29.02.2024

Vekara-Varkaus -festivaaliviikko: Talvi-Vekarassa istutaan satupuun alle Kirsi Kunnaksen luomien hahmojen kanssa

Kirsi Kunnas 100 –juhlavuosi näkyy Varkaudessa talviloman tapahtumaviikolla 4.-10.3. monessa ohjelmasisällössä.

Rakastetun runoilijan, Kirsi Kunnaksen syntymästä on tänä vuonna kulunut sata vuotta. Valtakunnallinen juhlavuosi näkyy myös Talvi-Vekaran ohjelmissa, joista monet haluavat muistuttaa lapselle lukemisen ja lapsen oman lukuharrastuksen merkityksestä. Alle kouluikäiselle lukeminen vahvistaa oppimisen taitoja ja helpottaa koulutaivalta.

– Lukuintolähettiläs Agneta Möller-Salmelan mukaan lukeminen tuo esiin elämän antamia mahdollisuuksia ja antaa ratkaisumalleja tuleviin haasteisiin. Lukemisen avulla saavutettu laajempi ajatusmaailma tasoittaa lapselle ja nuorelle tietä hyvän elämän luomiseksi. Lukeminen myös auttaa lasta menestymään, mutta sen avulla voi myös lisätä empatia ja suvaitsevaisuutta. Yhteiset lukuhetket tuovat lapsia ja aikuisia lähemmäksi toisiaan, kiteyttää Leena Ruotsalainen Varkauden kirjaston lasten- ja nuortenosastolta.

Talvi-Vekarassa lapselle ja lapsen kanssa lukeminen onnistuu matalalla kynnyksellä. Kirjastolle rakennettu Runo-olohuone on eri puolilla Suomea juhlavuonna järjestettävä lukutila, jossa Kirsi Kunnaksen runot, Jani Ikosen iloiset kuvitukset ja innostavat runotehtävät antavat hauskaa yhteistä tekemistä koko perheelle. Runo-olohuoneessa voi Kirsi Kunnaksen kehotuksen mukaisesti ottaa lapsen syliin ja lukea hänelle tilassa olevia kauniisti kuvitettuja kirjoja.

– Tilassa on suuri satupuu, jonka alle voi istahtaa lukemaan kirjoja Tiitiäisen kanssa ja Haitulan hatusta saattaa vaikka löytää kaniineita. Runo-olohuoneessa pääsee tekemään runoselfieitä tai vetämään runot hatusta, vinkkaa tapahtumatuottaja Tiina Nissinen.

Sanataidesisältöjen lisäksi tapahtumaviikolla tarjotaan tuttuun tapaan myös muuta toimintaa. Lapset pääsevät tekemään itse käsillään työpajoissa: perheen pienimmät taiteilevat Vauvojen värikylvyssä ja isommat lapset voi viedä luomaan taidegrafiikka- ja guassiväripajoihin.

– Taidegrafiikkapajassa tehdään taidetta helpolla ja hauskalla gelli print-menetelmällä. Tekniikka sopii ihan kaikille ja on helppo, hauska ja yllätyksellinen tapa tehdä taidetta, kertoo pajaa ohjaava Tiina Nissinen.

Eläinten ystävien kannattaa suunnata Varkauden lähiympäristön tiloille, joilla pääsee touhuamaan hevosten ja muiden eläinten kanssa. Energiaa voi välillä käydä purkamassa hiihtoseikkailulla, liikuntapeleissä tai diskoissa, joita järjestetään sekä perinteisellä tanssilattialla että jäällä.

– Odotan itse innolla Talvi-Vekaran esityksiä. Viikon huippuvierailuna on kaiken ikäisille sopiva sirkusesitys Yökylä Warkaus-salissa tiistaina. Perjantaina puolestaan nähdään Teatteri Tuomikon Suru Puserossa –nukketeatteriesitys, jossa käsitellään turvallisesti surun tunnetta, sanoo tapahtumapäällikkö Marketta Kosunen.

Vekara-Varkaus –festivaaliviikko, Talvi-Vekara ja Syys-Vekara ovat Varkauden kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalveluiden järjestämiä tapahtumaviikkoja lapsille ja perheille, isovanhempia unohtamatta. Talvi-Vekara järjestetään vuosittain talvilomaviikolla 10 (4.-10.3.2024), valtakunnallinen päätapahtuma Vekara-Varkaus –festivaaliviikko viikolla 24 (10.-16.6.2024) ja Syys-Vekara syyslomaviikolla 42 (14.-20.10.2024). Vekara-Varkaus –festivaaliviikko on Itä-Suomen suurin lastenfestivaali. Festivaalien ohjelmat löytyvät osoitteesta www.vekara-varkaus.fi.

Festivaalin sivuille