19.03.2014

Värttinä Musiikkijuhla Sommeloon

Yhtyeen kesän ainoa Suomen konsertti on ainutlaatuinen akustinen elämys

Kainuussa ja Vienan Karjalassa heinäkuussa jo yhdeksättä kertaa järjestettävä Musiikkijuhla Sommelo on saanut tulevan kesän esiintyjiinsä merkittävän lisäyksen. Suomen kaikkien aikojen legendaarisin kansanmusiikkiyhtye Värttinä esiintyy festivaalin avajaispäivän pääkonsertissa ainutlaatuisella, akustisella kokoonpanolla. Maailmalla vuodesta toiseen mainetta niittävä yhtye palaa Sommelo-konsertissaan ensimmäistä kertaa sitten alkuaikojensa akustiseen esiintymismuotoon. Konserttipaikkana toimii Kuhmo-talon Lentua-sali.
Vuonna 1983 Pohjois-Karjalan Rääkkylässä, Kaasisen perheen tuvassa syntyi yksi Suomen kansanmusiikin lippulaivoista ‒ Värttinä. Siitä lähtien yhtye on kiertänyt ympäri maailmaa yli 30 vuoden ajan, kerännyt vaikutteita muista musiikkikulttuureista ja muovannut musiikkiaan aikojen muuttuessa. Värttinä nosti kansanmusiikin ennen kokemattomaan suosioon jo ensimmäisten vuosiensa aikana, ja voittokulku maailmalla jatkuu yhä. Viime vuonna yhtye juhli 30-vuotista taivaltaan ja esiintyi syksyllä mm. Lontoon LIFEM -festivaalin pääesiintyjänä. Tulevaa Musiikkijuhla Sommelon erityistä akustista konserttiaan yhtye kuvailee seuraavasti:
Kun tie on vienyt eteenpäin pitkän aikaa, on hyvä hetki katsoa taakseen sinne, mistä koko matka on alkanut, Värttinän alkulähteille. On aika palata juurilleen, pysähtyä ja kokea jälleen se laulun voima, mistä yhtyeen inspiraatio aikoinaan lähti ja mikä ajaa tekemään musiikkia edelleen. Tällaisen matkan jälkeen jää nähtäväksi, millaisia tuliaisia paluu juurille on tuonut.

Värttinä akustisena Sommelossa keskiviikkona 2.7.2014 klo 19.00 Kuhmo-talon Lentua-salissa:
Mari Kaasinen, laulu
Susan Aho, laulu
Karoliina Kantelinen, laulu
Matti Kallio, harmonikka, huilut
Matti Laitinen, kielisoittimet
Lassi Logrén, viulu, jouhikko

 

Tinkimättömästä laadustaan tunnetun Musiikkijuhla Sommelon muihin esiintyjänimiin kuuluvat tänä vuonna lisäksi mm. Ruthie Dornfeldt Trio, Alamaailman vasarat, Pekko Käppi, Kaj Chydenius & Ritva Sorvali, Markku Lepistö, Satuja soitosta! ja Puhti-duo. Konserttien lisäksi tapahtuman rikkaassa ja laadukkaassa ohjelmassa on tänäkin vuonna mm. musiikkikursseja ja seminaareja. Musiikkijuhla Sommelo järjestetään Kainuussa ja Vienan Karjalassa 2.‒6.7.2014. Tapahtuman järjestää Pro Sommelo ry.

 

Sommelo on musiikin juhlaa!

www.sommelo.net

https://www.facebook.com/sommelo