05.04.2022

Uusia nimiä Kaustisen kansanmusiikkijuhlien festivaaliviikolle 11.–17. heinäkuuta: Ida Elina, Kotamäki Company, Maija Kauhanen, Pepe Willberg…

Kaustinen Folk Music Festivalin ohjelmakartta alkaa olla valmis, ja festivaaliviikolle 11.-17.7. odotetaan kymmeniä tuhansia vieraita. Loppuviikon odotettujen kestotähtien Värttinän ja norjalaisen Mari Boinen lisäksi tulonsa ovat vahvistaneet esimerkiksi Ida Elina, Kotamäki Company, Maija Kauhanen, Antti Kauhanen, Vilma Jää, Tötterssön, Ellinoora ja Pepe Willberg.

Festivaalialue Kaustisen keskustassa soi perinteiseen tapaan liki 30 lavalla koko viikon. Tulossa on yhteensä noin 4500 esiintyjää ja ohjelmaa lähes 1000 tuntia. Festivaalin oma teema MUKANA! haluaa korostaa yhteisöllisyyttä, suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta.

– Toivomme teeman koskettavan jokaista esiintyjää, asiakasta ja talkoolaista. Niin uudet kuin vanhat talkoolaiset ovat tervetulleita mukaan, ilmoittautuminen on käynnissä. Koko festivaalin henki syntyy yhdessä tekemisestä, ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki sanoo.

– Olemme enemmän kuin innoissamme. Festivaaliviikkoa odotetaan nyt ehkä enemmän kuin koskaan!

Unesco-nimitys tuo uusia yhteyksiä

Kansainvälisyys näkyy festivaaliviikolla uudella tavalla. Maailmantilanne rajoittaa matkustamista, mutta toisaalta Unescon päätös nostaa kaustislainen viulunsoitto aineettoman maailmanperinnön listalle tuo myös uusia yhteyksiä. Unesco-juhlaa vietetään torstaina Keskipohjanmaa-areenalla, ja onnitteluja on luvassa esimerkiksi segaperinteen edustajilta Mauritiukselta.

Eri puolilta Eurooppaa saapuvat muun muassa Spöket i Köket (Ruotsi), Dawda Jobarteh (Tanska), Bára Grímsdóttir & Chris Foster (Islanti) sekä Tove de Fries (Tanska) Tallarin vieraana ja shetlantilainen Catriona McDonald yhdessä Timo Alakotilan kanssa.

Festivaaliviikon huippuhetkiä enteilevät skotlantilaiset Blazin’ Fiddles ja Talisk, molemmat koko Euroopan tunnetuimpia kansanmusiikkiyhtyeitä. Kaukaisimpia tulijoita ovat folk-artisti Jeff Karoub Yhdysvalloista ja segaperinnettä edustava Group Abaim Mauritiukselta. Helsinki-Cotonou Ensemble edustaa suomalais-beniniläistä bilemeininkiä.

Kaustiselle saapuu myös kansainvälinen delegaatio seuraamaan uusia nousevia esiintyjiä, kuten vuoden 2022 showcase-yhtyeitä, jotka ovat Lapua-Uusi-Guinea, Bergå Folk Project ja Zäpämmät.

Kansainvälisessä seminaarissa lauantaina käsitellään elävän perinnön ja musiikkikasvatuksen yhteyksiä. Kaustinen-salissa puhuu kaustislaisen näppäripedagogiikan edustajien lisäksi asiantuntijoita Tanskasta ja Mauritiukselta.

Soitinrakentajien työ nousee esiin

Pelimannitalon ohjelman uutuus on kolmen konsertin sarja, jossa soitinrakentaja ja muusikko kertovat yhteistyöstään. Soitinrakentajien arvokasta työtä esitellään viikon aikana yhdessä Taitoliiton kanssa.
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri juhlistaa 50-vuotista taivaltaan esittämällä Wiljami Niittykosken säveliä areenalla. Panu Valon ohjaaman Morsiustaivas-ooppera nähdään kaustilaisena kavalkadina Kaustinen-salissa yhdessä Hääkuoron kanssa.

Uudet mestaripelimannit julkistetaan perinteiseen tapaan avauspäivänä maanantaina. Vanhat mestarit yli 50 vuoden ajalta nousevat esiin omien esittelykonserttien ja yhteissoittojen kautta.

Vuoden yhtye Aapintuvan pelimannit on toiminut festivaalin kantavana voimana vuosikymmenien ajan 80-luvulta asti mestaripelimanni Mauno Järvelän vetämänä. Festivaaliviikon aikana yhtye tanssittaa Keskipohjanmaa-areenalla ja konsertoi useilla lavoilla.

Festivaali starttaa jo sunnuntaina 10.7. Perhonjokilaakson Retkeilijöiden Yövaelluksella, joka siirtyy uudelle reitille.

Maakuntateema Karjala näkyy myös lapsille

Vuoden maakuntateema Karjala tuo festivaalille muun muassa Loimolan Voiman, Timoi Munnen valitettavan ajankohtaiseksi muuttuneen monologin Unis da mierol – Karjalaispojan kasvukertomus sekä Lasten Kaustiseen Koirien Karjalan.

Suomenruotsalaisessa ohjelmassa nähdään muun muassa mestaripelimanni Marianne Maans, I Fäälan ja Lilla spelmanstämman.

Lastenteltan lavan valloittaa muun muassa Tanssiteatteri Rimpparemmin Ammattieläin, Lastenduo Vejie, Serkkusirkus ja Yhden Joukon Yhtye. Lasten Kaustisen ohjelmaa on myös Keskipohjanmaa-areenalla, kun Naattiorkesteri esiintyy tiistaina ja Arja Koriseva vierailee Lastenmusiikkiorkesteri Loiskiksen Malmstén-konsertin solistina lauantaina. Silloin ohjelmaan osallistuu myös tubettaja Jaakko Parkkali.

Yhteistanssia joka yö keskiviikosta alkaen

Kansantanssi on tänä vuonna vahvasti esillä pitkin viikkoa. Lavoille nousevat muun muassa Kirjavat ja Polenta (Eteinen), Riina Hosio ja Motoran Pelmakat (Verensulkusanat), Motoran tanssiryhmät & Rälläkkä, romanialainen Romansul, Polokkarit ja Polskatroikka sekä Kaustisen Nuorisoseuran Ottosten ryhmiä.

Keskipohjanmaa-areenalla tanssitaan suurin joukoin joka yö keskiviikosta alkaen. Yleisön kestosuosikkeja ovat vuodesta toiseen olleet torstain Yökatrilli ja perjantain Iltavilli, ja tänä vuonna ne saavat seuraa uusista tanssitapahtumista.

Keskiviikko on yhtä menuettien päivää aamusta iltaan. On tanssitupia, soivaa luentoa ja päivä huipentuu areenalla Menuettien yöhön. Lauantaina festivaaliviikko huipentuu Keskipohjanmaa-areenalla Orivesi All Starsin päätöstansseihin.

Mobiilisovellus yleisölle

Festivaalialue astuu uuteen aikakauteen, sillä keskipisteenä toimivan Kaustisen musiikkilukion remontti on valmistunut. Uusi PH Nordgren -sali kunnioittaa nimellään säveltäjä Pehr Henrik Nordgrenia. Kallioklubi uudistuu avaamalla kylkeensä pubityyppisen esiintymispaikan entisen suuren lavan lisäksi. Ylhäällä kalliolla voi näin viettää vaikka koko illan eri konserteissa ravintolapalveluiden äärellä.

Festivaalivieraat saavat kesällä käyttöönsä puhelimeen ladattavan Kaustinen-sovelluksen, josta löytää ajantasaiset tiedot niin konserteista, keikoista kuin ohjeisohjelmasta.

Kaustisen 55. kansanmusiikkijuhlia vietetään vuonna 2022 maanantaista sunnuntaihin 11.–17. heinäkuuta.

kaustinen.net

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

15.07.2024

Kansainvälinen Kaustinen Folk Music Festival jälleen komeisiin lukemiin

Heinäkuinen viikko kansanmusiikin pyörteissä oli menestys ja enemmänkin. Vuoden festivaaliksikin valitun Kaustinen Folk Music Festivalin kokonaiskäyntimäärä oli kaikkiaan sen toiseksi paras, vain 50-vuotisjuhlavuoden tapahtuma vie voiton. Kokonaiskäyntimäärä oli 51 512. Tapahtumaan myytiin kaikkiaan 18 473 lippua…

10.07.2024

Kaustinen Folk Music Festival: Kanteletaiteilija Jenni Venäläinen on voittanut Konsta Jylhä -kilpailun

Kanteletaiteilija Jenni Venäläinen on voittanut hetki sitten Konsta Jylhä -kilpailun Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla. Valtakunnallisen kilpailun teemana oli improvisaatio, ja se oli suunnattu akustisella soittimella esiintyville sooloesiintyjille. Kuudella finalistilla tiistaina oli vartti aikaa vakuuttaa tuomaristo vapaalla improvisaatiolla…

09.07.2024

Kaustinen Folk Music Festival: Suomi on saanut neljä uutta mestaripelimannia

Suomi on saanut neljä uutta mestaripelimannia Kaustisen kansanmusiikkifestivaalin avajaisjuhlassa maanantai-iltana. Unto Kukka, mandoliini (Ii), Liisa Matveinen, kansanlaulu (Ilomantsi), Jari Paavola, haitari (Kokemäki) ja Jarmo Varila, viulu (Kaustinen) ovat saaneet mestaripelimannin arvonimen. Mestarinimityksillä on suuri arvo…