15.07.2021

Vanhan musiikin festivaali Sastamala Gregoriana alkaa tänään

Torstai 15.7. klo 19.00, Sastamalan Pyhän Marian keskiaikainen kivikirkko

Ruusuromaanin kukkiva puutarha musiikkia 1200-luvun runoelman tunnelmiin

Tuuli Lindeberg ja Anna-Maaria Oramo uppoutuvat festivaalin avajaiskonsertissa keskiajan runouden ja rakkauden syövereihin Roman de la Rose -runoelman matkassa. Tämä Ruusuromaani oli keskiajalla laajalti tunnettu ja suosittu rakkausrunoelma, jota pidettiin hyveellisen ja ylhäisen ritarirakkauden käsikirjana. Laulajan ja kosketinsoittimen dialogi kertoo ranskalaisen keskiajan ja renessanssin musiikin keinoin Ruusuromaanin nuorukaisen tarinaa. Se on unimatka kohti paratiisinomaista Mielihyvän Puutarhaa, jossa nuorukainen kohtaa allegorioita, vertauskuvallisia rakkauden aspekteja, ihmishahmossa. Tarina etenee kohti Ruusun kohtaamista, rakastumista ja kirpaisevaa kohtaloa.

Tuuli Lindeberg, laulu

Anna-Maaria Oramo, laulu, clavisimbalum ja virginaali

Konsertin kesto on n. 2 h sisältäen väliajan.

Konsertteihin myydään vallitsevan tilanteen vuoksi rajallinen määrä pääsylippuja.

Sisätiloissa järjestettävissä konserteissa yleisöltä edellytetään kasvomaskin käyttöä.

Liput myynnissä Lippupisteellä ja Tyrvään kirjakapassa.

 

Sastamala Gregoriana

Suomen suurin yhtäjaksoisesti toiminut vanhaan musiikin tapahtuma Sastamala Gregoriana järjestetään vuosittain heinäkuussa. Normaalioloissa mestarikurssi täydentää kansainvälisesti korkeatasoista konserttisarjaa. Finland Festivals valitsi Sastamala Gregorianan Vuoden festivaaliksi vuonna 2016.

Vanhalla musiikilla (eng. early music) tarkoitetaan yleensä musiikkia vuosilta n. 500–1750. Keskiaikainen (500–1400), renessanssi- (1400–1600) ja barokkimusiikki (1600–1750) ovat vanhan musiikin keskeiset tyylilajit. Vanhaa musiikkia esitetään usein ns. periodisoittimin, mikä tarkoittaa joko aitoja vanhoja aikalaissoittimia tai niiden nykyaikaisia rekonstruktioita. Gregoriaanisen musiikin, jonka mukaan Sastamala Gregoriana on saanut nimensä, arvioidaan syntyneen keskiajan alkupuolella (500– 700). Gregoriaanisella musiikilla on ollut laaja vaikutus myöhempään länsimaiseen taidemusiikkiin.

Sastamala Gregoriana on Visit Tampere -kumppani, Finland Festivals ry:n, Pirkanmaan festivaalit – Pirfest ry:n sekä Suomen vanhan musiikin liitto Svamuli ry:n jäsen, REMA -jäsen (RÉSEAU EUROPÉEN DE MUSIQUE ANCIENNE / EUROPEAN EARLY MUSIC NETWORK) että NORDEM – jäsen (Nordic Early Music).

www.sastamalagregoriana.fi