24.06.2014
Valokuvanäyttely harmonikasta jatkosodassa 1941-1944 Sata-Häme Soi -festivaalin ajan Ikaalisissa
Sodan päättymisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi 70 vuotta ja tuon ajan tapahtumat ovat sen vuoksi tänä kesänä esillä monin tavoin. Suomen Harmonikkainstituutti on koonnut Ikaalisiin valokuvanäyttelyn harmonikasta jatkosodassa.
Yli puoli miljoonaa suomalaista nuorta miestä ja naista mobilisoitiin kesällä 1941 eri tehtäviin jatkosotaan, joka kesti yli kolme vuotta. Jatkosodan miehet ja naiset olivat ikäluokkaa, jonka suosikkisoitin oli haitari. Harmonikka soi myös rintamalla, välillä tunnetun mestarisoittajan ja välillä oman yksikön pelimannin käsissä. Musiikki ei tuntenut rajoja; sodassa välillä ammuttiin ja välillä soitettiin, joskus jopa yhdessä äskeisen vihollisen kanssa. Kuin ihmeen kaupalla pelimannit saivat kuljetettua harmonikkaa sodassa ehjänä mukanaan. Aina kun oli mahdollista, se myös soi.
Sota-ajan harmonikka –näyttelyn kuvat on poimittu Maanpuolustuskorkeakoulun ylläpitämästä SA-kuvagalleriasta. Vaikuttavat kuvat vievät katsojan niin virallisiin viihdytyskonsertteihin kuin korsujen suojiin – ja jopa sotatantereen keskelle. Kuvista näkee, miten tärkeä soitin harmonikka oli elettäessä sodan kammottavissa olosuhteissa.
Valokuvanäyttelyn on koonnut Suomen Harmonikkainstituutti, ja se on esillä Ikaalisten kauppaoppilaitoksen tiloissa Sata-Häme Soi -juhlien ajan 2.–5.7. Näyttelyn asiantuntijana toimii Tampereen yliopiston dosentti fil.tri. Marko Tikka, joka pitää avajaisesitelmän 2.6. klo 14.
Sata-Häme Soi järjestetään 1.-6.7.2015.