21.06.2011

Uusi musiikki soi Sysmän Suvisoitossa

Sysmän Suvisoitossa kuullaan uudet teokset Olli Mustoselta ja Jouni Kaipaiselta

Sysmän XXVI Suvisoittoa vietetään Päijänteen rannoilla, Sysmässä ja Luhangassa 2.7.–9.7.2011. Kesän ohjelman on suunnitellut vuodesta 2006 Sysmän Suvisoiton taiteellisena johtajana toiminut viulisti Minna Pensola.

Minna Pensolan kaudella Sysmän Suvisoitto on profiloitunut uuden suomalaisen kamarimusiikin tilaajana ja kantaesitysfoorumina. Vuosina 2006–2010 on Sysmän Suvisoitossa kantaesitetty mm. Severi Pyysalon, Carita Holmströmin, Jaakko Kuusiston, Toni Edelmannin ja Iiro Rantalan uudet teokset.

Kesällä 2011 Sysmän Suvisoitossa saa Suomen ensiesityksensä Olli Mustosen Kvartetto oboelle, viululle, alttoviululle ja pianolle (su 3.7.) ja kantaesityksensä Jouni Kaipaisen Sonaatti kahdelle viululle (ti 5.7.).

Sysmän Suvisoiton taiteellinen johtaja Minna Pensola: ”Kantaesitykset ovat festivaalimme ylpeydenaihe ja on jokakesäinen kunnia saada tuoda teokset ensimmäisenä suomalaisyleisön tietoisuuteen. Ei siis liene yllätys, kuinka innoissani olen tämän kesän kahdesta upeasta kantaesityksestä, mitä luksusta – minulle ja yleisölle! Kiitos Ollille ja Jounille, jotka ovat luottaneet ”kuopustensa” ensiaskeleet taitavan taiteilijakaartimme käsiin!”

Olli Mustonen omisti uuden teoksensa Sole-vaimolleen

Olli Mustonen on varmasti edelleen tunnetumpi pianistina kuin säveltäjänä, mutta hänen säveltäjäuransa on viime vuosina saanut paljon kansainvälistäkin huomiota ja tuotanto on karttunut monilla taajaan esitetyillä teoksilla. Tucsonin Talven kamarimusiikkijuhlille Mustonen sävelsi tilauksesta jo vuonna 2000 toisen nonettonsa ja kantaesityksen menestys oli sellainen, että festivaali syntyi oitis valmistelemaan uutta tilausta.

Uusi kvartetto oboelle, viululle, alttoviululle ja pianolle sai ensiesityksensä Arizonan Tucsonissa Leo Rich -teatterissa 13.3.2011 yhdysvaltalaismuusikoiden esittämänä. Teos kuullaan ensi kertaa Suomessa Sysmän Teatteritalolla sunnuntaina 3.7. ja kokoonpanossa esiintyvät sekä säveltäjä pianistina että hänen puolisonsa Sole Mustonen – jolle teos on omistettu – oboessa. Muut esiintyjät ovat Minna Pensola, viulu, Joel Waterman, alttoviulu ja Joel Laakso, sello.

Mustosen kvartetto on kaksiosainen, joista ensimmäinen, otsikoltaan Quasi una passacaglia, kiertää barokin muunnelma- ja fuugamuotojen kautta kohti hiljenemistä. Toisen osan otsikko, “Es muss sein” (“Sen on oltava”), viittaa Beethovenin viimeisen jousikvartettonsa finaalissa tekemään sanaleikkiin “Vaikeasti tehty päätös”. Mustosenkin musiikki päättyy vaikeuksien kautta voittoon, toiveikkaaseen ja haltioituneeseen musiikkiin.

Jouni Kaipaisen sonaatti haastaa viulistipariskunta Minna Pensolan ja Antti Tikkasen

Jouni Kaipaisen sonaatti on sävelletty Antti Tikkasen ja Minna Pensolan pyynnöstä ja Yleisradion tilauksesta. Tikkaselle ja Pensolalle yhteistyö Jouni Kaipaisen kanssa on tuttua: jousikvartetti Meta4 kantaesitti helmikuussa Kaipaisen The Terror Run -jousikvarteton.

Säveltäjä Jouni Kaipainen: ”Kun soittajat kertoivat minulle kahden viulun konserttiprojektistaan, kysyin heti alkajaisiksi, tulisiko myös kokonainen sonaatti kysymykseen, ja pelottomat viulistit suostuivat oitis. Näin asetettuna tehtävässä on haastetta vielä enemmän kuin pienemmässä konserttikappaleessa. Kahden viulun duo on hankala kokoonpano mm. siksi, että siitä puuttuu bassorekisteri kokonaan. Vaikka viululla voi toki soittaa sointuja ja jopa polyfonista musiikkia kuten Bachin soolosonaatteja, se on perustaltaan yksiääninen instrumentti, joten mahdollisuus harmonialähtöiseen hahmotustapaan on viuluduolla pienempi kuin useimmilla yhtyeillä. Niinpä se täytyy korvata muunlaisella strategialla. Tonaalis-soinnulliselle perustalle aikanaan syntynyt sonaatin käsite joutuu siis lujille, mutta eikö asia vain olekin niin, että kunnon haasteet piristävät elämää.”

”Se tosiasia, että soittimia on vain kaksi, johtaa useissa kohdissa soittimelliseen vaativuuteen, kun säveltäjäparalta uhkaavat konstit loppua kaiken halutun kuuluviin saamiseksi. Sonaatti on luonnollisesti omistettu Minna Pensolalle ja Antti Tikkaselle, ja haluan sen kautta myös onnitella äskeisestä perheenlisäyksestä!”

Jouni Kaipaisen uusi teos kantaesitetään Sysmän Teatteritalolla tiistaina 5.7. klo 19. Kaksin aina kaunihimpi? -konsertissa esitetään myös laulajapariskunta Anu & Juha Hostikan ja pianisti Tuula Hällströmin tähdittämä Makuukamariooppera sekä Antonín Dvorákin Tertsetto C-Duuri op. 74 kahdelle viululle ja alttoviululle.

Ilo esitellä: Olli Mustonen Sysmän Teatteritalolla su 3.7. klo 19
Kaksin aina kaunihimpi? Sysmän Teatteritalolla ti 5.7. klo 19

Sysmän XXVI Suvisoitto 2.7.–9.7.2011

http://www.sysmansuvisoitto.com