10.07.2023

Uusi ennätys Kaustinen Folk Music Festivalilla: Enemmän pelimanneja kuin koskaan ennen, yleisömäärän kasvuun on varauduttu 

Maksuton maanantai: Areenalla tanssitaan yöhön asti

Kaustisen 56. kansanmusiikkijuhlat avaa festivaalialueen portit kaikille koko maanantai-illaksi. Maksuton avajaispäivä on täynnä kotimaista ja kansainvälistä ohjelmaa yöhön asti liki 20 lavalla, ja avajaisjuhlan jälkeen Keskipohjanmaa-areenalla tanssitaan koko ilta. Myös alueen kahvilat ja ravintolat ovat avoinna.

Pelimanneja festivaaliviikolle on tulossa enemmän kuin koskaan, yli 5 000 soittajaa, tanssijaa ja laulajaa.

– Festivaali on varautunut kävijämäärän kasvuun viime vuoteen verrattuna, jolloin viikon aikana oli yli 43 000 käyntikertaa. Viime vuonna oli kuitenkin vielä varovaisuutta pandemian jäljiltä, mutta nyt näemme, että jo pelimanneja on tulossa selvästi enemmän kuin aikoihin – yli 5 000 on noin 25 prosenttia enemmän kuin 2019, kertoo toiminnanjohtaja Valtteri Valo.

Pro Kaustinen ry:n hallituksen puheenjohtaja Ira Korkala laskee, että pelimanneja on tulossa nyt jopa hieman enemmän kuin festivaalin 50-vuotisjuhlavuonna 2017, jolloin viiden tuhannen raja meni rikki.

– Odotamme viihtyisää viikkoa, kiinnostus tapahtumaa kohtaan lämmittää. Ohjelma ja festivaalin puitteet ovat kunnossa, oman kylän pelimannit ja sadat talkoolaiset ovat jälleen olleet mahdollistamassa tämän tapahtuman järjestämisen, Ira Korkala kiittää.

Sääennuste lupaa lämmintä ja aurinkoista mutta ei liian kuumaa keliä. Esiintyjiä saapuu 20 maasta, ryhmiä on yhteensä noin 600.

Tanssia koko maanantai-ilta

Festivaaliviikon ensimmäisen sävelen ilmoille kajauttaa Lastenteltan oma talonbändi Tradilinnut kello 16.30. Avajaisjuhlassa saadaan nauttia legendaarisen 60-vuotiaan Kaustisen Hääkuoron soinnista. Mukana on koko kaustislaisen musiikkiperinteen edustajat: pelimannit, tanssijat, nuoret Näppärit ja Aapintuvan pelimannit ja niin edelleen.

Uusien mestaripelimannien nimeämisen ja festivaaliplakettien jaon jälkeen Areenalla alkaa avajaistanssimaraton, minkä jälkeen vielä tanssitaan kello 22.30 asti Aapintuvan pelimannien ja Peltolan Poikien tahdissa. Kello 23.30 alkaen lavan valloittaa kansainvälinen Ethno Finland -leirin osanottajat.

Tallari saa vieraakseen Jonas Simonsonin kello 21.30 PH Nordgrenin saliin. Hän on yksi Ruotsin tunnetuimmista kansanmuusikoista, erityisesti ”progefolkin superyhtye” Groupa on hyvin suosittu naapurimaassa.

Kaustisen Purppuripelimannit avaavat Soittosalin kello 19 tunnin konsertilla, jonka jälkeen uudet mestaripelimannit esittäytyvät.

Maksuttoman maanantain meno jatkuu yöllä puoli kahteen Mondossa, missä illan aikana kuullaan muun muassa virolaista kansanmusiikkia Viljandista (trad.kvintessents) ja keskisuomalaista bluegrassia (The Nervous Buffalo String Band). Maksuttoman maanantain tarjoaa Aito Säästöpankki.

Konsta Jylhä -kilpailussa 10 pienyhtyettä

Kansanmusiikki-instituutin Konsta Jylhä -kilpailun semifinaali käynnistyy Pelimannitalossa maanantaina kello 19.  Esikarsinnassa mukaan on valittu kymmenen pienyhtyettä: Aino & Miihkali (Nummi-Pusula), Duo Murpat (Helsinki), ENKEL (Alavus-Alahärmä-Helsinki), Figelit (Helsinki), Fiulittaret (Veteli), Folk Band Thalamus (Päijät-Häme), NOOLI (Helsinki-Espoo-Kaustinen), Olkkari-trio (Helsinki), Teija Niku & Juha Kujanpää (Helsinki) ja Tulikettu (Kuopio).

Maanantai-iltana Pelimannitalon kulmilla on tiivis tunnelma, kun kilpailijat odottavat tuomariston päätöstä loppukilpailuun menijöistä. Finaalin vuoro on tiistaina kello 16, jolloin tuomaristo jakaa palkintoina 6000 euroa.

Telttamajoitus onnistuu vielä

Yösijaa on enää vähän saatavilla Kokkolasta ja sen lähistöltä Airbnb-majoituksesta. Festivaalibussi kulkee joka päivä kahden tunnin välein Kokkolasta aamusta alkaen myöhään yöhön. https://kaustinen.net/festivaalibussi/

Kaustisella kaikki majoituspaikat ovat täynnä, mutta leirintäalueen viereisellä pellolla on vielä saatavana sähköttömiä vaunupaikkoja. Uuden telttakylän luksusteltoissa nukutaan lakanoilla pedatuissa sängyissä. Peruutuspaikkoja kannattaa kysyä Hotelli Kaustisesta, mistä myös luvataan, että aina löytyy paikka pienelle teltalle.

Kaustinen Folk Music Festival

Kaustinen Folk Music Festival on Pohjoismaiden suurin kansanmusiikkitapahtuma, ensimmäinen festivaali järjestettiin vuonna 1968, jonka jälkeen festivaali on järjestetty joka vuosi, vuosina 2020 ja 2021 virtuaalisena ja rajoitetuin yleisöin. Nyt festivaali järjestetään 56. kerta.

Mestaripelimanneja on nimitetty vuodesta 1970 alkaen. Ensimmäinen mestaripelimanni oli Konsta Jylhä. https://kaustinen.net/mestaripelimannit/

Kaustislainen viulunsoitto pääsi mukaan Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle 2021.

Festivaalin teemat 2023: Rauha on festivaalin omana teemana, Keski-Suomi on vuosittain vaihtuva maakuntateema. Lisäksi teemoina ovat Arkistojen äärellä sekä Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen vuoden 2023 yleisteema.

facebook.com/kaustinenfmf
* instagram.com/kaustinenfmf
* youtube.com/kaustinenfmf
* twitter.com/kaustinenfmf
#kesänonnellisimmatpäivät #kaustinenfmf

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

11.07.2024

Kaustinen Folk Music Festival: Kaustisella rakastuneet saivat festarihäät

Kansanmusiikkijuhlilla on menty tällä viikolla jopa naimisiin Kaustisen kirkossa festivaalin hengessä. Päälavalla KPO-areenalla nähdään torstaina ja perjantaina Club for Five, Ánnámáret, Antti Paalanen, Miljoonasade ja Piirpauke. Pro Kaustinen ry:n toiminnanjohtaja Valtteri Valo on seurannut tyytyväisenä…

11.07.2024

Kaustinen Folk Music Festival: Kaustisesta on tullut kulttuuriperinnön keskusteluareena

Kaustisen festivaaliviikosta on tullut viime vuosina aineettoman kulttuuriperinnön ”Suomi-areena”, ruohonjuuritason kohtauspaikka kansanmusiikin harrastajille ja ammattilaisille mutta myös ulkomaisille tutkijoille ja opiskelijoille. Ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki kertoo, että festivaalin takaa löytyy merkittäviä kohtaamisia alan kotimaisissa ja kansainvälisissä…

10.07.2024

Kaustinen Folk Music Festival: Kanteletaiteilija Jenni Venäläinen on voittanut Konsta Jylhä -kilpailun

Kanteletaiteilija Jenni Venäläinen on voittanut hetki sitten Konsta Jylhä -kilpailun Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla. Valtakunnallisen kilpailun teemana oli improvisaatio, ja se oli suunnattu akustisella soittimella esiintyville sooloesiintyjille. Kuudella finalistilla tiistaina oli vartti aikaa vakuuttaa tuomaristo vapaalla improvisaatiolla…