21.07.2011

Vahvaa laulua ja unkarilaista temperamenttia: Unkarin valtionoopperan vierailu Savonlinnan Oopperajuhlilla

Savonlinnan Oopperajuhlien tämänvuotinen vieraileva oopperatalo, Unkarin valtionooppera, saapuu Budapestista Savonlinnaan 208 henkilön voimin. Unkarilaiset esittävät juhlilla Giuseppe Verdin Don Carlon, Zoltán Kodályn teoksen Psalmus Hungaricus sekä Béla Bartókin yksinäytöksisen oopperan Herttua Siniparran linna.

”On todella hienoa olla Savonlinnassa. Kaupungissa ja Oopperajuhlilla on aivan ainutlaatuinen tunnelma ja ihmiset ovat ystävällisiä. Tämä on iso asia meille kaikille”, iloitsee Unkarin valtionoopperan taiteellinen hallintopäällikkö Donatella Failoni. Unkarilaiset vierailevat Savonlinnassa nyt toista kertaa. Ensimmäinen vierailu oli vuonna 1994, jolloin teoksina olivat Hatšaturjanin Spartacus-baletti ja Richard Straussin Salome.

Savonlinnan Oopperajuhlilla Don Carloa on aiemmin esitetty omana tuotantona vuosina 1979-1985. Failoni kertoo unkarilaisten Don Carlo -produktiosta: ”Olemme muuttaneet lavastuksen Olavinlinnaan sopivaksi, mutta muuten ohjaus on András Mikón alkuperäisohjaus ja hyvin perinteinen”. Don Carlossa on kaksoismiehitys ja päärooleja laulavat mm. Attila Fekete (Don Carlo), István Rácz (Filip II) ja Eszter Sümegi (Elisabet). Zoltán Horváthin ohjaaman Don Carlon ensi-ilta on Olavinlinnassa lauantaina 23.7. klo 19, ja esitykset jatkuvat 27.7. asti. Kaikki unkarilaisten esitykset johtaa Balázs Kocsár.

Unkarilaisessa illassa sunnuntaina 24.7. klo 19 ohjelmassa on Kodályn Psalmus Hungaricus op. 13 ja Bartókin Herttua Siniparran linna (A kékszakállú herceg vára) puolinäyttämöllisenä versiona. Psalmus Hungaricuksen tenorisolistina laulaa Attila Fekete, Herttua Sinipartana esiintyy baritoni Gábor Bretz ja Siniparran vaimo Judithina sopraano Andrea Meláth.

Psalmus Hungaricus on Kodályn vuonna 1923 säveltämä teos tenorille, kuorolle ja orkesterille. Se tilattiin Budan, Pestin ja Óbudan yhdistymisen 50-vuotisjuhlavuonna pidettyä gaalakonserttia varten. Bartókin Herttua Siniparran linna taas on Unkarin oopperakirjallisuuden merkittävimpiä teoksia. Se on ainoa unkarilainen ooppera, jota esitetään ympäri maailmaa. Béla Balázsin tekstiin ja Siniparta-taruun pohjautuva ooppera on vuodelta 1911.

Unkarin valtionooppera ei ole vain yksi Budapestin merkittävimmistä taiteellisista kiintopisteistä, vaan se on myös Unkarin yli 300-vuotisen oopperataiteen symboli. Unkarin valtionooppera on aina pitänyt yllä korkeaa tasoa ja kutsunut vierailijoiksi mm. Montserrat Caballén, Plácido Domingon, Luciano Pavarottin, José Curan ja Thomas Hampsonin. Unkarilaiseen solistikuntaan on kuulunut maineikkaita taiteilijoita kuten Ilona Tokody, Andrea Rost, Ildikó Komlósi, Georgina Lukács, Eszter Sümegi, Gábor Bretz, Dénes Gulyás, Kolos Kováts, Attila Fekete, Zoltán Nyári ja Béla Perencz. Savonlinnassa heistä kuullaan nyt useita.

Etusivu