29.07.2016

Vanhan musiikin ystävän onnen päivät viikonloppuna Korsholman Musiikkijuhlilla

Viikonloppuna on vanhan musiikin ystävän onnen päivät Korsholman Musiikkijuhlilla, mutta tarjontaa löytyy myös ennokkoluulotonta maailmanmusiikkia diggaavalle, nuorten lahjakkuuksien bongaajalle, lapsille ja lapsenmielisille, Einar Englundin satavuotisjuhlista kiksinsä saavalle, wieniläisestä myöhäisromantiikasta nauttivalle ja urkumusiikkiin intohimoisesti suhtautuvalle. Maanantaina pääsee juopumaan romantiikan ajan Wienistä kokonaisen konsertin verran ja myös pohjoismaisen jazzin voimatrio Viktoria Tolstoyn johdolla tuo oman korkeatasoisen panoksensa Musiikkijuhlien ohjelmaan.

Lauantai 30.7.

Kokopäiväretki UNESCOn maailmanperintöalueelle

Reippaimmat musiikkijuhlavieraat suuntaavat lauantaina koko päivän retkelle Raippaluotoon ja Björköbyhyn UNESCOn maailmanperintöalueelle. Lähtö on Vaasan kaupungintalolta aamupäivällä klo 11 ja lounas syödään Raippaluodon Café Arkenissa klo 12. Klo 14 Björköbyn vanhassa Suolaamossa esiintyy eri musiikkityylejä suvereenisti yhdistävä kolmen kotimaisen virtuoosin Pipoka.

Alunperin brasilialaista forró-musiikkia esittämään syntynyt yhtye on sittemmin muuttunut kaikki mahdolliset musiikkikulttuurit sulattavaksi musiikin moniottelijaksi ja forrósta muistuttaa lähinnä vankka rytmisyys. Pipokan konsertit ovat seikkailuja, joissa improvisaatio sekä lainatut ja itse sävelletyt osuudet kohtaavat. Konsertin jälkeen yleisöllä on mahdollisuus osallistua noin tunnin pituiseen luonnonhistorialliseen patikointiin näköalatorni Saltkaretiin tai veneretkelle, jolla tutustutaan Björköbyn ainutlaatuiseen luontoon mereltä käsin. Paluu Vaasaan n. klo 18.

Liput:

23/19/11 € pelkkä konsertti

55/51/43 € lounas ja konsertti sekä kuljetukset Vaasasta Björköbyhyn ja takaisin

85/81 € lounas, konsertti ja retki, sekä kuljetukset

Linja-autokuljetus suoraan konserttiin Vaasan kaupungintalolta klo 13

Raippaluodon kirkossa klassismia alkuperäisinstumentein

Suomen johtaviin vanhan musiikin laulajiin kuuluva mezzosopraano Essi Luttinen konsertoi ystävineen Raippaluodon kirkossa lauantaina klo 17.30. Ohjelmassa on paljon Wolfgang Amadeus Mozartin musiikkia, mutta myös isä-Bachin nuorimman pojan Johann Christian Bachin  sekä Joseph Haydnin ooppera-aarioita kuullaan.

Luttista säestää fortepianisti Anna Kuvaja sekä klassismin ajan puhaltimin musisoiva Zetes-puhallinkvintetti ja he esittävät myös Mozartin Kvinteton pianolle ja puhaltimille K.452. Aariasovitukset pienyhtyeelle on tehnyt Zetesin fagotisti Jani Sunnarborg.

Liput 27/23/13 €, linja-autokuljetus Vaasan kaupungintalolta klo 16.30

Terveiset Italiasta Isoonkyröön

Suomalainen barokkiorkesteri esiintyy Isonkyrön tunnelmallisessa vanhassa kirkossa lauantain loppuillassa klo 21. Orkesterin ohjelmassa on pääosin saksalaista täys- ja myöhäisbarokkia, mutta vahvalla italialaisella kierteellä.

Konsertin avaa Evaristo Felice dall’Abacon Konsertto D-duuri, joka on sävelletty concerto grosso -tyyliin. Johann Friedrich Faschin Sinfonian g-molli jälkeen päästään ensimmäiseen solistinumeroista, kun kuullaan Johann Sebastian Bachin Brandenburgilainen konsertto nro 5 D-duuri. Solisteina teoksessa soittavat orkesteria konserttimestarin paikalta liidaava viulisti Irma Niskanen, jo aiemmin päivällä Zetes-kvintetin riveissä Raippaluodossa esiintynyt huilisti Pauliina Fred sekä cembalisti Petteri Pitko. Väliajan jälkeen Pitko siirtyy takaisin continuo-osastoon ja päästää Niskasen ja Fredin briljeeraamaan Georg Philipp Telemannin Konsertossa huilulle ja viululle. Konsertin päättää Georg Friedrich Händelin italialaiseen tyyliin sävelletty Concerto grosso a-molli.

Liput 27/23/13 €, linja-autokuljetus Vaasan kaupungintalolta klo 20.00

Venäläis-ukrainalaista loistoa Augustissa

Musiikkijuhlakahvila Kaffehuset Augustin iltapäivähetkessä klo 15 kuullaan festivaalin nuorta taitoa, kun esiintymässä on ukrainalaisviulisti Aleksei Semenenkon ja venäläispianisti Inna Firsovan duo.

Vapaa pääsy

Sunnuntai 31.7.

Bravaden lastenkonsertit suomeksi ja ruotsiksi

Heinäkuun viimeinen päivä, sunnuntai 31.7. tarjoaa ohjelmaa perheen nuorisolle kahdella kielellä. Kulttuuritalo Fannyssa (ent. Miratalo) aivan Vaasan ortodoksisen kirkon naapurissa esiintyy renessanssinokkahuilukvartetti Bravade kahdella näytelmällisellä konserttiohjelmalla. Klo 15.30 esitys Herr Tankspridd och hans vänner on ruotsiksi ja klo 17 nähdään ja kuullaan sille itsenäinen jatko-osa suomeksi nimellä Heviveljekset ja klasarit kilpasilla. Luvassa vauhtia, vaarallisia tilanteita ja musiikkia klassisen musiikin ja nokkahuilun historian alkuhämärästä Michael Jacksoniin ja Robiniin.

11 €/aikuinen, lapset ilmaiseksi. Mehu- ja jäätelötarjoilua.

Taiteellinen johtaja vetelee vasurilla

Vöyrin kirkko on ollut jo vuosia Musiikkijuhlien vakituinen konserttipaikka.

Tänä vuonna konsertti on sunnuntaina 31.7. klo 19 ja esiintymässä on alkupuoliskolla viulisti Aleksei Semenenkon ja pianisti Inna Firsovan ukrainalais-venäläinen duo sekä väliajan jälkeen vuoden kvartettivieras Aron-kvartetti yhdessä festivaalijohtaja Henri Sigfridssonin kanssa. Konsertti alkaa Johann Sebastian Bachin Chaconnella, joka on sooloviulupartitasta nro 2, ja jatkuu Einar Englundin myöhäiskauden Pavanella ja Sonaatilla viululle ja pianolle. Tauon jälkeen siirrytään 90 vuoden takaiseen Wieniin ja ohjelmassa on Franz Schmidtin Pianokvintetto G-duuri, jonka piano-osuus esitetään vasemmalla kädellä.

Liput 23/19/11 €, linja-autokuljetus Vaasan kaupungintalolta klo 18.00

Urkuresitaali Pedersören kirkossa

Tyylipuhdas urkuresitaali on ollut Korsholman Musiikkijuhlien ohjelmassa aniharvoin, mutta sunnuntai-iltaan mahtuu sellainenkin. Pedersören kirkossa klo

20 esiintyy saksalainen Roland Maria Stangier, joka on paitsi Essenin Folkwang-yliopiston urkuprofessori, myös Essenin Ristinkirkon urkuri. Hänen ohjelmansa alkaa Johann Sebastian Bachin Vivaldi-sovituksella ja käy sen jälkeen läpi kohtalaisen kronologisessa järjestyksessä tärkeimmät urkumusiikin kaudet läpi päättyen Stangierin omaan improvisaatioon hänelle ennen konserttia annetusta teemasta. Erittäin tärkeä urkumusiikin alue sekin.

Vapaa pääsy

Yhteistyössä Calcanten ry:n kanssa

Yötaivaan sylissä ortodoksisessa kirkossa

Renessanssinokkahuilukvartetti Bravade riisuu lastenkonsertin jäljiltä heviperuukkinsa ja spandex-housunsa ja siirtyy vakavampiin tunnelmiin Vaasan ortodoksiseen kirkkoon. Yhtyeen konsertin nimi on Yötaivaan sylissä ja se sisältää nokkahuiluconsortille sävellettyä ja sovitettua musiikkia renessanssista nykypäivään, säveltäjäniminä mm. Thomas Tallis, Johann Sebastian Bach ja useanakin vuonna Korsholman Musiikkijuhlien säveltäjävieraana ollut Sebastian Fagerlund, jonka uusi teos juuri tälle yhtyeelle, Windways, sai kantaesityksensä Kemiönsaaren Musiikkijuhlilla heinäkuussa.

Ortodoksinen kirkko klo 22, ”Yötaivaan sylissä”

27/23/13 €

Maanantai 1.8.

Wiener Blut

Vuoden maantieteellinen keskipiste Musiikkijuhlilla on Wien ja maanantai-illan konsertissa Vaasan kaupungintalolla klo 19 kuullaan romantiikan eri kausilta kolme vahvasti Wieniin linkittyvää teosta. Konsertin aloittaa Gustav Mahlerin sarja Vaeltavan kisällin lauluja, joka tosin syntyi nuoren Mahlerin kapellimestarikaudella Kasselissa. Sarjan esittävät baritoni Herman Wallén ja pianisti Akiko Sigfridsson. Franz Schubertin Wanderer-fantasia D.760 on samoin nuoren ja liikkuvaisen säveltäjän luomus, tosin Schubert ei vanhaksi elänytkään. Pianisti Risto-Matti Marin tunnelmoi vaellustunnelmissa. Erich Korngold oli tässä seurassa jo kokenut 30 ja risat -ikäluokan edustaja säveltäessään Sarjansa kahdelle viululle, sellolle ja pianolle. Pianostemma on sävelletty vasemmalle kädelle ja flyygelin ääressä onkin festivaalijohtaja Henri Sigfridsson. Hän saa seuraa Aron-kvartetin jäsenistä.

Vaasan kaupungintalo klo 19

Liput: 27/23/13 €

Tears for Esbjörg

Vuoden skandinaavinen jazz-tapaus Pohjanmaalla on varmasti laulaja Viktoria Tolstoyn, pianisti Iiro Rantalan ja kitaristi Ulf Wakeniuksen trion konsertti Vaasan tunnelmallisessa Ritzissä maanantai-iltana klo 21. Voisi sanoa, että mukana on vielä yksi pohjoismainen jazz-huippu, nimittäin vuonna 2008 kuollut ruotsalaispianisti Esbjörn Svensson, joka oli tärkeässä roolissa Tolstoyn uran alkuvaiheessa. Konsertti on tribuutti Svenssonille sisältäen paitsi hänen kappaleitaan, myös yhtyeen jäsenten omia sävellyksiä ja jazzin ikivihreitä.

Konsertin nimi, Tears for Esbjörg, tulee Iiro Rantalan kappaleesta, jonka hän levytti soolopianolevylleen Lost Heroes.

Liput: 27/23/13 €

Augustissa tuplabuukkaus

Festivaalikahvila Kaffehuset Augustin iltapäiväkahvissa on maanantaina kaksi kärpästä yhden hinnalla. Kiireinen jazz-tähti Viktoria Tolstoy saapuu Vaasaan sopivasti ehtiäkseen Augustiin kertomaan illan konserttinsa ohjelmasta ja elämästään kansainvälisenä jazz-artistina. Tolstoyn jälkeen kuullaan musiikkia, kun esiintymässä on maalahtelaislähtöiset Sjöholmin veljekset, pianisti Svante Sjöholm ja laulaja/lauluntekijänä kunnostautunut Erik Sjöholm.

Vapaa pääsy

www.korsholmmusicfestival.fi