29.05.2015

Uutuuksien kesä 2016 Savonlinnan Oopperajuhlilla

Savonlinnan Oopperajuhlien kesän 2016 pääteemana on italialainen ooppera. Sen myötä vahvasti esille nousee myös William Shakespeare, jonka kuolemasta tulee kuluneeksi 400 vuotta. Italialaisen oopperaperinteen ohella ohjelmistossa on yksi 1900-luvun oopperan ehdottomista merkkiteoksista.

Kesän 2016 Oopperajuhlilla yleisölle tarjotaan kolme Giuseppe Verdin William Shakespearen näytelmiin säveltämää oopperaa: Macbeth, Otello sekä Falstaff. Niiden ohella ohjelmistoon kuuluvat Giacomo Puccinin La bohème sekä Vincenzo Bellinin täysiverinen bel canto -ooppera Norma – molemmat ensimmäistä kertaa Olavinlinnan lavalla.

Italiankielisten oopperoiden komean kokoelman täydentää Wolfgang Amadeus Mozartin Don Giovanni. Oopperajuhlien omana tuotantona esitetään myös tšekkiläisen Leoš Janáčekin viimeinen mestariteos Kuolleesta talosta (Z mrtvého domu).

Oopperajuhlien oman tuotannon rinnalle Savonlinnaan saapuu kaksi italialaista vierailijaa, Teatro Regio Torino ja Ravenna Festival, jonka mukana Olavinlinnaan saapuu yksi aikamme kapellimestaritaiteen todellisista legendoista, maestro Riccardo Muti.

Kaudella 2016 Oopperajuhlien alku siirtyy viikon myöhemmäksi 8.7. – 6.8.2016.

Vahvat omat tuotannot

Kesän uutuus on Verdin kypsimmän kauden mestariteos Otello, jonka johtaa Milanon Verdi-orkesterin ylikapellimestari Xian Zhang. Oopperan vaativan nimiosan laulavat tenorit Aleksandrs Antoņenko ja Kristian Benedikt, Desdemonan roolissa on Yana Kleyn ja Jagona debytoi Tommi Hakala. Oopperan ohjaa Nadine Duffaut. Produktio toteutetaan yhteistyönä Chorégies d´Orange –festivaalin kanssa.

Toinen oma uutuus, Janáčekin syvällinen myöhäisteos Kuolleesta talosta, perustuu Fjodor Dostojevskin kuuluisaan vankileiriromaaniin. Welsh National Operasta Savonlinnaan tulevan oopperan ohjaa David Pountney ja solisteina ovat muun muassa Claudio Otelli, Ville Rusanen ja Mika Pohjonen. Teoksen musiikillisesta johdosta vastaa tšekkikapellimestari Tomáš Hanus.

Mozartin synkän leikkisä Don Giovanni palaa ohjelmistoon John Storgårdsin johtamana. Solistikunta on sinivalkoinen: nimiosassa hillittömänä viettelijänä laulaa Waltteri Torikka ja muissa rooleissa esiintyvät Helena Juntunen, Arttu Kataja, Tuomas Katajala, Tuuli Takala, Tapani Plathan ja Jaakko Ryhänen. Vahvan solistikaartin täydentää ruotsalainen sopraano Gisela Stille Donna Annana.

Vieraita Italiasta

Teatro Regio Torinon Olavinlinnaa varten muokkaama tuotanto Bellinin Normasta antaa suomalaisyleisölle mahdollisuuden kuulla puhdasta bel canto -oopperaa. Torinolaisten ohjaus Puccinin La bohèmesta puolestaan kiinnostaa jo pelkästään siksi, että teos kantaesitettiin vuonna 1896 juuri Torinossa legendaarisen Arturo Toscaninin johdolla. Savonlinnassa tämä Puccinin rakastettu ooppera kuullaan nyt ensimmäistä kertaa.

Ravennan festivaali tuo Olavinlinnan lavalle Verdin Shakespeare-oopperat Macbeth ja Falstaff Christina Mazzavillani Mutin ohjauksina. Ravenna on poikkeuksellinen musiikkijuhla, sillä se keskittyy eri vuosina eri taiteenlajeihin. Orkesterina toimii maestro Riccardo Mutin Orchestra Giovanile Luigi Cherubini.

Konsertit jatkuvat

Kerimäen kirkossa kuullaan kesällä 2016 Franz Schubertin romanttinen Messu As-duuri, solisteinaan kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun 2014 voittaja Kateryna Kasper sekä Niina Keitel, Tuomas Katajala ja Tuomas Pursio. Savonlinnan Oopperajuhlakuoroa ja Lapin kamariorkesteria johtaa konsertissa John Storgårds. Kesän konserttitarjonnassa on myös entisten taiteellisten johtajien Jorma Hynnisen ja Ralf Gothónin liedkonsertti Savonlinnasalissa sekä Timo Mustakallio -laulukilpailun voittajien konsertti.

Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteita. Oopperajuhlat on yli sadan vuoden aikana kasvanut kuukauden mittaiseksi kansainväliseksi festivaaliksi. Sen kävijämäärä on noin 60 000 vierasta vuodessa, siitä runsaat 10 prosenttia tulee ulkomailta. Ooppera Savonlinnassa on kokonaisvaltainen elämys, joka muodostuu korkeatasoisista oopperaesityksistä ja konserteista, keskiaikaisen Olavinlinnan ainutlaatuisesta tunnelmasta ja kesäisestä Savonlinnasta luonnonkauniine ympäristöineen. Savonlinnasta on tullut käsite oopperanystävien keskuudessa kautta maailman.
Oopperajuhlien vuoden 2015 budjetti on 8,4 M €, noin 82 % on omarahoitusta ja 18 % avustuksia (Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Savonlinnan kaupunki).

www.operafestival.fi