10.08.2009

Valeri Gergijev saapuu Turun musiikkijuhlille

Klassisen musiikin ehdoton supertähti, kapellimestari Valeri Gergijev saapuu Suomeen tiistaina. Mariinski-teatterin maailmankuulu sinfoniaorkesteri konsertoi Gergijevin johdolla Turun musiikkijuhlilla tiistaina ja keskiviikkona. Ennen tiistai-illan ”Mariinsky in Symphony” -konserttia Turun konserttitalolla järjestetään yleisölle avoin paneelikeskustelu, jossa professori Matti Klingen alustuksen jälkeen festivaalin suomalaiset ja venäläiset taiteilijat keskustelevat maiden kulttuuriyhteistyöstä. Tiistaina alkavat myös ihastuttavat Iltapäivän Bach -konsertit sekä Taidemuseon lounaskonsertit.

Valeri Gergijev villitsee

Mariinski-teatterin orkesteri ja Valeri Gergijev tuovat musiikkiterveiset Pietarista kahdessa sinfoniakonsertissa. Maailman eturivin orkestereihin lukeutuvalla Mariinski-teatterin orkesterilla on pitkät perinteet, ja se on vieraillut kaikissa maailman merkittävimmissä ooppera- ja konserttitaloissa sekä kantaesittänyt suuren osan venäläisiä suurteoksia.

Kapellimestarilegenda Valeri Gergijev on aikamme loisteliaimpia kapellimestareita, joka on johtanut menestyksekkäästi useita eturivin sinfoniaorkestereita, levyttänyt paljon ja perustanut kansainvälisiä musiikkifestivaaleja. Gergijev on palkittu työstään monella arvostetulla palkinnolla. Suurtähden johtaminen on upeaa nähtävää ja kuultavaa – elämys, jota ei unohda.

Konsertissa Mariinsky in Symphony tiistaina 11.8. kuullaan suomalaisen ja venäläisen sinfoniamusiikin loistokkainta antia. Konsertin avaa Rodion Shtshedrinin Sinfoninen diptyykki keväältä 2009. Suurelle orkesterille kirjoitettu teos on omistettu Gergijeville. Seuraavaksi Gergijev pääsee tulkitsemaan suomalaista sielunmaisemaa Jean Sibeliuksen 6. sinfoniassa, jota on kutsuttu Sibeliuksen suomalaisimmaksi sinfoniaksi. Konsertin päättää upea Pjotr Tshaikovskin 5. sinfonia e-molli, jota hallitsee epäilevä kohtaloajatus: heittäytyäkö kohtalon armoille?

Professori Matti Klinge alustaa paneelikeskustelun

Emeritus professori Matti Klinge vierailee Turun musiikkijuhlilla keskustelutilaisuudessa, jossa pohditaan Venäjän ja Suomen kulttuurien suhteita vuodesta 1809 nykypäivään. Professori Klinge on yksi Suomen tuotteliaimpia ja tunnetuimpia historiantutkijoita ja kulttuurikeskustelijoita. Läsnä ovat Klingen lisäksi festivaalin taiteellinen johtaja Martti Rousi, pianisti ja kapellimestari Olli Mustonen, säveltäjä ja pianisti Rodion Shtshedrin sekä muita festivaalin taiteilijoita. Klinge pitää tilaisuudessa alustuksen, joka sisältää katsauksen maiden kulttuurihistoriaan ja nykypäivään. Alustuksen jälkeen läsnä olevat taiteilijat keskustelevat taiteilijaystävyydestään ja myös yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun. Tilaisuus pidetään tiistaina. klo 17 konserttitalon kahvilassa.

Historian suurmiehiä Tuomiokirkon urkukonsertissa

Tuomiokirkkoseurakunnan tiistaisarja yhteistyössä musiikkijuhlien kanssa tarjoaa erilaisen Tuomiokirkon iltamusiikki -konsertin tiistaina 11.8. klo 20. Venäläinen urkuri Katya Melnikova raottaa historian suurmiesten elämää ohjelmalla ”Music by the Great”, jossa kuullaan mm. Henri VIII:n, Iivana Julman ja Leonardo da Vincin säveltämiä teoksia. Katya Melnikova on arvostettu moskovalainen konserttiurkuri, joka on konsertoinut laajalti Euroopassa ja toimii nykyään Moskovan Filharmonian urkusolistina.

Iltapäivän Bach tarjoaa meditaatiota arkeen

Viime vuoden suursuosikki Iltapäivän Bach -konserttisarja jatkuu tänä vuonna viulusonaatein ja -partitoin. Iltapäivän Bach -konsertit tarjoavat kuulijalle mahdollisuuden hiljentyä Tuomiokirkon rauhaan puolen tunnin ajaksi päivittäin. Jokainen konsertti tarjoaa eri tunnelman valon osuessa kirkon holveihin eri aikoihin.

J.S. Bachin sooloviuluteokset kuuluvat klassisen viulumusiikin perusohjelmistoon ja niitä on myös sovitettu paljon eri soittimille.
Näissä kuudessa kappaleessa kiteytyy Bachin taiturillinen soittimen käyttö, ja kuusi nuorta viulistia saavatkin ottaa mittaa toisistaan virtuoosimaisissa kappaleissa.

ti 11.8. klo 13 Laura Vikman: Sonaatti nro 1 g-molli ke 12.8. klo 14 Antti Tikkanen: Partita nro 1 h-molli to 13.8. klo 15 Minna Pensola: Sonaatti nro 2 a-molli pe 14.8. klo 16 Petteri Iivonen: Partita nro 2 d-molli la 15.8. klo 17 Sini-Maaria Simonen: Sonaatti nro 3 C-duuri su 16.8. klo 18 Linnea Hurttia: Partita nro 3 E-duuri

Bachin ensimmäisessä sooloviulusonaatissa g-molli murheellista melodiaa tehostetaan rikkaalla koristelulla. Sonaatissa on sekä nopeita, virtuositeettia vaativia osia että koskettavan kauniita fuugalinjoja, joiden tulkitsemiseen tarvitaan intensiivisyyttä. Viulisti Laura Vikman on opiskellut Sibelius-Akatemiassa sekä Hochschule für Musik Kölnissä. Hän on esiintynyt solistina ja pitänyt omia resitaaleja useissa Euroopan maissa sekä voittanut monia kansainvälisiä kilpailuja. Vikman toimii RSO:n 3. konserttimestarina ja Tempera-kvartetin 1. viulistina.

Seniorum – musiikki kuuluu kaikille

Tämän vuoden uutuus on Seniorum-sarja, jonka tarkoituksena on viedä taidemusiikkia niille, jotka eivät pääse sitä konserttisaleihin kuuntelemaan. Useat tutkimukset todistavat, että musiikilla on terveyttä edistävä vaikutus: se alentaa verenpainetta ja stressihormonien tasoa, auttaa kohtaamaan elämän kriisejä ja ehkäisee masennusta. Musiikkijuhlien Seniorum-sarjan artisteina ovat musiikkijuhlien mestarikurssioppilaat.

Seniorum I -konsertissa Palvelutalo Ruusukorttelissa konsertoi sellisti Inka Saavalainen ja Seniorum II -konsertissa Saga Kaskenniityssä vuoroon pääsee sellisti Heikki Takkula. Pianistina toimii Mikael Kemppainen.
Konsertteihin on vapaa pääsy.

Seniorum I ma 10.8. klo 15 Palvelutalo Ruusukortteli Seniorum II ti 11.8. klo 15 Saga Kaskenniitty

Taidemuseossa lounasaikaan

Turun musiikkijuhlien perinteisistä mestarikurssikonserteista Turun taidemuseossa saadaan nauttia myös tänä vuonna. Mestarikurssilaisia opettavat sellistit Martti Rousi, Timo Hanhinen ja Erkki Lahesmaa, viulistit Philippe Graffin ja Alexander Vinnitski sekä liedpari mezzosopraano Monica Groop ja pianisti Gustav Djupsjöbacka.

Mestarikurssilaiset konsertoivat taidemuseon yläsalissa tiistaista perjantaihin 11.–14.8. klo 12.30. Alle tunnin mittaisiin konsertteihin pääsee museolipulla.

Päivän ohjelma:

12.30 Lounaskonsertti
Taidemuseo
Sisäänpääsy museolipulla

13.00 Iltapäivän Bach
Tuomiokirkko
Laura Vikman, viulu
Liput: 10 / 5 €

15.00 Seniorum II
Saga Kaskenniitty
Heikki Takkula, sello
Mikael Kemppainen, piano
Vapaa pääsy

17.00 Paneelikeskustelu
Konserttitalon kahvio
prof. Matti Klinge
Vapaa pääsy

19.00 Shostakovitsh.Arvoitus.
Manilla
Liput: 35 / 25 / 15 €

19.00 Mariinsky in Symphony
Konserttitalo
Valeri Gergijev, joht.
Shtshedrin – Sibelius – Tshaikovski
Liput: 45 / 35 / 25 €

20.00 Tuomiokirkon iltamusiikki
Katya Melnikova, urut
Vapaa pääsy

Lipunmyynti

Lippuja konsertteihin saa Lippupalvelun myyntipisteistä kautta maan, Turun konserttitalon lippukassalta ma-pe klo 12–15 sekä konserttipaikoilta tuntia ennen konsertin alkua.

Turun musiikkijuhla järjesteään 10.-16.8.2009.

http://www.tmj.fi