupungit vetten päällä -sarjan, joka viitoittaa festivaalin matkaa 2018-2023.

Italian loistoa, kansainvälisiä huippuja sekä suomalaisia vanhan musiikin virtuooseja komeissa kivikirkoissa

Avajaiskonsertissa Pyhän Olavin kirkossa perjantaina 20.7. esiintyvä Le Miroir de Musique on erikoistunut myöhäiskeskiajan ja renessanssin musiikkiin. Baselista käsin toimiva, Baptiste Romainin johtama yhtye kokoaa yhteen lahjakkaita uuden sukupolven vanhan musiikin taitureita, joista monet ovat valmistuneet maineikkaasta Schola Cantorum Basiliensisista Sveitsistä.

Lauantain 21.7. Viva Vivaldi! -suurkonsertissa esiintyy neljä upeaa solistia: Anu Mattila, Ansy Boothroyd, Teppo Lampela ja Corina Marti, ainutlaatuinen festivaalia varten koottu Sastamala Gregoriana barokkiorkesteri sekä helsinkiläinen kamarikuoro Utopia. Konserttia johtaa festivaalin taiteellinen johtaja Michael Fields. Kokonpano esittää helmiä italialaisen barokkisäveltäjä Antonio Vivaldin (1678 – 1741) tuotannosta.

Lacrime-konsertti sunnuntaina 22.7. sisältää italialaista vokaali- ja soitinmusiikkia 1500-1600-luvulta Venetsian sisarkaupungin Ferraran alueelta. Concerto di Margherita -yhtyeessä kaikki viisi taiteilijaa sekä laulaa että soittaa omia istrumenttejaan. Monikansallisen ryhmän lumoavassa esiintymisessä vanhan musiikin soittimet ja laulu sulautuvat yhdeksi dynaamiseksi ja jännittäväksi äänimaailmaksi.

Claudio Monteverdin (1567-1643) matkassa kuljetaan Sodassa ja rakkaudessa -konsertissa tiistaina 24.7. Giardino Novo on vuonna 2012 perustettu lauluyhtye, jonka tavoite on tuoda esille renessanssiajan maallista laulumusiikkia. Yhtyessä laulavat kuusi maamme etulinjan vanhaan musiikkiin perehtynyttä laulajaa. Espoon Barokki koostuu viidestä vanhan musiikin esityskäytäntöihin erikoistuneesta ammattimuusikosta.

Torstaina 26.7. Giovanni Gabrielin loistokas monikuoromusiikki vie konsertin kuulijat osallisiksi Sposalizio del Mare -seremoniaa, jota on vietetty Venetsiassa 1000-luvulta lähtien. Vanhan musiikin orkesteri Barocco Boreale ja Lauluyhtye Versio saavat johtajakseen ranskalaisen kapellimestarin, ja sinkistin Jean Tubéryn.

Festivalin päättävä Laulun laineilla -konsertti perjantaina 27.7. esittelee Kansainvälisen Mestarikurssin opiskelijoiden ja opettajien kurssiviikon virkistävää satoa.

 

Herkkuja myös kielelle Sastamalan kauniissa pappiloissa

Avajaiskonserttiin 20.7. voi yhdistää Arto Rastaan luotsaaman korkeatasoisen illallisen tapahtumatalo Tyrvään Pappilassa. Lauantaina 21.7. katetaan kesäinen päivällispöytä Pyhän Marian kirkon viereiseen idylliseen Wanhaan pappilaan. Sunnuntaina 22.7. Tyrvään Pappilan brunssilla venetsialaisia gondolilauluja esittävät taiteellinen johtaja Michael Fields sekä Roberto Balconi. Keskiviikkona 25.7. järjestetään Tyrvään Pappilan ulkoilmateatterissa ilmaistapahtuma, jossa esiintyy puhallinyhtye Pormestarin sinkit ja pasuunat. Illallisen jälkeen yleisö voi osallistua Keskiaikaisiin pitoihin Pappilan kesäravintolassa.

Festivaali-info toimii viikolla Tyrvään Pappilan viereisessä kivinavetassa, jossa voi samalla tutustua upeaan Osmo Rauhalan näyttelyyn.

 

KONSERTTISARJA

Konserttien kesto n. 2 h sis. väliajan

Lippujen hinnat muodossa peruslippu / eläkeläinen, opiskelija tai alle 18-vuotias

 

PE 20.7. KLO 19 TYRVÄÄN PYHÄN OLAVIN KIRKKO

32 / 27 €
Venetsia 1428 (ei väliaikaa)
Le Miroir de Musique, johtaa Baptiste Romain (SUI/FRA)
Konsertin jälkeen klo 20.30 illallinen, Tyrvään Pappila                                        konsertti ja illallinen 70 / 65 €

 

LA 21.7. KLO 19 SASTAMALAN PYHÄN MARIAN KIRKKO

35 / 30 €
Viva Vivaldi!

Solisteina Anu Mattila, Ansy Boothroyd, Teppo Lampela ja Corina Marti

Sastamala Gregoriana barokkiorkesteri, Kamarikuoro Utopia

johtaa Michael Fields (FIN/GBR/SUI)
Ennen konserttia klo 17 päivällinen, Sastamalan Wanha Pappila   konsertti ja päivällinen 60 / 55 €

 

SU 22.7. klo 11 TYRVÄÄN PAPPILA

24 / 15 € lapset

Venetian Gondola Songs ja Pappilan brunssi                          
Michael Fields ja Roberto Balconi

 

SU 22.7. KLO 19 SASTAMALAN PYHÄN MARIAN KIRKKO                                       32 / 27 €

”Lacrime”, Ferrarasta Venetsiaan

Concerto di Margherita (SUI/ITA)

 

TI 24.7. KLO 19 SASTAMALAN PYHÄN MARIAN KIRKKO                                        32 / 27 €
Sodassa ja Rakkaudessa – In War and Love
Giardino Novo (FIN)
Espoon Barokki (FIN)

KE 25.7. KLO 18 TYRVÄÄN PAPPILA                                                                       Vapaa pääsy

Venetsialainen kattaus
Pormestarin sinkit ja pasuunat (FIN)
Keskiaikaiset pidot klo 19.30, Tyrvään Pappilan kesäravintola  48 €

 

TO 26.7. KLO 19 SASTAMALAN PYHÄN MARIAN KIRKKO                                       35 / 30 €

Sposalizio del mare / Marriage of the Sea / Meren häät

Barocco Boreale (FIN)

Lauluyhtye Versio (FIN)

Johtaa Jean Tubéry (FRA)

PE 27.7. KLO 19 SASTAMALAN PYHÄN MARIAN KIRKKO                                        25 / 20 €

Laulun laineilla

Kansainvälisen Mestarikurssin päätöskonsertti

 

Festivaalipassi (sis. liput kaikkiin kuuteen konserttiin) 160 € / 135 €

Festivaalipassi (kuusi konserttia) ja illallinen 20.7. sekä päivällinen 21.7.  223 € / 198 €

Festivaaliohjelma: http://www.sastamalagregoriana.fi/files/SG-ohjelma-2018-05-K.pdf

www.sastamalagregoriana.fi

www.facebook.com/sastamalagregoriana

www.twitter.com/sastamalamusic

www.instagram.com/sastamalagregoriana

Sastamala Gregoriana -festivaali soi vuosittain heinäkuun viimeisellä viikolla Sastamalassa, Rautaveden ikiaikaisissa kulttuurimaisemissa. Sastamala Gregoriana tunnetaan ainutlaatuisena ja tunnelmallisena vanhan musiikin tapahtumana, jossa huipputason konsertit yhdistyvät persoonallisiin esityspaikkoihin ja järjestäjien vieraanvaraisuuteen. Se on vanhan musiikin kohtauspaikka, jonne niin taiteilijat kuin kuulijatkin haluavat tulla yhä uudelleen. Konserttisaleina toimivat pääosin Sastamalan keskiaikaiset kivikirkot, joiden tunnelmassa ja akustiikassa vanha musiikki soi aitona ja täydellisenä. Monipuolisessa ohjelmistossa tarjotaan yleisölle musiikkia kaikilta vanhan musiikin aikakausilta, niin keskiajalta kuin barokin ja renessanssin kausiltakin, esitellen laajasti sekä vokaali- että instrumentaalimusiikkia. Esiintyjät ovat suomalaisia ja kansainvälisiä vanhan musiikin huippuja. Konserttisarjaa täydentää kansainvälinen mestarikurssi. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii englantilainen luuttutaiteilija Michael Fields. Sastamala Gregoriana -festivaali järjestetään tänä kesänä 23. kerran.

Finland Festivals nimesi tapahtuman Vuoden festivaaliksi 2016.

Sastamala Gregoriana järjestetään 20.-27.7.2018.